Αναμόρφωση της Συνθήκης Δουβλίνου ζητεί επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

Κεντρικό σύστημα κατανομής προσφύγων και διαχείρισης αιτήσεων ασύλου επιδιώκει η επ. πολιτικών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Βουλής.

  • Real.gr
Αναμόρφωση της Συνθήκης Δουβλίνου ζητεί επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Αναμόρφωση της Συνθήκης του Δουβλίνου με κεντρικό σύστημα κατανομής προσφύγων και διαχείρισης αιτήσεων ασύλου ζητεί η επιτροπή πολιτικών ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα με 44 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 1 αποχή.

Εισηγήτριες του κειμένου είναι οι Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα) και Kashetu Kyenge (Σοσιαλιστές, Ιταλία), οι οποίοι ξεκινάνε από τους περσινούς 3771 πνιγμούς και τα 1,8 εκατομμύρια των ατόμων που προσπάθησαν να εισέλθουν παράτυπα στην ΕΕ και ζητούν μια "σφαιρική προσέγγιση για τη μετανάστευση με βάση την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών".

"Είναι απαραίτητο να υπάρξει μία κοινή διαχείριση που θα εφαρμόζει την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών, θα κατανέμει ισότιμα τις ευθύνες και θα τοποθετεί την αξία της ζωής και των θεμελιωδών δικαιωμάτων στο επίκεντρο των διεργασιών", αναφέρουν οι εισηγητές.

Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να "εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα επείγοντα μέτρα μετεγκατάστασης των προσφύγων, τονίζοντας ότι ως τις 3 Μαρτίου 2016 μόνο 660 από τους 106.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι περιμένουν τη μεταφορά τους από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν στην πραγματικότητα μετεγκατασταθεί."

Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση, οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι "η Ένωση έχει ανάγκη μιας δεσμευτικής και υποχρεωτικής νομοθετικής προσέγγισης" στο ζήτημα αυτό, προσθέτοντας ότι για να είναι αποτελεσματική η προσέγγιση αυτή, "πρέπει να προβλέπει την επανεγκατάσταση ενός ικανού αριθμού προσφύγων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των προσφύγων που ζητούν να τύχουν διεθνούς προστασίας στην ΕΕ".

Ζητούν ακόμα, επιτάχυνση της πλήρους ταυτοποίησης των εισερχομένων στα hot spots, ειδική μέριμνα και προστασία στα παιδιά και συναψη κεντρικών συμφωνικών επανεισδοχής με τις τρίτες χώρες.

Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας στις 13 Απριλίου στο Στρασβούργο.









ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v