Τουρκία: «Βλέπουν» Κούρδους αντάρτες πίσω από την επίθεση

Την απάντηση μετά το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα ετοιμάζει η Άγκυρα, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει κάθε ενέργεια προκειμένου να υπερασπιστεί τη χώρα του.

  • Real.gr
Τουρκία: «Βλέπουν» Κούρδους αντάρτες πίσω από την επίθεση

Την απάντηση μετά το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα μέσα σε ένα μήνα στην τουρκική πρωτεύουσα ετοιμάζει η Τουρκία. Προβληματισμός επικρατεί για την ασφάλεια σε ολόκληρη τη χώρα μετά την αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας, η οποία οδήγησε στον θάνατο 35 πολίτες και τους δύο καμικάζι όπως και τον τραυματισμό 120 ανθρώπων.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση, τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας έπληξαν θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στο βόρειο Ιράκ. Οι τουρκικές αρχές υποπτεύονται ότι πίσω από την τρομοκρατική ενέργεια κρύβονται μία γυναίκα μέλος του ΡΚΚ και ένας Τούρκος με διασυνδέσεις με την οργάνωση, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν πυροδότησαν τα εκρηκτικά στο παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Την ίδια στιγμή, σε επιδρομές των τουρκικών αρχών ασφαλείας σε τρεις επαρχίες συνελήφθησαν 20 ύποπτοι που φέρονται να συνδέονται με τους δράστες της επίθεσης, το παγιδευμένο όχημα ή με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τις υποψίες της Άγκυρας ότι πίσω από την επίθεση κρύβεται το ΡΚΚ τόνισε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι σοβαρά ευρήματα δείχνουν «σχεδόν με βεβαιότητα» ότι για την τρομοκρατική ενέργεια ευθύνονται οι Κούρδοι. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι θα κάνει οποιαδήποτε ενέργεια προκειμένου να υπερασπιστεί τη χώρα του.

Αυτή η δήλωση άφησε πολλά ερωτήματα σχετικά με τη στάση που θα έχει το επόμενο διάστημα η Τουρκία απέναντι σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται να αποτραπούν 100% τέτοιες επιθέσεις αλλά «εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες και λαμβάνουμε μέτρα κάθε είδους».

Πράγματι η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε μετά το χτύπημα στα ΜΜΕ να μεταδίδουν εικόνες και πληροφορίες από την επίθεση και μπλόκαρε την πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook.

Ερντογάν: Αναγκαία η διεύρυνση του όρου "τρομοκράτης"

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι είναι αναγκαία η διεύρυνση του όρου «τρομοκράτης», για να περιλάβει και τους υποστηρικτές της τρομοκρατίας, που είναι το ίδιο ένοχοι.

Μιλώντας την επομένη της νέας αιματηρής επίθεσης αυτοκτονίας στο κέντρο της Αγκυρας, ο Ερντογάν δήλωσε: "Δεν είναι μόνο το πρόσωπο που τραβάει τη σκανδάλη, αλλά και εκείνοι που το έκαναν δυνατό, που πρέπει να χαρακτηριστούν τρομοκράτες, ανεξάρτητα του τίτλου τους», είπε διευκρινίζοντας ότι "μπορεί να πρόκειται για έναν δημοσιογράφο, έναν βουλευτή ή έναν παράγοντα της κοινωνίας των πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v