Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάλι: Τους κυανόκρανους στο Κιντάλ επισκέφθηκε επικεφαλής του ΟΗΕ

Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma) επισκέφθηκε τους κυανόκρανους στο Κιντάλ

Μάλι: Τους κυανόκρανους στο Κιντάλ επισκέφθηκε επικεφαλής του ΟΗΕ
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma) επισκέφθηκε τους κυανόκρανους στο Κιντάλ, στη βορειοανατολική χώρα, μετά την επίθεση της Παρασκευής, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ανσαρ Ντιν, η οποία στοίχισε τη ζωή έξι στρατιωτών από τη Γουινέα, ανακοίνωσε η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση της Γουινέας επιβεβαίωσε ότι έξι στρατιώτες της δύναμής της που συμμετέχει στη Minusma σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή εναντίον στρατοπέδου του ΟΗΕ στο Κιντάλ.

Οι αρχές κήρυξαν "τριήμερο εθνικό πένθος, που αρχίζει σήμερα, Κυριακή 14 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου οι σημαίες της Δημοκρατίας θα είναι μεσίστιες".

Ο Μαχάματ Σάλεχ Αναντίφ, ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στο Μαλί, "έφτασε χθες στο Κιντάλ για να στηρίξει τους εργαζομένους του ΟΗΕ και να συζητήσει για την ασφάλεια της αποστολής", δήλωσε αφρικανική στρατιωτική πηγή στις τάξεις της Minusma.
 
"Ηρθε στο στρατόπεδό μας εδώ στο Κιντάλ. Ήταν σοκαρισμένος από τις συνέπειες της επίθεσης. Τόνωσε το ηθικό μας και υποσχέθηκε να εξετάσει πολύ γρήγορα την ενίσχυση της ασφάλειας".

Λίγο πριν αναχωρήσει για το Κιντάλ, ο Αναντίφ είχε επισκεφθεί τους κυανόκρανους που τραυματίστηκαν στην επίθεση, οι οποίοι είχαν διακομισθεί σε κλινική του Μπαμακό.

Εκτός από τους έξι νεκρούς κυανόκρανους από τη Γουινέα, εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε ότι υπάρχουν και 30 τραυματίες.

Η επίθεση προκάλεσε "δεκάδες νεκρούς και τραυματίες", αναφέρει η οργάνωση Ανσαρ Ντιν σε ανακοίνωση που μετέδωσε το ιδιωτικό πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας Al-Akhbar.

Ο Αναντίφ καταδίκασε την "απεχθή και ανεύθυνη ενέργεια" που "δείχνει τη σύγχυση στο στρατόπεδο των εχθρών της ειρήνης" στο Μαλί.

Δύο στρατιώτες του ΟΗΕ από τη Γουινέα σκοτώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου 2015 στο Κιντάλ σε επίθεση με πύραυλο εναντίον του στρατοπέδου της Minusma, την ευθύνη για την οποία είχε επίσης αναλάβει η Ανσαρ Ντιν.

Τρεις στρατιώτες από το Μαλί σκοτώθηκαν επίσης Παρασκευή και δύο ακόμη τραυματίστηκαν σε ενέδρα στην περιοχή του Τιμπουκτού, στη βορειοδυτική χώρα.

Η Minusma που έχει αναπτυχθεί από τον Ιούλιο του 2013, είναι η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ με τις περισσότερες ανθρώπινες ζωές, μετά τη Σομαλία την περίοδο 1993-1995.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v