Αγρότες εν αναμονή επιστροφής Τσίπρα για να κλειστεί το ραντεβού

Πολύμορφες είναι πλέον οι κινητοποιήσεις των αγροτών, με μπλόκα, επιθέσεις σε βουλευτές και καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες ως μέτρο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση.

  • Real.gr
Αγρότες εν αναμονή επιστροφής Τσίπρα για να κλειστεί το ραντεβού
Οι αγρότες σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση, επιχειρώντας να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στον πρωθυπουργό, ενόψει του ραντεβού που θα κλειστεί μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες.

Μπορεί ορισμένες ομάδες αγροτών να εμφανίζονται διατεθειμένες να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση, ωστόσο οι πιο σκληροπυρηνικές αγροτικές ομάδες όχι μόνο συνεχίζουν τους αποκλεισμούς του εθνικού οδικού δικτύου, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία και στις μεταφορές αγαθών, αλλά πλέον προχωρούν και σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων.

Ο αγροτικός κόσμος δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει από τη σκληρή γραμμή της ευθείας αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, επιμένοντας ότι βασική αρχή για την έναρξη ενός διαλόγου είναι η πλήρης απόσυρση της πρότασης Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό.

Συνεχίζουν τα μπλόκα

Οι πολύωροι αποκλεισμοί σε εκατοντάδες σημεία του εθνικού οδικού δικτύου είναι καθημερινό φαινόμενο ως μέτρο άσκησης πίεσης στην πλευρά της κυβέρνησης. Οι αγρότες σφίγγουν κάθε μέρα και περισσότερο τον κλοιό, με τα Τέμπη να εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά επ’ αόριστον, αναμένοντας ανταπόκριση στα αιτήματά τους.

Τα διόδια των Μαλγάρων παραμένουν κλειστά ενώ η κατάσταση στον Προμαχώνα είναι έκρυθμη, με τους Βούλγαρους να προχωρούν σε «αντίποινα», αντιδρώντας στους αποκλεισμούς των αγροτών. Εκατοντάδες νταλίκες με προϊόντα για χώρες της βόρειας Ευρώπης είναι ακινητοποιημένες και τα πιο ευαίσθητα εμπορεύματα είναι πιθανό να κινδυνεύουν.

Μπλόκα σε πόλεις και εφορίες

Η διαδήλωση των τρακτέρ στην Αθήνα δεν είναι η μόνη «αστική» κινητοποίηση αγροτών. Τρακτέρ διαδηλώνουν καθημερινά σε πόλεις της επαρχίας, όπως συνέβη χθες στο Κιλκίς από μερίδα αγροτών που απέκλεισαν συμβολικά την εφορία, τοποθετώντας στην είσοδο μπάλες από άχυρα.

Δυναμική ήταν η παρουσία Θεσσαλών κτηνοτρόφων στο μπλόκο των Τεμπών, όπου έχυσαν γάλα στην εθνική οδό, και υποστήριξαν ότι απαξιώνονται τα προϊόντα τους.

Στα Τρίκαλα αγρότες πραγματοποίησαν πορεία με τα τρακτέρ τους μέσα στην πόλη, φώναξαν συνθήματα κάτω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ νωρίτερα απέκλεισαν την εφορία Τρικάλων για περίπου μια ώρα.



Στο στόχαστρο αγροτών και ο Γ. Μιχελογιαννάκης

Αυξάνονται καθημερινά τα περιστατικά φραστικών επιθέσεων από αγρότες σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στο στόχαστρο αγροτών της Κρήτης μπήκε και ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης, στον οποίο διαμαρτυρήθηκαν έντονα, έξω από τα γραφεία τηλεοπτικού σταθμού στο Ηράκλειο, υπενθυμίζοντάς του τις υποσχέσεις που είχαν δώσει ο ίδιος αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.



«Αν είναι να ψηφίσεις, παραιτήσου» είπε ένας από τους αγρότες στον κ. Μιχελογιαννάκη για να προσθέσει: «Τις κρεμάλες θα τις στήσουμε, να το ξέρετε».

Αποκλεισμένο και το τελωνείο των Κήπων

Τη συνέχιση του αποκλεισμού του τελωνείου των Κήπων επ’ αόριστον αποφάσισαν οι αγρότες του νότιου Έβρου, παρατείνοντας τον «εγκλωβισμό» των φορτηγών τόσο επί του ελληνικού όσο και επί του τουρκικού εδάφους. Στα ελληνικά σύνορα τα ακινητοποιημένα, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων, φορτηγά σχηματίζουν ήδη ουρά περίπου επτά χιλιομέτρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v