Στην «κατάψυξη» η χώρα

Σε εξέλιξη σήμερα η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας. Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια.

Στην «κατάψυξη» η χώρα
Σε εξέλιξη σήμερα η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας. Όπως εξηγεί στο Real. gr o μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος, μετά τις καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους, σήμερα τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και οι χιονοπτώσεις σε ημιορεινές αλλά και πεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Μπορεί χθες Κυριακή το θερμόμετρο να έφτασε τους 17 βαθμούς στη Ρόδο, τους 14 στην Αθήνα αλλά και την Αλεξανδρούπολη και τη Μυτιλήνη, ωστόσο σήμερα δε θα ξεπεράσει τους 4 βαθμούς στα βόρεια, τους 8-10 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τους 10-12 στα νησιά. Η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα επομένως θα υποχωρήσει 7-9 βαθμούς, σε σχέση με χθες. Μάλιστα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας το θερμόμετρο δε θα ξεπεράσει όλη την ημέρα τους 0 βαθμούς (ολικός παγετός). Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6-7μποφόρ στο Ιόνιο, 7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

Οι χιονοπτώσεις βαθμιαία θα περιοριστούν από το ύψος της Λαμίας και νοτιότερα. Εκτός από τις ορεινές-ημιορεινές περιοχές της κεντρικής Στερεάς, της Πελοποννήσου των Κυκλάδων και της Κρήτης, χιόνια θα πέσουν στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά, σε πεδινές περιοχές.

Στην Αττική σήμερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και αρχικά χιονοπτώσεις στα γύρω βουνά. Βαθμιαία, καθώς η θερμοκρασία θα υποχωρεί, θα χιονίσει στα ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανόν πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης. Το θερμόμετρο το μεσημέρι στο κέντρο μόλις θα φτάσει τους 6 βαθμούς. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Και την Τρίτη θα συνεχιστούν κάποιες παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα ημιορεινά των Κυκλάδων και σε ορεινές περιοχές της Κρήτης. Οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα (στην Αθήνα μέγιστη 7-8 βαθμοί, στη δυτική Μακεδονία ελάχιστες ακόμα και κάτω από τους -12 βαθμούς).

Την Τετάρτη, ο καιρός λίγο θα «γλυκάνει», με τους ανέμους να στρέφονται στη νότια χώρα σε νότιους. Ένα βαρομετρικό χαμηλό, όμως, κινούμενο από την Ιταλία προς τα ανατολικά θα δώσει αρκετές βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια. Οι χιονοπτώσεις που θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου θα είναι πυκνές, περισσότερες και από εκείνες που προβλέπονται σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v