Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριάκος - Φώφη: Για την ηγεμονία του κέντρου

Το μήνυμα για την ηγεμονία του κέντρου στέλνουν σήμερα Κ. Μητσοτάκης και Φ. Γεννηματά. Πρώτη αποδοκιμασία για τις εκφράσεις Σόιμπλε στο Νταβός.

  • Real.gr
Κυριάκος - Φώφη: Για την ηγεμονία του κέντρου
Το μήνυμα για την ηγεμονία του κέντρου στέλνουν σήμερα Κ. Μητσοτάκης και Φ. Γεννηματά. Πρώτη αποδοκιμασία για τις εκφράσεις Σόιμπλε στο Νταβός.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά συναντώνται το μεσημέρι στη βουλή με διαφορετική πολιτική αφετηρία και επιδιώξεις θέλοντας καταρχήν να κατοχυρώσουν την «ηγεμονία του κέντρου».

Με τη εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ να έχει προκαλέσει αναταράξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη - διαγραφή Γρηγοράκου, αλλαγή της ψήφου για τη διεύρυνση των μελών του ΕΣΡ, πίεση για ριζικές πρωτοβουλίες εκ μέρους της Φ. Γεννηματά -οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ερίζουν για την επικράτηση στο χώρο του κέντρου σε μια προσπάθεια να εκφράσουν το μεγαλύτερο κομμάτι της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» που βγαίνει πλέον στους δρόμους.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει σπεύσει να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από την «παραδοσιακή δεξιά» με το επιχείρημα ότι «η δεξιά δεν αλλάζει επειδή αλλάζει ο αρχηγός της» έχοντας ωστόσο εξόφθαλμη αμηχανία στο επιχείρημα πως «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συγκυβέρνησαν σε δύσκολες για τη χώρα ώρες...».

Από το επιτελείο Μητσοτάκη δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχόλιο για τις έως τώρα τοποθετήσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ - ωστόσο όλοι στη Λ. Συγγρού βλέπουν και εκτιμούν ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη λόγω της πίεσης που δέχεται η κ. Γεννηματά θα κλιμακώσει τη ρητορική και προς το νέο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να σώσει φυγόκεντρες δυνάμεις προς τη ΝΔ.

Είναι ενδεικτικό ότι η κ. Γεννηματά έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία της με την πολιτική του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης - σημείο που για το νέο πρόεδρο της ΝΔ αποτελεί κορωνίδα των πολιτικών του επιλογών από τη στιγμή που όπως λέει τις δεσμεύσεις για την αναδιάρθρωση του δημοσίου, την κινητικότητα και τις απολύσεις, τις βρήκε στο υπουργείο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί (13:00) και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα χωρίς πάντως να υπάρχουν προσδοκίες για κάποιο ουσιαστικό πολιτικό αποτέλεσμα. Η ΝΔ έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της από τους αποκλεισμούς δρόμων που σχεδιάζουν οι αγρότες ενώ και οι γαλάζιοι βουλευτές που συνάντησαν αντιπροσωπεία των αγροτών απέφυγαν να αναλάβουν την οποιαδήποτε δέσμευση για το ασφαλιστικό τους και αρκέστηκαν σε μια υποστηρικτική αναφορά για τα αιτήματα του κλάδου, εκφράζοντας ωστόσο την αντίθεσή τους σε οποιοδήποτε σχέδιο για αποκλεισμούς δρόμων από τα αγροτικά τρακτέρ.
Το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ έδωσε ξεκάθαρα η ανακοίνωση του εκπροσώπου του κόμματος Γ. Κουμουτσάκου για τα όσα έγιναν στο Νταβός και ιδιαίτερα για την αποστροφή Σόιμπλε «είναι η εφαρμογή ηλίθιε...». Η ΝΔ για πρώτη φορά αποδοκίμασε τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας συνιστώντας μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο που όλοι εκφράζονται «μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια...».

Πρέσινγκ με τη «σκιώδη κυβέρνηση»

Ο κ. Μητσοτάκης ανακάτεψε την τράπουλα στη ΝΔ κα κατάφερε να μην αφήσει κανέναν «παραπονεμένο» με την ανακοίνωση των τομεαρχών του κόμματος. Η «σκιώδης κυβέρνηση» της ΝΔ αποτελείται από στελέχη όλων των γαλάζιων τάσεων - με δυο ονόματα ωστόσο να ξεχωρίζουν:

Της Ντόρας Μπακογιάνη που «επιστρέφει» στην ΟΔΕ (Ομάδα Διαρκούς Επιτροπής) Άμυνας και Εξωτερικών - θέση που ήθελε και η Όλγα Κεφαλογιάννη - και του Μάκη Βορίδη που αναλαμβάνει την ΟΔΕ Δημόσιας Τάξης.
Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να σχολιάσει με ειρωνικό τρόπο τους τομεάρχες της ΝΔ επικεντρώνοντας στο πρόσωπο του Μ. Βορίδη.
Οι «σκιώδεις υπουργοί»
Χρήστος Σταϊκούρας (ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων)

Ντόρα Μπακογιάννη (ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών)

Μάκης Βορίδης (ΟΔΕ Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης)

Όλγα Κεφαλογιάννη (ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου)

Νίκος Παναγιωτόπουλος (ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων)

Θεόδωρος Φορτσάκης (ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων)

Υπεύθυνοι των Τομέων Κοινοβουλευτικού Έργου:

Χρίστος Δήμας (Τομέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Γ.Λ.Κ.)
Απόστολος Βεσυρόπουλος (Τομέας Φορολογικής Πολιτικής)
Φωτεινή Αραμπατζή (Τομέας Τουρισμού)
Αθανάσιος Δαβάκης (Τομέας Εθνικής Άμυνας)
Γιάννης Κεφαλογιάννης (Τομέας Εξωτερικών)
Σταύρος Καλαφάτης (Τομέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων)
Αναστάσιος Δημοσχάκης (Τομέας Απόδημου Ελληνισμού)
Χαράλαμπος Αθανασίου (Τομέας Εσωτερικών)
Γιώργος Γεωργαντάς (Τομέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης)
Δημήτρης Κυριαζίδης (Τομέας Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη)
Κωνσταντίνος Τζαβάρας (Τομέας Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)
Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου (Τομέας Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας)
Κώστας Καραμανλής (Τομέας Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων)
Σίμος Κεδίκογλου (Τομέας Ναυτιλίας και Αιγαίου)
Γιώργος Κασαπίδης (Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων)
Κώστας Σκρέκας (Τομέας Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)
Θεόδωρος Καράογλου (Τομέας Μακεδονίας - Θράκης)
Βασίλης Οικονόμου (Τομέας Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας)
Χρήστος Κέλλας (Τομέας Υγείας)
Σοφία Βούλτεψη (Τομέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
Κώστας Γκιουλέκας (Τομέας Πολιτισμού)
Μάξιμος Χαρακόπουλος (Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων)
Μαρία Αντωνίου (Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας)
Άννα Καραμανλή (Τομέας Αθλητισμού)

Δημιουργείται οριζόντιος Τομέας Μεταναστευτικής Πολιτικής με ειδικό συντονιστή τον κ. Βασίλη Κικίλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v