Κινητικότητα στην Κεντροαριστερά

Κινητικότητα αναμένεται από σήμερα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά από την επανεκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη στο τιμόνι του Ποταμιού και την ολοκλήρωση του δεύτερου Συνεδρίου του κόμματός του.

  • Real.gr
Κινητικότητα στην Κεντροαριστερά
Κινητικότητα αναμένεται από σήμερα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, μετά από την επανεκλογή του Σταύρου Θεοδωράκη στο τιμόνι του Ποταμιού και την ολοκλήρωση του δεύτερου Συνεδρίου του κόμματός του.

Η παρουσία και τα μηνύματα που έστειλαν από το βήμα του Συνεδρίου, δύο πρώην πρωθυπουργοί, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κορυφαία στελέχη του ευρύτερου χώρου, είναι ενδεικτικά του κλίματος που διαμορφώνεται.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη αξιολογούν θετικά την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά και την απήχηση που είχε η παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο του Ποταμιού. Εκτιμούν πως ως Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέστησαν σαφές ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε ένα πολιτικό πλαίσιο, χωρίς να επιτρέψουν να μπει κάποιου είδους οργανωτίστικο εμπόδιο και επιμένουν πως η πρόσκληση προς το Ποτάμι είναι διαρκής και ανοιχτή. Σημειώνουν εξάλλου ότι μπροστά στις εθνικές εξελίξεις μόνο όλες μαζί οι δυνάμεις του χώρου μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Ήδη, έχοντας απελευθερωθεί από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του Ποταμιού, για την οποία κάθε άλλο παρά ήθελαν να κατηγορηθούν ότι τη σαμποτάρουν, ετοιμάζονται να επιδιώξουν ένα ραντεβού με την ηγεσία του Ποταμιού το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα, στέλνουν σαφές μήνυμα ότι θα ανοίξουν ειλικρινή συζήτηση με σεβασμό σε κάθε κίνηση που θα συμμετέχει, χωρίς καμία διάθεση ηγεμονισμού, αλλά και χωρίς να επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να γίνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη «ουρά» οποιασδήποτε πρωτοβουλίας.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε το «Κοινοβούλιο του Κέντρου», όπως θα προκύψει μέσα από μία μεγάλη συνάντηση όλων αυτών που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες. «Να ξεκινήσουν αυτοί και όχι οι ηγεσίες», είπε, υποστηρίζοντας ότι στο Κοινοβούλιο του Κέντρου μπορούν να μετέχουν στελέχη της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, του Δικτύου, των Κινήσεων Πολιτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, των Μεταρρυθμιστών, της Επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας, της Δράσης, του Κοινωνικού Συνδέσμου, της Κίνησης «Μπροστά», της Πρωτοβουλίας των 58, και μαζί τους να κινητοποιηθούν οι τοπικές πρωτοβουλίες ανά την χώρα.

Το γάντι σήκωσε άμεσα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, που έσπευσε να θυμίσει ότι η αρχή «από τα κάτω προς τα πάνω» είναι η πεμπτουσία της πρότασης της Φώφης Γεννηματά, όπως έχει κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο εδώ και 40 ημέρες, και η οποία καταλήγει σε εκλογή ηγεσίας από τη βάση, με την οποία επίσης δεν διαφώνησε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Από την πλευρά του Ποταμιού πάντως, δεν συζητούν προς ώρας για συνεργασίες, αλλά για «άνοιγμα» στις γνήσιες δημοκρατικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, μέσα από τη δημιουργία αυτού του «Κοινοβουλίου του Κέντρου» που δεν θα είναι παρά μία ομάδα ανθρώπων με συγγενείς απόψεις και ας ανήκουν σε διαφορετικά σχήματα.

«Εμείς είμαστε οι γνήσιοι μεταρρυθμιστές και μπορούμε να βρούμε τη λύση», λένε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν καλούν τα κόμματα, που έχουν τις δικές του αγκυλώσεις το καθένα, αλλά ανθρώπους που ανήκουν σε αυτά και πιστεύουν στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην χώρα. «Πρώτα πρέπει να ξέρουμε ποιοι μπορούν να πάνε την χώρα μπροστά με γνώμονα τις μεταρρυθμίσεις», λένε, χωρίς να αποκλείουν πάντως και άλλες διεργασίες στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v