Κορυφώνεται η απόγνωση στην Ειδομένη

Οι Σκοπιανοί αστυνομικοί μπλόκαραν τα όνειρα των προσφύγων και μεταναστών, που πραγματοποίησαν φυγή απελπισίας από τον βούρκο της Ειδομένης.

  • Real.gr
Κορυφώνεται η απόγνωση στην Ειδομένη
Το βράδυ της Κυριακής, ένα φυλλάδιο κυκλοφόρησε στον καταυλισμό της Ειδομένης, εκεί όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες περισσότεροι από 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το φυλλάδιο αυτό έγραφε ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως μετά από πεζοπορία πέντε χιλιομέτρων, υπήρχε αφύλαχτο πέρασμα για την ΠΓΔΜ. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι ξεσηκώθηκαν και χθες το πρωί, ξεκίνησαν μία πορεία απελπισίας.

Γονείς με παιδιά στα χέρια και ηλικιωμένοι, συνηθισμένοι από τον βούρκο στον οποίο ζουν εδώ και πολλές ημέρες, αψήφησαν τον κίνδυνο των ορμητικών νερών και πέρασαν μέσα από χειμάρρους, προκειμένου να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Να προσεγγίσουν την βόρεια Ευρώπη.

ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ



ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ



Ξεκίνησαν να περπατούν προς το χωριό Χαμηλό, περνώντας μέσα από λασπωμένα μονοπάτια στο βουνό. Κατόπιν βρέθηκαν ενώπιον ενός φουσκωμένου χειμάρρου, φυσικού συνόρου μεταξύ Ελλάδας - Σκοπίων σε παραπόταμο του Αξιού.



Οι περισσότεροι κατόρθωσαν να περάσουν τα σύνορα. Ωστόσο, στο ακριτικό χωριό Μόιν που βρίσκεται κοντά στην Γευγελή, εντοπίστηκαν από δυνάμεις του στρατού των Σκοπίων και κρατούνται. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές των Σκοπίων έχουν συλλάβει γύρω στους 40 φωτορεπόρτερ και ακτιβιστές που ακολούθησαν τους πρόσφυγες στο ταξίδι τους, ανάμεσά τους και Έλληνες.



Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Γευγελής και σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της ΠΓΔΜ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο 250 ευρώ στον καθένα για παράνομη είσοδο στη χώρα. Μετά την καταβολή του προστίμου, η αστυνομία της ΠΓΔΜ θα κινήσει τις διαδικασίες απέλασής τους.

Η πρώτη απόπειρα να περάσουν τα σύνορα έγινε από περίπου 20 πρόσφυγες. Τρεις όμως από αυτούς, δυο άντρες και μια γυναίκα βρήκαν τραγικό θάνατο, καθώς πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να περάσουν ένα ποτάμι. Οι υπόλοιποι επίσης συνελήφθησαν από την αστυνομία των Σκοπίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v