Προς οριστική ρήξη με τον Τσίπρα

Σε οριστική ρήξη οδεύουν οι σχέσεις Μητσοτάκη – Τσίπρα με αφορμή το προσφυγικό. Δύσκολες οι ισορροπίες εντός ΝΔ για τον Παπαγγελόπουλο.

  • Real.gr
Προς οριστική ρήξη με τον Τσίπρα
Θέμα απώλειας της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού βάζει πλέον ανοιχτά ο Πρόεδρος της ΝΔ επιμένοντας ότι οι ενδεχόμενες εξελίξεις που μπορεί να φέρει η αξιολόγηση ή το προσφυγικό θα οδηγήσουν τη χώρα σίγουρα σε εκλογές και όχι σε οποιοδήποτε σχήμα στο οποίο θα μετέχει ο Αλέξης Τσίπρας.

Στα πλέον κρίσιμα 24ωρα μέχρι το επόμενο συμβούλιο κορυφής στις 17 Μαρτίου - οπότε θα κριθεί η τύχη της προσφυγικής κρίσης και ο ρόλος της Τουρκίας στη νέα πραγματικότητα - στο εσωτερικό της χώρας διαμορφώνονται συνθήκες σύγκρουσης που περισσότερο μοιάζουν με προεκλογική περίοδο. Και όπως επιβεβαιώνει πλέον ο Πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος δίαυλος επικοινωνίας υπήρχε με δική του πρωτοβουλία - ανοιχτός με το Μαξίμου - πλέον δεν υπάρχει.

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ανοιχτά ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα για να διαχειριστεί το εκρηκτικό μείγμα που προκαλεί η προσφυγική κρίση και η καυτή αξιολόγηση που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Όπως υπονόησε μάλιστα μιλώντας στο Mega οι εικόνες ντροπής στην Ειδομένη μπορεί τελικά να μην οφείλονται μόνον στην «ανικανότητα της κυβέρνησης» αλλά και στο γεγονός ότι «κάποιοι φωστήρες στην κυβέρνηση μπορεί να πιστεύουν ότι θα κάνουν σκόντο στις συντάξεις μετατρέποντας τη χώρα σε ένα απέραντο hot spot…».

Μητσοτάκης: Βάλαμε χαμηλά τον πήχη, αλλά ο Τσίπρας πέρασε από κάτω

Όπως έγραψε το real.gr την επομένη της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός για τα αποτελέσματα των έως τώρα συζητήσεων στις Βρυξέλλες εκτιμώντας ότι τα όσα συμφωνήθηκαν στο συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν υπηρετήθηκαν από τον κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες. Αντιθέτως, η Τουρκία δείχνει να κερδίζει έναν αναβαθμισμένο ρόλο λόγω της κυβερνητικής στάσης αλλά και της ανοχής με την οποία την αντιμετωπίζουν οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προσπαθώντας να κρατήσει ισορροπίες - παρά το κακό κλίμα που επιβεβαιώθηκε και χθες με τον πόλεμο των ανακοινώσεων ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι θα περιμένει να δει πρώτα τα τελικά αποτελέσματα των διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες έχοντας ήδη όμως βάλει στο στόχαστρο των κ. Τσίπρα τον οποίο κατηγορεί πως πέρασε κάτω από τον χαμηλό πήχη πάνω στον οποίο συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ακροβασίες με Παπαγγελόπουλο

Ισορροπίες όμως αναζητεί ο κ. Μητσοτάκης και στο ζήτημα που προέκυψε με τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. Η ΝΔ κατέθεσε χθες στη Βουλή το αίτημα για άμεση σύγκληση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητώντας την κλήση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και τον αναπληρωτή, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Λίγο έλειψε χθες να υπάρξει εσωκομματικό επεισόδιο με την αντικατάσταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον Μάκη Βορίδη στη συγκεκριμένη επιτροπή - απόφαση που ο κ. Μεϊμαράκης «χρεώνει» στον Πρόεδρο της ΝΔ χωρίς όμως να εκφράζει, τουλάχιστον δημοσίως, κάποια ενόχληση.

Γνωρίζοντας τις σχέσεις του κ. Παπαγγελόπουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και κυρίως με τον Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μητσοτάκης, επί του παρόντος, προσπαθεί να πολιτικές ακροβασίες να μην ανοίξει κάποιο σοβαρό μέτωπο εντός της ΝΔ.

Στη συνέντευξή του στο Mega σημείωσε πως «κρίνει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τις πράξεις του και όχι για την πολιτική του διαδρομή» ενώ με προσεκτικό τρόπο απέρριψε το ερώτημα για το εάν υπάρχει ένα παράλληλο κέντρο αποφάσεων εντός της ΝΔ που μπορεί να βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Καραμανλή, το Μαξίμου και την Προεδρία της Δημοκρατίας.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v