«Πάγος» στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ

Το ρήγμα στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Άγκυρας ήρθε στο προσκήνιο κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

«Πάγος» στον Ερντογάν από τις ΗΠΑ
Οι διαφωνίες, οι ενστάσεις και το ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις Ουάσινγκτον - Άγκυρας έγιναν εμφανείς κατά την διάρκεια της επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι πλέον το αγαπημένο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου. Η σύγκρουση της τουρκικής κυβέρνησης με τους Κούρδους και η επιμονή της Άγκυρας να αποκαλεί τρομοκράτες τους Κούρδους αντάρτες της Συρίας, οι οποίοι στηρίζονται από τις ΗΠΑ κόντρα στο Ισλαμικό Κράτος, πυροδοτεί αρνητικό κλίμα για τον Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον.

Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος δέχεται σφοδρή κριτική για παραβίαση των συνταγματικών ελευθεριών και δικαιωμάτων με την κατάληψη από τις αρχές ασφαλείας της τουρκικής εφημερίδας Zaman, η οποία κατηγορείται για στενές σχέσεις με το ισλαμιστή κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ και έχει ανακηρυχθεί από τον Ερντογάν σε υπ΄αριθμόν ένα εχθρό της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν, κατάφερε να συναντηθεί στο περιθώριο της Διεθνούς Πυρηνικής Διάσκεψης για μισή ώρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν. Τούρκοι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι το τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο άσκησε παρασκηνιακά πολλές πιέσεις προκειμένου να υπάρξει μία συνάντηση τετ-α-τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη προκειμένου να βελτιώσει την εικόνα της Τουρκίας και της κυβέρνησης του στις ΗΠΑ. Απαντά στην κριτική που δέχεται για καταπάτηση των δημοκρατικών ελευθεριών με το επιχείρημα ότι οι αρχές ασφαλείας της Τουρκίας κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν την μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του στο Ινστιτούτο Brookings πραγματοποιήθηκε αιματηρή επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Ντιγιάρμπακιρ. «Είμαστε αποφασισμένοι να σιγουρευτούμε ότι η τρομοκρατία δεν είναι πια εμπόδιο για την χώρα μας. Δεν συμβιβαζόμαστε στα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε στο γράμμα του νόμου στην μάχη κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Σάββατο αναμένεται να εγκαινιάσει ένα Ισλαμικό Κέντρο στο Μέριλαντ, στο οποίο είχε καλέσει και τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αρνήθηκε να παραστεί. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ανέμενε τουλάχιστον μία φωτογραφία μπροστά στο Ισλαμικό Κέντρο με τον Αμερικανό πρόεδρο προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι ως ο ηγέτης μίας πολυπληθούς μουσουλμανικής χώρας δεν υιοθετεί την ρητορική των ακραίων ισλαμιστών και έχει γραμμή επικοινωνίας με τους χριστιανούς της Δύσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v