Ταραχές στη Χεβρώνα μετά την εγκατάσταση Εβραίων εποίκων

Δεκάδες Ισραηλινοί εγκαταστάθηκαν χθες σε δύο διαμερίσματα, τα οποία υποστηρίζουν ότι έχουν αγοράσει, στο κέντρο της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ταραχές στη Χεβρώνα μετά την εγκατάσταση Εβραίων εποίκων
Δεκάδες Ισραηλινοί εγκαταστάθηκαν χθες σε δύο διαμερίσματα, τα οποία υποστηρίζουν ότι έχουν αγοράσει, στο κέντρο της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, γεγονός που στάθηκε αφορμή για επεισόδια και συγκρούσεις στην πόλη, όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι δύο κατοικίες βρίσκονται σε ένα κτίριο πολύ κοντά στον Τάφο των Πατριαρχών -τοποθεσία που θεωρείται ιερή τόσο από τους Εβραίους όσο και από τους μουσουλμάνους- στο κέντρο της πόλης.

"Μια ομάδα αποτελούμενη από δεκάδες Εβραίους εποίκους, οι οποίοι συνοδεύονταν από έναν ραβίνο, μπήκαν δια της βίας στο κτίριο", στην οδό αλ-Σουχάντα", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζαουάντ Άμπου Έισεχ, μέλος μιας ομάδας νέων που αντιτίθεται στον εβραϊκό εποικισμό.

Ο Γισάι Φλέισερ, ένας εκπρόσωπος της τοπικής εβραϊκής κοινότητας, είπε ότι τα σπίτια αγοράστηκαν νόμιμα από τους Παλαιστίνιους ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι τα είχαν ήδη αδειάσει. Η άφιξη των εποίκων στη Χεβρώνα δεν έγινε σε συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό γιατί υπήρχαν φόβοι ότι η πληροφορία θα διέρρεε ή ότι θα γίνονταν προσπάθειες για να εμποδιστεί η εγκατάστασή τους, εξήγησε.

Ωστόσο αργότερα ισραηλινές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο για να προστατεύσουν τους εποίκους οι οποίοι δέχτηκαν επίθεση με πέτρες από Παλαιστίνιους κατοίκους της πόλης. Οι στρατιώτες απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και ορισμένοι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, ανέφερε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Περίπου 500 Εβραίοι ζουν στο κέντρο της Χεβρώνας, μιας πόλης με 200.000 Παλαιστίνιους κατοίκους, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Μετανάστευσης Ζεέβ Ελκίν χαιρέτισε "την επέκταση της εβραϊκής παρουσίας" στη Χεβρώνα και κάλεσε τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν "να παράσχει στους εποίκους κάθε δυνατή βοήθεια και να μην υποκύψει στους Παλαιστίνιους ταραχοποιούς".

Ο Γιααλόν θα πρέπει να εγκρίνει την ενέργεια των εποίκων αλλά στο μεταξύ, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, δικαστήριο διέταξε το "πάγωμα" της υπόθεσης, εν αναμονή της τελικής απόφασης. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν θα επιτραπεί στους εποίκους να παραμείνουν στα διαμερίσματα μέχρι να ληφθεί η απόφαση αυτή.

Με βάση την παλαιστινιακή νομοθεσία, απαγορεύεται η πώληση σπιτιών σε Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v