Ινστιτούτο Bruegel: Σημαντικό το κόστος επαναφοράς συνοριακών ελέγχων στην ΕΕ

Λόγω των καθυστερήσεων που θα προκύψουν, επισημαίνει το ινστιτούτο, μια από τις πλέον επιδραστικές δεξαμενές σκέψης των Βρυξελλών.

Ινστιτούτο Bruegel: Σημαντικό το κόστος επαναφοράς συνοριακών ελέγχων στην ΕΕ
To οικονομικό κόστος από την επαναφορά συνοριακών ελέγχων στα χερσαία σύνορα της ΕΕ θα είναι σημαντικό, λόγω των καθυστερήσεων που θα προκύψουν, επισημαίνει το ινστιτούτο Bruegel, μια από τις πλέον επιδραστικές δεξαμενές σκέψης των Βρυξελλών.

Το ινστιτούτο ανήρτησε σήμερα (24/1) γράφημα με το οποίο αποδεικνύει ότι το 78% των συνολικών μεταφορών προϊόντων στο εσωτερικό της ΕΕ, διακινούνται με οδικές μεταφορές.

Από το 1995 έως το 2012, αναφέρει το Bruegel, οι γερμανικές, διεθνείς οδικές μεταφορές αυξήθηκαν κατά 44%.Το ινστιτούτο επεξηγεί το γράφημα, προειδοποιώντας ότι αν η Γερμανία επανέφερε συνοριακούς ελέγχους με τους γείτονές της, όπως σήμερα κάνει η Δανία και η Σουηδία, τότε το κόστος από τις επιπλέον καθυστερήσεις θα ήταν υπολογίσιμο.

Τη δημόσια ανάρτηση του ινστιτούτου αναπαρήγαγαν τόσο ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Κομισιόν Μάρτιν Σελμαγιερ, όσο και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η επισήμανση του Bruegel έρχεται μια μέρα πριν από την άτυπη συνάντηση των υπουργών εσωτερικών και δικαιοσύνης στο Αμστερντάμ, όπου πρόκειται να συζητηθεί μεταξύ άλλων και η ιδέα της προσωρινής επέκτασης των συνοριακών ελέγχων σε συγκεκριμένα σύνορα για δύο έτη. Η σημερινή διευθέτηση προβλέπει εξάμηνη επαναφορά των ελέγχων και λήγει τον Μάιο.

Πηγή του Συμβουλίου που μίλησε στο ΚΥΠΕ το Σαββατοκύριακο, επιβεβαίωσε ότι τόσο η Γερμανία, όσο και η Αυστρία, Δανία, Σουηδία, Κροατία και Ουγγαρία, επιθυμούν να συζητήσουν "τις προοπτικές εξάντλησης των χρονικών ορίων της παρούσας προσωρινής επαναφοράς των ελέγχων στα μεταξύ τους σύνορα, η οποία λήγει τον Μάιο και να εξετάσουν αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει χρήση της διάταξης για επαναφορά των ελέγχων μέχρι και για δύο έτη".

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτρώ, μιλώντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες, απέρριψε την πλήρη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων και την αναστολή της ισχύος της συνθήκης για δύο έτη στο σύνολό της, πρόταση που είχε διακινηθεί στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες.

Αντιθέτως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για διετή παράταση κατά περίπτωση και μόνο στα σύνορα χωρών που το αιτηθούν, αν και εφόσον η κατάσταση δεν έχει ομαλοποιηθεί ως τον Μάιο.

Την ίδια ώρα, εθνικοί διπλωμάτες στις Βρυξέλλες, οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με την αρμοδιότητα της ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στο άτυπο συμβούλιο της Δευτέρας, επιβεβαίωναν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων για να βελτιώσει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της.

Η πρόταση του Ούγγρου πρωθυπουργού Β.Ορμπάν για "φράχτη στα σύνορα Ελλάδας, Βουλγαρίας, ΠΓΔΜ, θα μεταφερθεί από τον αρμόδιο Ούγγρο υπουργό και στο τραπέζι του JAI.

Στο τραπέζι των υπουργών δικαιοσύνης και εσωτερικών θα βρεθούν μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της 13ης τηλεδιάσκεψης των συντονιστών των κρατών μελών της "διαδρομής των βαλκανίων" που έλαβε χώρα χθες, ενώ η Κομισιόν αναμένεται να ενημερώσει για τις επαφές που πραγματοποιεί με τις τουρκικές αρχές για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών και μέσω της χώρας αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τουρκία θα επισκέπτονται τις ώρες του Συμβουλίου, η ύπατη εκπρόσωπος Φ.Μογκερίνι, ο επίτροπος για τη διεύρυνση Γ. Χαν και ο επίτροπος για την ανθρωπιστική δράση Χρ. Στυλιανίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v