Η Τagesspiegel βλέπει την ΕΥΠ πίσω από την υποκλοπή

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η υποκλοπή έγινε σε τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα προς την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Η Τagesspiegel βλέπει την ΕΥΠ πίσω από την υποκλοπή

Η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, "δείχνει", σε δημοσίευμά της ως την πηγή της διαρροής του τηλεφωνήματος μεταξύ Τόμσεν - Βελκουλέσκου, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

«Ο Γιάννης Ρουμπάτης ανήκει ίσως σε αυτούς που τρίβουν τα χέρια τους. Ο επικεφαλής της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών, ένας άνθρωπος του Τσίπρα, θεωρείται ως η εύλογη πηγή της διαρροής, η οποία κλόνισε την ήδη προβληματική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της», γράφει το δημοσίευμα.

Όπως προσθέτει η εφημερίδα, η υποκλοπή έγινε σε ένα τηλεφώνημα από δωμάτιο του Χίλτον στην Αθήνα προς την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο Wikileaks.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, συνεχίζει η Tagesspiegel, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, απευθυνόμενος στην επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου στην Αθήνα, Ντέλια Βελκουλέσκου, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της καθυστέρησης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Η απόδοση του ονόματος "Velculescu" ως "Velkouleskou", όπως γράφει η εφημερίδα, είναι ενδεικτικό ότι "παρεμβλήθηκε ελληνικό χέρι".

Το Wikileaks έχει ήδη διαψεύσει τον ισχυρισμό αυτό μέσω του Twitter, ενώ ανέλαβε το ίδιο την ευθύνη για το εν λόγω ορθογραφικό λάθος.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο της για τις αποκαλύψεις της WikiLeaks σημειώνει: «Ένα πράγμα δεν αποτελεί έκπληξη στις διαρροές: το περιεχόμενο των συνομιλιών των συνεργατών του ΔΝΤ για την πορεία των διαπραγματεύσεων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Όλες τα υποτιθέμενα καυτά στοιχεία για τα οποία μιλάει ο Τόμσεν με τους συνεργάτες του είναι ήδη γνωστά».

Η Zeit στην ηλεκτρονική της σελίδα θέτει το ερώτημα τι θα σήμαινε μια αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και σχολιάζει: «Θα ήταν μια καταστροφή κυρίως για την Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται σε ένα δίλημμα: Τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας. Εκτός αυτού, η συμμετοχή του Ταμείου ήταν η προϋπόθεση για τη συναίνεση των γερμανών συντηρητικών στη χορήγηση δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα. Εάν αποχωρούσε τώρα το ΔΝΤ, θα ήταν πολύ δύσκολο για την Άνγκελα Μέρκελ να βρει υποστηρικτές για την πολιτική της. Από την άλλη πλευρά η Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισαν πολλές φορές ρητώς μια ελάφρυνση του χρέους και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία“ θα υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία και στους δυο τις υποσχέσεις τους».

Η Handelsblatt σημειώνει με αφορμή το ίδιο θέμα: «Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε δραστικές μεταρρυθμίσεις, δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει πλήρως τα χρέη της. Η χώρα χρειάζεται μια αναδιάρθρωση του χρέους. Και αυτή τη φορά δεν θα την πληρώσουν οι τράπεζες αλλά οι φορολογούμενοι στην Ευρώπη. Η υπόσχεση της Α. Μέρκελ ότι η Γερμανία θα πάρει πίσω κάθε σεντ που έχει δανείσει, ήταν από την αρχή ριψοκίνδυνη. Στο μεταξύ είναι και άχρηστη. Όσο πιο σύντομα το Βερολίνο το παραδεχθεί, τόσο καλύτερα. Αυτή η αναβολή της χρεοκοπίας πρέπει επιτέλους να τερματιστεί».



ΠΗΓΗ: enikos

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v