Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισραήλ: Αφαιρέθηκε από τρεις βουλευτές το δικαίωμα συμμετοχής στην ολομέλεια

Πρόκειται για τρεις Ισραηλινούς-Αραβες βουλευτές και αφορμή αποτέλεσε συνάντησή τους με μέλη οικογενειών Παλαιστινίων που φέρονται να διέπραξαν επιθέσεις με θύματα Ισραηλινούς πολίτες.

Ισραήλ: Αφαιρέθηκε από τρεις βουλευτές το δικαίωμα συμμετοχής στην ολομέλεια
Ανεστάλη σήμερα η συμμετοχή τριών Ισραηλινών Αράβων βουλευτών στις περισσότερες από τις εργασίες του κοινοβουλίου, μετά την κατακραυγή που προκάλεσε μια συνάντησή τους με μέλη οικογενειών Παλαιστινίων που φέρονται να διέπραξαν επιθέσεις με θύματα Ισραηλινούς πολίτες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κνέσετ, της Βουλής του Ισραήλ.

Η επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας της Κνέσετ αποφάσισε να αφαιρέσει από την Χανίν Ζόαμπι και τον Μπάσελ Γάτας για τέσσερις μήνες και από τον Τζαμάλ Ζαχάλκα για δύο μήνες το δικαίωμα συμμετοχής στις συζητήσεις της ολομέλειας και στις εργασίες διαφόρων επιτροπών της Βουλής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Κνέσετ.

Οι τρεις βουλευτές, μέλη του Ενιαίου Αραβικού Ψηφοδελτίου - του τρίτου ισχυρότερου κόμματος της Κνέσετ - θα μπορούν πάντως να συμμετέχουν στις ψηφοφορίες και να εισέρχονται στην κεντρική αίθουσα του κτιρίου της Βουλής, διευκρίνισε ο ίδιος.

Η απόφαση αυτή ακολούθησε την πρόσφατη επίσκεψη των τριών Ισραηλινών Αράβων κοινοβουλευτικών στις οικογένειες δραστών αντιισραηλινών επιθέσεων, η οποία προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από την κυβέρνηση, πολιτικούς και την κοινή γνώμη του Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταφέρθηκε με έντονο τρόπο εναντίον τους σήμερα στην Κνέσετ, ενώ ο ένας από τους βουλευτές αντέδρασε εξαπολύοντας ύβρεις εναντίον του.

«Δεν πρόκειται να ανεχθούμε μια κατάσταση στην οποία μέλη της Κνέσετ υποστηρίζουν τις οικογένειες δολοφόνων Ισραηλινών ή στέκονται προσοχή στη μνήμη αυτών που δολοφόνησαν τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Προσπαθώ να φανταστώ τι θα συνέβαινε στο βρετανικό κοινοβούλιο εάν βουλευτές του στέκονταν προσοχή για να τιμήσουν την μνήμη του Τζιχάντι Τζον, ή εάν μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου (έκαναν το ίδιο) στη μνήμη των δολοφόνων της Καλιφόρνιας», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ο Τζαμάλ Ζαχάλκα αντέδρασε αποκαλώντας τον Νετανιάχου «ψεύτη, φασίστα, υποκινητή».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξήγγειλε εξάλλου χθες ότι η κυβέρνησή του θα καταρτίσει έναν νόμο ο οποίος θα επιτρέπει την αφαίρεση της βουλευτικής έδρας μελών της Κνέσετ που επιδεικνύουν «απρεπή συμπεριφορά».

Οι τρεις βουλευτές είχαν συναντηθεί την περασμένη εβδομάδα με εκπροσώπους των οικείων φερόμενων ως δραστών επιθέσεων καθώς και με εκπροσώπους μιας οργάνωσης υποστήριξης στις οικογένειες για την ανάκτηση των σορών προσώπων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v