Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Β. Κορέα

Η συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών» ζητήθηκε από ΗΠΑ και Ιαπωνία, μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα. Θα προστατεύσουμε την ασφάλεια μας και των συμμάχων μας διαμηνύουν οι ΗΠΑ. Οι αντιδράσεις Κίνας, ΕΕ, ΝΑΤΟ, Ιαπωνίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας.

Eκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Β. Κορέα

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που συγκλήθηκε επειγόντως σήμερα στη Νέα Υόρκη μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα.

Η συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών» που αναμένεται να καταδικάσει την κίνηση της Πιονγκγιάνγκ ζητήθηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κράτη μέλη του ΣΑ, και τη Νότια Κορέα.

Σε κοινή τους επιστολή προς την προεδρία του Συμβουλίου, την οποία ασκεί η Βενεζουέλα, η Ουάσινγκτον και το Τόκιο υπογραμμίζουν ότι «η εκτόξευση σήμερα ενός υποτιθέμενου "δορυφόρου" από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ», οι οποίες απαγορεύουν στην Πιονγκγιάνγκ κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με την κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων ή πυρηνικών όπλων.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε τα ξημερώματα της Κυριακής στην εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Αμύνης.

Η εκτόξευση καταγράφεται ενώ ακόμη η διεθνής κοινότητα δεν έχει καταλήξει σε συναίνεση για το πώς θα αντιδράσει στην πυρηνική δοκιμή την οποία έκανε η Πιονγκγιάνγκ την 6η Ιανουαρίου.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο - ο μοναδικός σύμμαχος της Πιονγκγιάνγκ σε διεθνές επίπεδο- συνεχίζουν να διαπραγματεύονται επί εβδομάδες ένα σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για αυτό το ζήτημα, ανεπιτυχώς ως τώρα.

Η Βόρεια Κορέα ήδη τελεί υπό καθεστώς αυστηρών διεθνών κυρώσεων μετά τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων και τρεις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες είχε προχωρήσει -τον Οκτώβριο του 2006, τον Μάιο του 2009 και τον Φεβρουάριο του 2013.

Θα συνεχίσουμε τις εκτοξεύσεις, λέει η Πιονγκγιανγκ

Η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να συνεχίσει να εκτοξεύει πυραύλους που μεταφέρουν δορυφόρους στο διάστημα, αναφέρει σε σημερινή δήλωση που εξέδωσε η βορειοκορεατική πρεσβεία στη Μόσχα, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

"Η κρατική υπηρεσία εξερεύνησης του διαστήματος, ακολουθώντας την πολιτική του Κόμματος των Εργατών της Κορέας να δίνεται προτεραιότητα στην επιστήμη και την τεχνολογία, θα συνεχίσει να εκτοξεύει και άλλους τεχνητους δορυφόρους", αναφέρει η πρεσβεία στη δήλωσή της, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.

ΗΠΑ: Θα προστατεύσουμε την ασφάλεια μας και των συμμάχων μας

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπιστεί την ασφάλειά της και αυτή των συμμάχων της μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να δείξει στην Πιονγκγιάνγκ ότι οι «ριψοκίνδυνες ενέργειές της πρέπει να έχουν σοβαρές συνέπειες».

«Η εκτόξευση της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογίας βαλλιστικών πυραύλων... αποτελεί άλλη μια αποσταθεροποιητική και προκλητική ενέργεια κι αποτελεί κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την κατασκευή (βαλλιστικών) πυραύλων και πυρηνικών όπλων αποτελούν σοβαρές απειλές για τα συμφέροντά μας - περιλαμβανομένης της ασφάλειας ορισμένων από τους πιο στενούς μας συμμάχους», πρόσθεσε η Ράις. «Καταδικάζουμε τη σημερινή εκτόξευση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι διαβεβαίωσε για άλλη μία φορά τη δέσμευση της Ουάσινγκτον στην ασφάλεια της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας μετά την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να ληφθούν «σημαντικά μέτρα» και η Πιονγκγιάνγκ να λογοδοτήσει.

Η Στρατηγική Διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ εξάλλου ανέφερε ότι τα συστήματά της ανίχνευσαν και παρακολούθησαν την εκτόξευση του βορειοκορεάτικου πυραύλου στο διάστημα νωρίτερα την Κυριακή.

Βάσει των δεδομένων του Συστήματος Αεράμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) εξήχθη το συμπέρασμα «ότι σε καμιά στιγμή ο πύραυλος δεν αποτέλεσε απειλή για τη βόρεια Αμερική», σύμφωνα με ανακοίνωση της Στρατηγικής Διοίκησης.

Μπαν Γκι-Μουν: Λυπηρή η ενέργεια της Βόρειας Κορέας

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν καταδίκασε με έντονο τρόπο τη νέα εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας και την κάλεσε να «σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες», αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

«Είναι βαθιά λυπηρό το ότι (η Βόρεια Κορέα) διεξήγαγε μια εκτόξευση χρησιμοποιώντας βαλλιστική πυραυλική τεχνολογία κατά παραβίαση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (...) παρά την ομόφωνη έκκληση της διεθνούς κοινότητας να μην προβεί σε μια τέτοια ενέργεια», αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το γραφείο του Μπαν.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς για να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο, όπως ανακοίνωσε.

Κίνα: Η εκτόξευση του πυραύλου της Β. Κορέας θα κλιμακώσει την ένταση

Η εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα θα επιδεινώσει τις εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο, έκρινε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Νέα Κίνα» σε σχόλιό του.

Η κορεατική χερσόνησος δεν πρέπει να πυρηνικοποιηθεί ούτε να συρθεί σε πόλεμο, σύμφωνα με το σχόλιο, το οποίο καλεί όλα τα μέρη να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ψύχραιμα και να αποτρέψουν την ανεξέλεγκτη κλιμάκωσή της.

Μολονότι τα σχόλια της σύνταξης του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές θέσεις, συχνά αντανακλούν τον τρόπο σκέψης της κινεζικής ηγεσίας.

Σίνζο Άμπε: Εντελώς απαράδεκτη η εκτόξευση του πυραύλου

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε καταδίκασε την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς παρά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η εκτόξευση αυτή είναι «εντελώς απαράδεκτη», είπε ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης κι έκανε λόγο περί μιας «καθαρής παραβίασης» αποφάσεων του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του ιαπωνικού πρωθυπουργικού γραφείου που εκδόθηκε λίγο αργότερα υπογραμμίστηκε ότι το Τόκιο, σε στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Όσον αφορά την Βόρεια Κορέα, σκοπεύουμε, σε στενή συνεργασία με την διεθνή κοινότητα, να λάβουμε μέτρα χωρίς να διστάσουμε. Η κυβέρνηση θα κάνει όλες τις προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια του λαού", επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου του Άμπε.

Παράλληλα, η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK μετέδωσε ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να καταρρίψουν τον πύραυλο παρά το γεγονός ότι η τροχιά του ήταν πάνω από τη νότια νομαρχία Οκινάουα.

Το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap μετέδωσε εξάλλου ότι ο πύραυλος, ο οποίος κατά την Πιονγκγιάνγκ εκτοξεύθηκε για να θέσει σε τροχιά ένα δορυφόρο, έχει δραστικό βεληνεκές 10.000 χιλιομέτρων.

Ρωσία: Πολύ επιζήμια η ενέργεια της Πιονγκγιάνγκ

Η Ρωσία καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, την οποία έκρινε ως πολύ επιζήμια για την περιφερειακή ασφάλεια, αλλά και την ασφάλεια της ίδιας της Πιονγκγιάνγκ.

"Είναι προφανές ότι οι ενέργειες αυτού του είδους οδηγούν σε μια σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο και στην βορειοανατολική Ασία στο σύνολό της" και ότι "είναι πολύ επιζήμιες για την ασφάλεια των χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα και πρωτίστως της ίδιας της Βόρειας Κορέας", αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Πιονγκγιάνγκ αγνόησε τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία, υπογραμμίζει επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

"Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν λαμβάνει υπ'όψιν τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι αψηφά τη διεθνή νομοθεσία", επισημαίνει.

"Η πορεία που επέλεξε η Πιονγκγιάνγκ δεν μπορεί παρά να εγείρει έντονη διαμαρτυρία. Συστήνουμε απερίφραστα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας να σκεφτεί αν η πολιτική να αντιτάσσεται σε ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα είναι προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας", καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Σοβαρές παραβιάσεις από Β. Κορέα, λένε ΕΕ, ΝΑΤΟ, Γερμανία

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι κατήγγειλε σήμερα τη χρησιμοποίηση "βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας" από τη Βόρεια Κορέα στην εκτόξευση ενός πυραύλου της, κάτι που χαρακτήρισε "νέα σοβαρή παραβίαση" των διεθνών υποχρεώσεων της χώρα αυτής, και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ σε διάλογο.

"Η εκτόξευση με χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας, που πραγματοποιήθηκε λίγο νωρίτερα σήμερα (Κυριακή) από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, αποτελεί μια νέα σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεών της", αναφέρει η Μογκερίνι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Εκφράζοντας τη λύπη της γι' αυτή τη νέα κίνηση της Πιονγκγιάνγκ έναν μήνα έπειτα από μια "εξαιρετικά σοβαρή και παράνομη πυρηνική δοκιμή", η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καλεί τη Βόρεια Κορέα "να δεσμευτεί σ' έναν συγκεκριμένο και με νόημα διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών" (με τη Νότια Κορέα, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ).

Η ΕΕ από την πλευρά της θα εργασθεί με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως σήμερα, διευκρίνισε η Μογκερίνι.

Εξάλλου το NATO καταδίκασε επίσης την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, λέγοντας πως πρόκειται για άμεση παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Καταδικάζω κατηγορηματικά την εκτόξευση σήμερα από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου που χρησιμοποιεί βαλλιστική πυραυλικη τεχνολογία, η οποία ακολούθησε τη βορειοκορεατική δοκιμή πυρηνικών όπλων που έγινε στις 6 Ιανουαρίου", αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

"Η εκτόξευση αυτή παραβιάζει άμεσα πέντε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο έχει καλέσει επανειλημμένα τη Βόρεια Κορέα να αναστείλει όλες τις δραστηριότηες που σχετίζονται με το βαλλιστικό πυραυλικό πρόγραμμά της, να επανέλθει στην προϋπάρχουσα δέσμευσή της σ' ένα μορατόριο αναφορικά με την εκτόξευση πυραύλων και να μην πραγματοποιήσει καμιά περαιτέρω πυρηνική δοκιμή και καμιά εκτόξευση με χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας", τονίζει ο Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος καλεί τη Βόρεια Κορέα να μην απειλεί να πραγματοποιήσει ούτε να πραγματοποιεί εκτοξεύσεις με χρήση βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας και να απέχει από οποιεσδήποτε περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.

Στο Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε πως η εκτόξευση του πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ είναι μια "ανεύθυνη πρόκληση".

"Καταδικάζω κατηγορηματικά τη σημερινή εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Η χώρα για μια ακόμη φορά αγνόησε προειδοποιήσεις εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας", αναφέρει ο Στάινμαϊερ στη δήλωσή του.
"Η εκτόξευση του πυραύλου είναι μια ανεύθυνη πρόκληση, η οποία περιφρονεί διεθνώς δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θέτει σε κίνδυνο για μια ακόμη φορά την περιφερειακή ασφάλεια", πρόσθεσε.

Ο Στάινμαϊερ αναφέρει επίσης πως η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένα σημαντικό σινιάλο και κάλεσε ολους τους εταίρους να υποστηρίξουν τη λήψη αυστηρών μέτρων.

Καταδικάζουν Γαλλία - Βρετανία

Η Γαλλία καταδίκασε σήμερα την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, την οποία χαρακτήρισε "απερίσκεπτη πρόκληση" και ζήτησε να υπάρξει "μια ταχεία και σοβαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στο Συμβούλιο Aσφαλείας" του ΟΗΕ, το οποίο θα συνέλθει σήμερα στη Νέα Υόρκη για το θέμα αυτό.

"Η Γαλλία καταδικάζει απερίφραστα τη νέα κατάφορη παραβίαση από τη Βόρεια Κορέα των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η εκτόξευση του πυραύλου που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα μήνα έπειτα από μια νέα πυρηνική δοκιμή, συνιστά μια απερίσκεπτη πρόκληση. Η Γαλλία ζητεί μια άμεση και σοβαρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήδη από σήμερα", αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Παράλληλα και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ καταδίκασε την ενέργεια αυτή της Πιονγκγιάνγκ, σημειώνοντας ότι η εκτόξευση του πυραύλου αυτού συνιστά μια "σαφή και σκόπιμη" παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

"Καταδικάζω απερίφραστα την δοκιμή της τεχνολογίας των βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα. Αυτό συνιστά μια σαφή και σκόπιμη παραβίαση ενός αριθμού αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας συνεχίζουν να συνιστούν μια απειλή για την περιφερειακή και τη διεθνή ασφάλεια", σημειώνει ο Χάμοντ σε ανακοίνωσή του.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει συμφωνήσει ομόφωνα να λάβει σημαντικά μέτρα κατά οποιωνδήποτε περαιτέρω εκτοξεύσεων ή πυρηνικών δοκιμών. Τώρα θα συναντηθούμε με τους εταίρους μας στη Νέα Υόρκη για να συμφωνήσουμε σε μια συλλογική απάντηση", καταλήγει ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v