Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκέντρωση βοήθειας για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα την Κυριακή

Κέντρο συγκέντρωσης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης δημιουργείται άμεσα στο Φάληρο, με πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Συγκέντρωση βοήθειας για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα την Κυριακή

Είδη άμεσης ανάγκης για πρόσφυγες συγκεντρώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης αυτή την Κυριακή στην πλατεία Συντάγματος. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα διανεμηθούν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, στο λιμάνι του Πειραιά και στο Ελληνικό.

Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει από τις 11 π.μ. ως τις 6 μ.μ. Ζητείται τα είδη που θα δοθούν να είναι ταξινομημένα σε τέσσερις κατηγορίες (ρουχισμός και εφόδια, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και φάρμακα) για να διευκολυνθεί το έργο των εθελοντών που θα τα συλλέξουν και θα τα μεταφέρουν.

Συγκεκριμένα, οι ανάγκες είναι για τα εξής:

Sleeping bags, αδιάβροχα ενηλίκων και παιδικά, κάλτσες, εσώρουχα, μάρσιπους για μωρά, σακίδια πλάτης, εσώρουχα ισοθερμικά, θερμικές κουβέρτες επιβίωσης, σακούλες απορριμμάτων, καθαριστικά, πλαστικά πιάτα, μαχαιροπήρουνα και ποτήρια, αλουμινένια σκεύη φαγητού, χαρτοπετσέτες, γραφική ύλη, μπαλόνια, εβαπορέ γάλα και γάλα σε σκόνη, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης, βρεφικές και νηπιακές τροφές, τσάι, χυμούς, κρουασάν, σταφίδες, μπισκότα, σπαγγέτι, κριθαράκι, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, χαρτί υγείας, πάνες για μωρά, ξυραφάκια, σερβιέτες, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες.

Επίσης: σαμπουάν, αφρόλουτρα, σαπούνια, μπιμπερό, γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικά χεριών, γλωσσοπίεστρα, σύριγγες, αυτοκόλλητα ράματα, γάζες Fucidin και φάρμακα (παιδικά Depon, Tobrex, Otrivin, αντιδιαρροϊκά σιρόπια, χάπια γαστροπροστασίας, σπασμολυτικά ενηλίκων, αντιεμετικά, ταμπλέτες ουρολοιμώξεων, αντιφλεγμονώδη, καραμέλες για το λαιμό, κορτιζονούχες κρέμες ενηλίκων και βρεφών, κρέμες Voltaren, βιταμίνες, Aerolin, φυσιολογικό ορό, φυσικά δάκρυα, Claripen για παιδιά και ενήλικες, αλοιφή για αιμορροϊδες, κορτιζονούχα εισπνεόμενα, Soldesanil και αλοιφές συγκάματος).

Κέντρο συγκέντρωσης και εφοδιασμού στο Φάληρο

Κέντρο διαχείρισης, αποθήκευσης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης των σημείων διαμονής προσφύγων, δημιουργήθηκε στο Φάληρο, με πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.

Όπως αναφέρει σχετικής ανακοίνωση της περιφέρειας, πρόκειται για το πρώτο στο είδος του Κέντρο που θα παρέχει υπηρεσίες τύπου logistics, για όλη τη χωρική αρμοδιότητα της περιφέρειας Αττικής και ίσως αργότερα όλης της χώρας. Διαθέτει άρτιο εξοπλισμό, λειτουργική οργάνωση και άμεση ετοιμότητα για την παροχή βοήθειας καθώς είναι απόλυτα σαφείς οι όροι συνεργασίας των δύο πλευρών που συνυπέγραψαν το μεσημέρι οι επικεφαλής τους, Ρένα Δούρου και Αντώνης Παπαδεράκης.

Κοινή επιδίωξη των δύο φορέων είναι η συντονισμένη συγκέντρωση, η ασφαλής αποθήκευση, η σωστή καταγραφή και ο έγκαιρος εφοδιασμός των σημείων όπου παραμένουν πρόσφυγες για το διάστημα που τα δύο μέρη συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη. Το Κέντρο θα δημιουργηθεί άμεσα στον Ολυμπιακό Πόλο και βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο, στο χώρο που είναι γνωστός ως «Εσπλανάδα», ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου - ΕΤΑΔ ΑΕ, εσωτερικής επιφάνειας περίπου 1.800 τ.μ. και δύο επιπέδων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Χρήστο Καπάταη, ο οποίος προΐσταται της οργάνωσης, ο έως το βράδυ ο χώρος θα έχει καθαριστεί και εξοπλιστεί πλήρως με τηλεφωνικές γραμμές, Ίντερνετ κ.λπ. Τα πρώτα εμπορεύματα θα μπουν αύριο, με τη συνεργασία του υπουργείου Εμπορίου και θα ταξινομηθούν από τους εθελοντές ως τις 7.00 το βράδυ.

Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι ο χώρος έχει χρησιμοποιηθεί και κατά το παρελθόν και ότι για τη διαχείρισή του θα είναι υπεύθυνη η περιφέρεια Αττικής.

Σύμφωνα με το κείμενο συνεργασίας, η περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει την προσωρινή παραχώρηση του χώρου για Κέντρο Εφοδιασμού, τη διαχείριση των υπηρεσιών τύπου logistics, με την εγκατάσταση σχετικού συστήματος, αλλά και τη διαχείριση των αναγκών των αποθηκευτικών χώρων.
 
Θα είναι μόνη αρμόδια για τη διαχείριση των ειδών πρώτης ανάγκης που θα συγκεντρώνονται στο χώρο, με κάθε πρόσφορο τρόπο, αλλά και για την παρακολούθηση της έγκαιρης διανομής τους στα σημεία διαμονής προσφύγων.

Για την υποβοήθηση του έργου τους οι δύο φορείς θα καταρτίσουν κατάλογο εκπροσώπων ή υπευθύνων των σημείων διαμονής προσφύγων, οι οποίοι και θα παραλαμβάνουν τα είδη πρώτης ανάγκης, και η περιφέρεια θα είναι αυτή που θα παραλαμβάνει αποκλειστικά, τα σχετικά αιτήματα εφοδιασμού.

Η περιφέρεια Αττικής θα ενημερώνει τη ΓΓΕ για τις ανάγκες ή τις ποσότητες και τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώνονται. Το Κέντρο Εφοδιασμού, όλο το απασχολούμενο υπηρεσιακό προσωπικό ή οι εθελοντές που θα παρέχουν σε αυτό υπηρεσία, θα τελούν υπό την εποπτεία του αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα και υπό τις εντολές του.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου αναλαμβάνει να διασφαλίσει στο Κέντρο Εφοδιασμού βοηθητικά οχήματα με τους χειριστές τους, για τη φορτοεκφόρτωση και μεταφορά φορτίων που είναι συσκευασμένα σε παλέτες ή κιβώτια καθώς και ψυγεία, απλά ή επαγγελματικά, αλλά και κοντέινερ για την ασφαλή αποθήκευση ευπαθών προϊόντων.

Επίσης αναλαμβάνει τη διασφάλιση της μεταφοράς των ειδών πρώτης ανάγκης στα σημεία διαμονής των προσφύγων. Τέτοια είδη είναι όλα τα έτοιμα τρόφιμα, νερά και ροφήματα, είδη ένδυσης και υπόδησης, φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής, είδη καθαρισμού, βρεφικές τροφές, πάνες και σκεύη βρεφικής χρήσης καθώς και ο εξοπλισμός προσωρινής διαμονής (π.χ. σκηνές, υπνόσακοι, κουβέρτες κ.λπ.).

Και οι δύο φορείς από κοινού, ή ο καθένας από μόνος του, αναλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την αναζήτηση και συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Επιπλέον θα συνεργάζονται μέσω των νόμιμων εκπροσώπων τους και ανώτατων στελεχών τους και θα αναλάβουν να εξειδικεύσουν και να εισηγούνται νέες κοινές δράσεις που θα δύνανται να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας, ενώ θα διερευνήσουν την περίπτωση εφοδιασμού σημείων διαμονής προσφύγων και πέραν της Περιφέρειας Αττικής.

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν, όπως δήλωσε η περιφερειάρχης, «μετά από συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνεχώς διογκούμενου προβλήματος των προσφυγικών ροών. Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον αδύναμο ξεριζωμένο συνάνθρωπό μας, αλλά και στην αντιμετώπιση ενός εθνικού θέματος που επικεντρώνεται στη χώρα μας η οποία στενάζει ήδη από την κρίση του χρέους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v