Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό

Συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό από τη ΝΔ και τον αρχηγό της αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός. «Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας» τόνιζαν συνεργάτες του νέου προέδρου της ΝΔ. Απόψε (18:30) η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

  • Real.gr
Πρώτη σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το Ασφαλιστικό
Στη Βουλή μεταφέρεται απόψε (18:30) η αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό σύστημα μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να συμβάλλουν εποικοδομητικά με τις προτάσεις τους, θα αναφερθεί στις διαχρονικές ευθύνες για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το ασφαλιστικό και θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων.

«Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι: είτε μεταρρύθμιση του συστήματος είτε κατάρρευση του συστήματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Κυριακής όταν μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και το δίλημμα αυτό αναμένεται να αναδείξει και στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή όταν θα ζητήσει από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να λάβουν ξεκάθαρα θέση για το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που αφορά όχι μόνο τη βιωσιμότητα του συστήματος αλλά και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στο κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στοιχεία για τις ζημίες που επέφερε στα ταμεία το κούρεμα των ομολόγων και η εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.

Μητσοτάκης: Καμία συναίνεση στο ασφαλιστικό

Μια νέα αντιπολιτευτική τακτική θα επιχειρήσει να ακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Bουλή και μάλιστα σε προ ημερησίας συζήτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτός από το δριμύ κατηγορώ που θα εξαπολύσει εναντίον της κυβέρνησης, θα κάνει και αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν όπου το ασφαλιστικό έμπαινε κάτω από το χαλί. «Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας» τόνιζαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του προέδρου του κόμματος.

Παράλληλα, θα κατηγορήσει προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας την πολιτική που ακολούθησε «καταστροφική για τον τόπο», καθώς στοίχισε 1,8 δισ. ευρώ και είναι ο λόγος που η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές στις συντάξεις και ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό. Θα κλείσει την πόρτα της συναίνεσης για το επίμαχο ζήτημα, υπενθυμίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα την στάση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπου δεν ψήφισε καμία μεταρρύθμιση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στις δύο βασικές παρεμβάσεις που έγιναν επί υπουργίας Δ. Σιούφα, αλλά και από την Φάνη Πάλλη Πετραλιά με τη δραστική μείωση και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν πρόκειται να αναφερθεί σε συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά θα περιγράψει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η ατζέντα της συζήτησης

Στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή θα πρέπει πάντως να θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει αναφορά και σε μια σειρά άλλα ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, οι κανόνες λειτουργίας των ΜΜΕ, η αλλαγή του εκλογικού νόμου αλλά και η στάση που θα τηρήσει η αντιπολίτευση απέναντι στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και τα περιθώρια ελιγμών κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v