Europol: Στην Ευρώπη υπάρχουν 5.000 τρομοκράτες του ISIS

Για νέα, επιθετική στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους στη Γηραιά Ήπειρο κάνει λόγο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας. Είναι σίγουρα η πιο σοβαρή απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει μέσα στην τελευταία δεκαετία, τόνισε ο Ρ. Γουάινραϊτ.

  • Real.gr
Europol: Στην Ευρώπη υπάρχουν 5.000 τρομοκράτες του ISIS
Για νέα, επιθετική στρατηγική του Ισλαμικού Κράτους στη Γηραιά Ήπειρο κάνει λόγο η Europol, που μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες προειδοποιεί ότι το δίκτυο των τουλάχιστον 5.000 τρομοκρατών είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι αστυνομικές αρχές.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Ρομπ Γουάινραϊτ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι σχετίζονται.

«Ανησυχούμε για την ταχύτητα με την οποία αποκαλύπτουμε ένα εκτεταμένο δίκτυο, πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι φοβόμασταν», δήλωσε ο κ. Γουάινραϊτ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας αρνήθηκε να μιλήσει δημόσια για την ταυτότητα του άντρα με τη λευκή καμπαρντίνα, που εμφανίζεται δίπλα στον καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη και επείγουσα απειλή από το επονομαζόμενο Ισλαμικό Κράτος.

Απειλή όχι μόνο για τη Γαλλία και το Βέλγιο αλλά για αρκετά κράτη της Ευρώπης ταυτόχρονα… Είναι σίγουρα η πιο σοβαρή απειλή που έχουμε αντιμετωπίσει μέσα στην τελευταία δεκαετία», ανέφερε ο επικεφαλής της Europol, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «καινοτόμα» χρήση του διαδικτύου για τη ριζοσπαστικοποίηση ισλαμιστών σε όλο τον κόσμο.

«Η φύση της απειλής και ο τρόπος με τον οποίο διασπείρεται σε μια φαινομενικά ασύνδετη κοινότητα τουλάχιστον 5.000 ατόμων σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν μπορεί να μηδενιστεί. Έτσι, πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο επικεφαλής της Europol αναφέρθηκε και στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι πρέπει να συζητηθούν τρόποι για καλύτερη επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών-μελών.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι μαχητές είναι ενεργοί και έτοιμοι να προχωρήσουν σε επιθέσεις στην Ευρώπη αλλά ανησυχούμε για την κοινότητα των 5.000 υπόπτων που έχουν ταξιδέψει στη Συρία και στο Ιράκ και ορισμένοι εκ των οποίων έχουν επιστρέψει στη Γηραιά Ήπειρο», ολοκλήρωσε λέγοντας ο κ. Γουάινραϊτ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v