Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώθηκαν τον Ιανουάριο τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας

Μειώθηκαν τον Ιανουάριο τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας

  • Real.gr
Μειώθηκαν τον Ιανουάριο τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας
Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας μειώθηκαν τον Ιανουάριο στο χαμηλότερο επίπεδο τριών και πλέον ετών, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με το πόσο χρόνο ακόμη θα μπορεί το Πεκίνο να ξοδεύει τα αποθέματά του για τη στήριξη της ισοτιμίας του γιουάν, χωρίς να προκαλέσει μία τεράστια φυγή κεφαλαίων, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας (People's Bank of China) ανακοίνωσε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώθηκαν κατά 99,5 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα σε 3,23 τρισ. δολάρια.

Η πτώση αυτή ακολουθεί τη βουτιά των αποθεμάτων κατά 107,9 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο και συνεχίζει την τάση που ενισχύθηκε τον Αύγουστο, όταν η συναλλαγματική πολιτική της Κίνας άρχισε να εμφανίζεται ως αβέβαιη.

Στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, η κεντρική τράπεζα υποτίμησε απροσδόκητα το γιουάν, δηλώνοντας ότι ήθελε να προσαρμόσει την ισοτιμία του περισσότερο στις δυνάμεις της αγοράς.

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, έγινε μπούμερανγκ, καθώς οι επενδυτές πουλούσαν το γιουάν υπό συνθήκες πανικού, αναγκάζοντας την κινεζική κεντρική τράπεζα να χρησιμοποιεί τα συναλλαγματικά διαθέσιμά της για να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του.

Πολλοί επενδυτές και αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει τέτοιες παρεμβάσεις, καθώς βρίσκεται ήδη σε έναν φαύλο κύκλο: Χρησιμοποιώντας συνεχώς τα διαθέσιμά της για να στηρίξει το γιουάν, αυξάνονται οι αμφιβολίες για την ικανότητά της να διατηρήσει σταθερή την ισοτιμία του, προκαλώντας στη συνέχεια περισσότερες εκροές κεφαλαίων από τη χώρα που υπονομεύουν περαιτέρω τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.
 
«Θα είναι πιθανότατα μία μακρά μάχη», δήλωσε αξιωματούχος της κινεζικής κεντρικής τράπεζας, που αναφέρθηκε στις δυσκολίες σταθεροποίησης του νομίσματος και διαχείρισης των προσδοκιών των επενδυτών, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται. «Η Κίνα έχει, ωστόσο, επαρκή διαθέσιμα για να αντέξει τα όποια εξωτερικά σοκ», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι Κινέζοι ηγέτες έχουν αποκλείσει επί του παρόντος την πιθανότητα μίας εφάπαξ μεγάλης υποτίμησης του γιουάν, όπως ζητούν πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές, τονίζοντας ότι αυτό θα υπονόμευε την αγοραστική δύναμη των Κινέζων, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να μετασχηματίσει την οικονομία της χώρας, ώστε να καθοδηγείται αυτή από την κατανάλωση.

Πολλοί επενδυτές βλέπουν, ωστόσο, μία πιθανή υποτίμηση του γιουάν ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει γύρους ανταγωνιστικών υποτιμήσεων στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς οι εμπορικοί εταίροι της Κίνας ακολουθούν τις ενέργειές της για να υπερασπισθούν την πολύτιμη αύξηση των εξαγωγών τους σε μία περίοδο που σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου δυσκολεύονται με την ανεπαρκή εγχώρια ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες.

Η πτώση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Κίνας ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο, κάτι που πιθανόν να κάνει τον κόσμο λιγότερο ανήσυχο για τη χώρα αυτή επί του παρόντος, δήλωσε διαχειριστής κεφαλαίων αναδυόμενων αγορών στην εταιρεία BlackRock.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v