Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόσφυγες σε απόγνωση και κλειστά σύνορα

Σε απόγνωση χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Ούτε ένας δεν πέρασε το τελευταίο 24ωρο από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Έκτακτο σχέδιο για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ετοιμάζει η ΕΕ. Υποχρεωτική αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ ζητά ο Τσίπρας.

  • Real.gr
Πρόσφυγες σε απόγνωση και κλειστά σύνορα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι χιλιάδες πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Τα hot spots σε όλη τη χώρα έχουν γεμίσει ασφυκτικά και η «οδύσσεια» των προσφύγων συνεχίζεται... Από τα βόρεια σύνορα μας προς τα Βαλκάνια περνάνε ελάχιστοι την ίδια ώρα που από τα νησιά του Αιγαίου φτάνουν στον Πειραιά χιλιάδες ψυχές.

Σλοβενία, Αυστρία Σκόπια, Κροατία και Σερβία έχουν σχεδόν σφραγίσει τα σύνορα τους μειώνοντας τον αριθμό εκείνων που μπορούν να περάσουν ημερησίως στους 580 ενώ ούτε ένας πρόσφυγας δεν πέρασε το τελευταίο 24ωρο από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Συγχρόνως, σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά προς τον Πειραιά επιβεβαίωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας. Σε αυτό προβλέπεται φιλοξενία των προσφύγων στα πλοία, που θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια των νησιών έως την Κυριακή. Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, είναι να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής παραμονής μεταναστών στην Αττική και σε άλλα σημειά της χώρας.

Η Κομισιόν από την πλευρά της ετοιμάζει έκτακτο σχέδιο για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η δημιουργία -μέσα στο Σαββατοκύριακο- 20.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.


Περπατούν για ώρες προσπαθώντας να φτάσουν στην Ειδομένη που ασφυκτιά

Χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι, έχουν μπλοκαριστεί στις εθνικές οδούς καθώς προσπαθούν να φτάσουν με τα πόδια στην Ειδομένη. Ενδεικτική εικόνα της κατάστασης είναι ότι χθες δεν επετράπη σε κανέναν πρόσφυγα η είσοδος στην ΠΓΔΜ καθώς οι αρχές της γειτονικής χώρας δεν έχουν ανοίξει από προχθές το βράδυ, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη με αποτέλεσμα ο καταυλισμός στην Ειδομένη να είναι υπέρ γεμάτος.

Περισσότερα από 5.000 άτομα και πρόσφυγες που στην πλειοψηφία τους είναι Σύριοι και Ιρακινοί εξακολουθούν να προσεγγίζουν πεζοί το σημείο, ευελπιστώντας να μπορέσουν, κάποια στιγμή, να περάσουν ενώ τα σύνορα παραμένουν κλειστά. Στοιβάζονται πρόχειρα σε σκηνές. Δεν επαρκούν όμως και αναγκάζονται και στήνουν πρόχειρα καταλύματα.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και οι ανάγκες των ανθρώπων μεγαλώνουν γιατί βρίσκονται εδώ μέρες, με πολλά μικρά παιδιά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Νάνου από την Υπατη Αρμοστεία. «Κουρασμένοι, εξαντλημένοι, ανυπόμονοι, έχουν μεγάλη αγωνία για το τι θα συμβεί» συμπληρώνει χαρακτηρίζοντας «εκτάκτου ανάγκης» την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Χάος στον Πειραιά - Κοιμούνται στους δρόμους και ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στον Πειραιά όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΠ και επιχειρούν με κάθε μέσο να φτάσουν στην Ειδομένη. Περίπου 1400 είναι οι πρόσφυγες που έφθασαν στη Λέσβο από το πρωί της Παρασκευής και μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Στο σύνολο τους μεταφέρθηκαν στο hot spot της Μόριας όπου και καταγράφηκαν. Με το πλοίο της γραμμής για Πειραιά, το «Blue Star 1» στις 8 το βράδυ και σε εφαρμογή της απόφασης για την καθυστέρηση της μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών. Συνολικά ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που παραμένουν στη Λέσβο και μένουν στους χώρους του hot spot της Μόριας και του καταυλισμού στον Καρά Τεπέ ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 3000 άτομα. Ενώ στη Χίο ο αντίστοιχος αριθμός των όσων διαμένουν στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας ανέρχεται στα 500 άτομα.

Μεγαλώνει ο καταυλισμός στην πλ. Βικτωρίας και σε Ελληνικό

Γεμάτη είναι η πλατεία Βικτωρίας από δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες όπου έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο εδώ και τρεις ημέρες. Μένουν στην μέση της πλατείας, προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στο κρύο και περιμένουν πότε θα ανοίξουν τα σύνορα στην Ειδομένη προκειμένου να ΄ξεκινήσουν το ταξίδι τους.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο παλιό Δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στην παλιά αίθουσα αφίξεων φιλοξενούνται περισσότεροι από 1.500 μετανάστες.

Γεμάτα όλα τα hotspot

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

Κομισιόν: Ετοιμάζουμε έκτακτο σχέδιο για ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

«Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», σημείωσε η αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.

Όπως πρόσθεσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων. Επιπροσθέτως, χαιρέτισε τη δέσμευση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι έτοιμες επιπλέον 20.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Νατάσα Μπερτό τόνισε πως η «προτεραιότητα της Επιτροπής είναι να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και γι' αυτό βρισκόμαστε σε επικοινωνία και εργαζόμαστε με τις ελληνικές αρχές για να αποφύγουμε μια τέτοια κρίση».

Επιπλέον ζήτημα, όπως φαίνεται, για την πρόληψη της ανθρωπιστικής κρίσης, είναι η απόφαση των κρατών του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων να κλείσουν τα σύνορα τους και όπως δηλώνουν κοινοτικές πηγές, η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται στην δημιουργία ενός νέου μηχανισμού ανθρωπιστικής βοήθειας για τα μέλη της ΕΕ, καθώς όπως φαίνεται θα χρειαστούν επιπλέον πόροι.

Παράλληλα η εκπρόσωπος της Επιτροπής σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής στις 7 Μαρτίου θα έχει στόχο τη καταγραφή της προόδου της Τουρκίας στον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μην γίνει δεκτή η υπουργός εσωτερικών της Αυστρίας στην Ελλάδα, η Νατάσα Μπερτό απάντησε πως πρόκειται για ένα «διμερές ζήτημα» μεταξύ των δύο χωρών.

Υποχρεωτική αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ ζητά ο Τσίπρας

Την πρόθεση του, να ζητήσει από του Ευρωπαίους ομολόγους του έναν «αναλογικό, υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης και των προσφυγικών ροών σε όλα τα κράτη της Ε.Ε.», επανέλαβε χθες ο Πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Τζιάνι Πιτέλα.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές, ότι η πρόθεση του είναι να ζητήσει όχι μόνον από τα κράτη μέλη, αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη να τοποθετηθούν πάνω στο αίτημα αυτό.

Αυτήν την υποχρεωτική αναλογική κατανομή την έχει βάλει στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας ο Πρωθυπουργός από την περασμένη Τετάρτη, με την ομιλία του στη βουλή. Στην ίδια ομιλία είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, να βάλει βέτο η Αθήνα για να επιβάλλει την υποχρεωτική κατανομή. Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας επανήλθε στο θέμα, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο, να προχωρήσει η Ελλάδα σε μονομερείς ενέργειες.

Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σε σχέση με τον προβληματισμό αυτό, περιορίστηκε ωστόσο να εκφράσει την αισιοδοξία του, ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο: «Pacta sunt servanda μας έλεγαν και τώρα θα τους το πούμε και εμείς αυτό. Και πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε μονομερείς κινήσεις, άλλωστε είναι μια θέση που πιστεύω, αυτή που έχουμε και θα έχουμε στη Σύνοδο Κορυφής που δεν θα είναι θέση της Ελλάδας, αλλά θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των κρατών- μελών», είπε ο κ. Τσίπρας.

Στις δηλώσεις του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην συμφωνία με το ΝΑΤΟ για επιτήρηση των ροών των προσφύγων από τα τουρκικά παράλια και είπε ότι «προχθές το βράδυ υπήρξε μία ένα οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» και «καθορίστηκε απολύτως το operation plan, το επιχειρησιακό σχέδιο». Επανέλαβε μάλιστα, ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στο επιχειρησιακό του πλάνο καμία εξουσιοδότηση να αναλαμβάνει δράση για την παρεμπόδιση των προσφυγικών ροών, αλλά έχει την δυνατότητα μέσα από την τεχνολογία, την υψηλή τεχνολογία που οι φρεγάτες διαθέτουν να εντοπίζει τις κινήσεις των διακινητών στις τουρκικές ακτές και να ειδοποιεί την FRONTEX και το Τουρκικό Λιμενικό και το ελληνικό βεβαίως αν πρόκειται για τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ώστε να παρεμβαίνουν.

Σε ότι αφορά την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας είπε πως αν πράγματι θέλουμε να σταματήσουμε τις ροές, θα πρέπει να εντοπίσουμε το κύκλωμα διακίνησης στα τουρκικά παράλια, το οποίο χαρακτήρισε «βιομηχανία διακινητών, που αισχροκερδούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στην ανθρώπινη προσδοκία». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα υπάρξει κοινή βούληση για το στόχο της αντιμετώπισης των διακινητών στις 7. Μαρτίου.

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε κριτική και στις χώρες της ΕΕ που αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου χωρίς όμως να τις κατονομάσει. Από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα είπε πως η απόφαση της Αυστρίας, να κλείσει τα σύνορα δεν συνάδει με τους ευρωπαϊκούς νόμους. «Εγώ την θεωρώ μία λανθασμένη απόφαση, ακόμα πιο λανθασμένη θεωρώ την στάση των χωρών της ομάδας Βίζεγκραντ που δεν προχωρούν στην μετεγκατάσταση, που δεν δέχονται την ιδέα των ποσοστώσεων, που είναι η μοναδική ιδέα που επιτρέπει την διαχείριση του φαινομένου», είπε ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο ΕΚ.

Τσιπρας και Πιτέλα συζήτησαν και για το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Ο Πρωθυπουργός είπε, πως «αυτή τη στιγμή διεξάγεται μια σύγκρουση πολιτική ανάμεσα σε ιδέες, ανάμεσα στις προοδευτικές και τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, ανάμεσα στη Δεξιά αι την Αριστερά» και πρόσθεσε ότι ο «παίρνοντας θέση σε αυτή τη σύγκρουση ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα είναι ο βασικός κορμός της κυβέρνησης από τη μια πλευρά και από την άλλη πλευρά όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, ανεξαρτήτως σε ποια πολιτική οικογένεια ανήκουν, πρέπει να αρχίσουν έναν ουσιαστικό πολιτικό διάλογο».

Από την πλευρά του ο κ. Πιτέλα δήλωσε πως βρίσκεται στην Αθήνα «για να πει στον Αλέξη και στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, ως σοσιαλιστής: Ας συνεργαστούμε. Αυτό επ' ουδενί δεν σημαίνει ότι τίθεται θέμα προσχώρησης της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα», και πρόσθεσε: «οι δυνάμεις της Αριστεράς, σοσιαλιστικές, προοδευτικές μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Και λέω και κάτι περισσότερο: Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν. Αυτό το νόημα έχει η παρουσία μου εδώ».


Επίθεση Μπαν Κι Μουν στις χώρες που κλείνουν τα σύνορα

O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν κατήγγειλε σήμερα τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους πρόσφυγες στα σύνορα χωρών των Βαλκανίων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουν πολλές χώρες της περιοχής (Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, ΠΓΔΜ) «δε συνάδουν» με τη Σύμβαση του 1951 για τους Πρόσφυγες.

Αυτή η σύμβαση, εξηγεί ο ίδιος σε μία ανακοίνωση, επιβάλλει να καθορίζεται χωριστά για τον καθένα το καθεστώς του πρόσφυγα και οι ανάγκες για την προστασία κάθε μετανάστη, κάτι που δεν είναι πλέον δυνατόν λόγω των μέτρων που ελήφθησαν από αυτές τις χώρες. Ο Γ..Γ του ΟΗΕ τόνισε ότι «παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τον ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται στα σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Βαλκανίων». Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι «έχει πλήρη επίγνωση των πιέσεων που γίνονται αισθητές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Όμως απευθύνει έκκληση προς «όλες τις χώρες να αφήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά και να ενεργούν με πνεύμα κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης, περιλαμβανομένου του να διευρύνουν τις νομικές οδούς για την χορήγηση ασύλου».

Ο Μπαν Κι Μουν υπογραμμίζει ότι ο αριθμός αιτούντων άσυλο που εισήλθε στην Ελλάδα από την Τουρκία συνεχίζει να αυξάνεται «κι ότι το κλείσιμο των συνόρων δημιουργεί μια δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζει την ίδια ώρα ότι η Τουρκία φιλοξενεί ήδη περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημειώνει ότι είναι «ανάγκη να υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε διεθνές επίπεδο» και γνωστοποιεί ότι στην προσεχή σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί μία σύνοδος για τη μετανάστευση την 19η Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v