Βοήθεια από τους δήμους για το προσφυγικό θα ζητήσει η κυβέρνηση

Συνάντηση Κουρουμπλή-ΚΕΔΕ. Απόλυτη ανάγκη η αποσυμφόρηση του Πειραιά. Κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο για το προσφυγικό.

  • Real.gr
Βοήθεια από τους δήμους για το προσφυγικό θα ζητήσει η κυβέρνηση
Τη συνδρομή των δήμων και των περιφερειών στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος αναμένεται να ζητήσει σήμερα ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κατά τη συνάντηση που θα έχει με το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναμένεται να ενημερώσει στη συνάντηση που έχει οριστεί για τις 3:30 και θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΚΕΔΕ τους δημάρχους της χώρας για όλες τις πτυχές του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, θα ακούσει τις δικές τους προτάσεις, καθώς αρκετοί δήμοι, κυρίως στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε όσες περιοχές λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας, αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής αναμένεται να καταγράψει τα αιτήματα των δημάρχων, αλλά και να τους ζητήσει -εκ μέρους του κράτους- χείρα βοηθείας για την διαχείριση του μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Το κυριότερο ζήτημα για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι η εύρεση κατάλληλων χώρων (παλαιά στρατόπεδα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν) που μπορούν να στεγάσουν πρόσφυγες, καθώς το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία επιπλέον 30.000 θέσεων φιλοξενίας που θα διατεθούν για την στέγαση των προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης και το λιμάνι του Πειραιά.

Σε πολλές τοπικές κοινωνίες υπάρχουν αντιδράσεις, όπως συνέβη το περασμένο σαββατοκύριακο στην Βέροια και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θέλει και να προλάβει τέτοιες ενέργειες και να πείσει τους δημάρχους για την αναγκαιότητα να στηρίξουν την κυβέρνηση στην προσπάθεια διαχείρισης του προσφυγικού.

Ένταση στην Ειδομένη

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην περιοχή του πρόχειρου καταυλισμού στην Ειδομένη. Πετροπόλεμος και ένταση επικράτησε χθες το πρωί ανάμεσα και αστυνομικούς και πρόσφυγες που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, περιμένοντας μάταια να ανοίξουν τα σύνορα. Όλα ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να ξηλώσουν τα αντίσκηνα, οι πρόσφυγες αντέδρασαν ενώ μια γυναίκα, ακτιβίστρια σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσε στο έδαφος και οι αστυνομικοί επιχείρησαν να την προσάγουν.

Νωρίς μικροένταση επικράτησε στον καταυλισμό στην Ειδομένη, στη σιδηροδρομική γραμμή. Ομάδα προσφύγων ήθελε να συνεχιστεί η κατάληψή της ενώ άλλοι αντέδρασαν ζητώντας να απομακρυνθεί η τέντα που έχει στηθεί πάνω της. Υπήρξε ένταση και κάποιοι έσκισαν και πλακάτ που έγραφαν να ανοίξουν τα σύνορα και λίγο έλειψε οι δυο πλευρές να έρθουν στα χέρια, αποτέλεσμα του χάους και της έντασης που επικρατούν όλο αυτό το διάστημα.

«Βουλιάζει» το λιμάνι του Πειραιά

Δραματική παραμένει η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά όπου σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες, λόγω της ακαταλληλότητας του χώρου, 5.600 άνθρωποι.

Παρά τη μείωση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες οι σκηνές στο λιμάνι του Πειραιά έχουν φτάσει μέχρι την αποβάθρα, καθώς είναι ασφυκτικά γεμάτοι οι σταθμοί επιβατών του ΟΛΠ.

Οι τοπικές αρχές, αλλά και ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κρίσιμη κατάσταση στο πρώτο λιμάνι της χώρας, όπου αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα ιώσεων και άλλων ασθενειών, καθώς οι χώροι υγιεινής είναι ανεπαρκείς για τον όγκο των ανθρώπων που διαμένουν στο χώρο.

Σύσκεψη για την αποσυμφόρηση του Πειραιά

Έκτακτη σύσκεψη, προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις που θα οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση του λιμανιού του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε στις 8 το απόγευμα στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων στελεχών υπουργείων φορέων και της ηγεσίας του λιμενικού σώματος.

Aυτήν τη στιγμή στο λιμάνι φιλοξενούνται 5724 μετανάστες και πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων διαμένουν σε 1100 σκηνές στους προαύλιους χώρους.

Η σύσκεψη διήρκεσε τουλάχιστον δύο ώρες, και σ’ αυτήν αποφασίστηκε από αύριο το πρωί με τη βοήθεια της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πειραιά και του δήμου, να διανεμηθούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερωτικά φυλλάδια προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, που θα τους εξηγούν γιατί θα πρέπει να μετακινηθούν από το λιμάνι, αλλά και τις διαδικασίες που θα πρέπει οι ίδιοι να ακολουθήσουν καθώς τα σύνορα πλέον είναι κλειστά. Στην όλη διαδικασία αναμένεται να υπάρξει η συνδρομή και μεταφραστών που θα διαθέσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Σε πρώτη φάση σύμφωνα, με πληροφορίες, αναμένεται η μετακίνηση ορισμένων προσφύγων και μεταναστών σε νέο χώρο που έχει διαμορφωθεί στον Ελαιώνα, αλλά και σε τουριστικό κέντρο με οικίσκους στην Κυλλήνη που έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 1300 ατόμων. Μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να μεταφερθούν επίσης και σε κέντρο φιλοξενίας που αναμένεται να δημιουργηθεί στον Σκαραμαγκά και θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερα άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v