Εκρηκτικό το κλίμα στη Μέση Ανατολή

Ανεξέλεγκτη είναι τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση στην πολύπαθη Συρία, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο μάχης.

  • Real.gr
Εκρηκτικό το κλίμα στη Μέση Ανατολή
Ανεξέλεγκτη είναι τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση στην πολύπαθη Συρία, η οποία έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο μάχης. Κυβερνητικές δυνάμεις, αντικαθεστωτικοί, τζιχαντιστές, Ρώσοι, συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ αλλά και η Τουρκία, συνωστίζονται στη Μέση Ανατολή και δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Στη μέση βρίσκονται οι άμαχοι, οι οποίοι τρέχουν να κρυφτούν από τους συνεχόμενους βομβαρδισμούς, χωρίς πλέον να γνωρίζουν από ποια πλευρά προέρχονται.

Οι πρωταγωνιστές της συριακής σύρραξης, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία, κατέληξαν ότι είναι αναγκαίο να τεθεί σε ισχύ μέσα σε μία εβδομάδα κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες πόλη Αζάζ, στα τουρκικά σύνορα, σκοτώθηκαν κατά πληροφορίες τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σε βομβαρδισμό νοσοκομείου, σχολείου και άλλων εγκαταστάσεων, με την Τουρκία να μιλά για ρωσικούς πυραύλους. Νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο στην Μουράτ αλ-Νούμαν στην επαρχία Ιντλίμπ. Στην ίδια πόλη χτυπήθηκε σύμφωνα με ακτιβιστές και τρίτο νοσοκομείο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε τους Κούρδους μαχητές να εγκαταλείψουν την Αζάζ, σημειώνοντας ότι δρουν ως πιόνι της Ρωσίας. Από την Ουκρανία, ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ρωσία και οι κουρδικές πολιτοφυλακές YPG έχουν κλείσει τον ανθρωπιστικό διάδρομο βόρεια της συριακής πόλης Χαλέπι και πως σκοπός της Μόσχας είναι να αφήσει τη διεθνή κοινότητα μόνο με δύο επιλογές: είτε τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ είτε το Ισλαμικό Κράτος.

Βασική επιδίωξη της Τουρκίας είναι να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η δημιουργία ενός κουρδικού κράτους. Το επίκεντρο των ρωσικών βομβαρδισμών είναι το Χαλέπι, επίσης στη βόρεια Συρία. Οι συριακές δυνάμεις επιχειρούν να ανακαταλάβουν την περιοχή από τους αντικαθεστωτικούς.

Η Συρία κυκλοφορεί σενάρια ότι η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία έχουν πλάνο να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στα εδάφη της, προκειμένου να εκδιώξουν από τα εδάφη τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με το καθεστώς του Άσαντ πάντως να διαμαρτύρεται έντονα και να ζητάει από τον ΟΗΕ να κάνει συστάσεις στους Τούρκους προκειμένου να σταματήσουν να βομβαρδίζουν το Χαλέπι.

Η Τουρκία από τη πλευρά της διαψεύδει, αφού ο υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, είπε σε δηλώσεις του ότι η χώρα του δεν έχει καμία διάθεση να ανακατευτεί σε έναν χερσαίο πόλεμο στα Συριακά εδάφη.

Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν συμφωνήσει εντός της εβδομάδας να υπάρξει μια άτυπη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο διάλογος και να υπάρξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντάρτες και να διαφανεί αν υπάρχει διάθεση από τις δύο πλευρές για μια ομαλή πολιτική μετάβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v