Ξυδάκης: Χρειάζεται αναβάθμιση του αξιακού πλαισίου της Ευρώπης

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε χθες (18.01) στις Βρυξέλλες, το πρώτο της ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Ξυδάκης: Χρειάζεται αναβάθμιση του αξιακού πλαισίου της Ευρώπης
Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε χθες (18.01) στις Βρυξέλλες, το πρώτο της ολλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, συμμετείχε ο Νίκος Ξυδάκης.

Κεντρικά θέματα της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ολλανδικής Προεδρίας και η προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Φεβρουαρίου 2016.

Η προσφυγική κρίση, η καινοτομία και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η εξυγίανση της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή ήταν τα βασικά σημεία αναφοράς του Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων κ. Bert Koenders.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Β. Σοφίας, κατά την παρέμβασή του στη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε:

«Η φιλόδοξη και βαριά, λόγω του προσφυγικού ζητήματος, ατζέντα, με την οποία ξεκινά η Ολλανδία, συμπίπτει με μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία απειλούνται η συνοχή, η ενότητα και η ακεραιότητα της Ε.Ε.»

Οπως είπε ο ΑΝΥΠΕΞ, «αυτό που χρειάζεται είναι η αναβάθμιση του αξιακού πλαισίου της Ευρώπης και ένα συνεκτικό όραμα. Οι εργαλειακές, βραχυπρόθεσμες πολιτικές οφείλουν να δώσουν χώρο σε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πολιτικές».

«Μόνο έτσι», εξέφρασε την πεποίθηση ο ίδιος, «θα μπορέσουμε να διαψεύσουμε το “πολύ λίγο, πολύ αργά” των επικριτών της Ε.Ε. και τον ακραίο ευρωσκεπτικισμό».

Τέλος, επιδοκίμασε έντονα την πρόταση του Ολλανδού Υπουργού κ. Bert Koenders, περί αναβάθμισης του Συμβούλιου Γενικών Υποθέσεων σε όργανο με ουσιαστικότερες αρμοδιότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v