Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UNESCO: Μικρή η συμμετοχή των γυναικών στις επιστήμες

Να στηρίξουμε τις νέες ερευνήτριες, τονίζει η γγ σότητας τω Φύλων.

UNESCO: Μικρή η συμμετοχή των γυναικών στις επιστήμες
Η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στον επιστημονικό κλάδο κρίνεται αναγκαία, καθώς το έλλειμμα της ισόρροπης σχέσης των φύλων αγγίζει το ένα τρίτο παγκοσμίως, επισημαίνει σε έκθεσή της η UNESCO, τα ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία της οποίας δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ).

Η έκθεση καταρτίστηκε στο πλαίσιο της 38ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, όπου συμμετείχε και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αναδεικνύοντας την ισότητα των φύλων ως καταλύτη ειρήνης και προόδου.

Σύμφωνα με την έκθεση «UNESCO Science Report-Towards 2030», μόλις το 28% των ατόμων, τα οποία ασχολούνται επαγγελματικά με τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα, παγκοσμίως, είναι γένους θηλυκού.

Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα έχουν ως εξής:

- Στον θετικό κλάδο των επιστημών, σε επίπεδο φοιτητικό και υποψήφιο για διδακτορικό δίπλωμα, οι γυναίκες κατέχουν ποσοστό της τάξης του 48%.

- Στον τομέα των ερευνών, οι γυναίκες υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν στο 37%, με το 48% να εργάζεται στον δημόσιο τομέα, το 36% στον ακαδημαϊκό χώρο και το 31% στον ιδιωτικό τομέα.

- Οι προτιμώμενοι, από τις Ελληνίδες, τομείς έρευνας «υπογραμμίζουν την επιρροή των στερεότυπων», σημειώνει η ΓΓΙΦ, με την επιλογή ανά κλάδο να είναι στις φυσικές επιστήμες 31%, στη μηχανική και τεχνολογία 30%, στην ιατρική 43%, στη γεωπονία 33%, στις κοινωνικές επιστήμες 38% και στις ανθρωπιστικές 54%.

Επίσης, τα ποσοστά της γυναικείας συμμετοχής στον επιστημονικό κλάδο, ανά γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, όπως επισημαίνει η UNESCO, αναδεικνύουν τις τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών:

- Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη 32%.

- Νοτιοδυτική Ασία 19%.

- Ανατολική Ασία και Ειρηνικός 23%.

- Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 40%.

- Κεντρική Ασία 40%.

- Υποσαχάρια Αφρική 40%.

- Αραβικά κράτη 47%.

- Λατινική Αμερική και Καραϊβική 44%.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη βελτίωση αυτής της εικόνας, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων έχει θέσει στις προτεραιότητες της την αναγκαιότητα για την ανάπτυξη της έρευνας και της επιστήμης σε θέματα ισότητας, αλλά και την αναβάθμιση των ερευνητριών και πανεπιστημιακών.

Όπως δήλωσε η γγ, Φωτεινή Κούβελα, αυτές τις προτάσεις έθεσε πρόσφατα προς το υπουργείο Παιδείας και, μεταξύ άλλων, ζήτησε να θεσπιστούν προγράμματα άμεσης και έμμεσης στήριξης νέων ερευνητριών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v