Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετακίνητοι οι πρόσφυγες σε Πειραιά και Ειδομένη

Συνολικά 202 μετανάστες οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ελλάδα επιστράφηκαν στην Τουρκία από τη Λέσβο και τη Χίο σήμερα.

  • Real.gr
Αμετακίνητοι οι πρόσφυγες σε Πειραιά και Ειδομένη
Σε 52.451 υπολογίζονται οι πρόσφυγες σήμερα σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στα νησιά παραμένουν 6.232 άτομα, εκ των οποίων οι 339 είναι νέες αφίξεις.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.471 πρόσφυγες. Μόνο στο λιμάνι του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται σε 4.725. Στην κεντρική Ελλάδα ο αριθμός ανέρχεται σε 2.542 και στη νότια Ελλάδα (δήμος Ανδραβίδας) σε 326.

Η πλειονότητα των προσφύγων βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα (28.880), από τους οποίους οι 11.290 παραμένουν στο camp της Ειδομένης και οι 1.264 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου.

Νέα προβλήματα στον Πειραιά 

Για δεύτερη ημέρα, πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά αρνούνται να επιβιβασθούν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Στελέχη του Λιμενικού, με τη συνδρομή των μεταφραστών, προσπαθούν να πείσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιβιβασθούν στα πούλμαν, ωστόσο, καλούνται να ξεπεράσουν εμπόδια, όπως η δυσπιστία και η ανασφάλεια.

Πρόσφυγες, με τους οποίους συνομίλησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν ότι επιθυμούν να μεταφερθούν σε άλλους χώρους, αρκεί να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες διαβίωσης, ενώ αρκετοί εξέφρασαν τον φόβο ότι εάν τους μεταφέρουν σε δομή που βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία μακριά από πόλη «θα τους ξεχάσουν όλοι».

Τις προηγούμενες ημέρες, πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας σε άλλες περιοχές της χώρας είπαν σε ομοεθνείς τους που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, στέλνοντάς τους παράλληλα και φωτογραφίες, ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές, γι' αυτό να παραμείνουν εκεί.

Παράλληλα, δηλώνουν την ανησυχία για την τύχη τους μετά την πληροφορία ότι άρχισε η διαδικασία επαναπροώθησης προσφύγων από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προς την Τουρκία. Από νωρίς το πρωί, στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται τέσσερα τουριστικά λεωφορεία, με προορισμό διάφορες περιοχές της χώρας, στα οποία δεν επιβιβάζονται οι πρόσφυγες και διαρκώς γίνεται προσπάθεια για να τους μεταπείσουν.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενημερώνουν όσους ενδιαφέρονται για τις διαδικασίες παροχής ασύλου.

Κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων στο ρεύμα προς Ευζώνους

Κλειστή είναι εδώ και λίγη ώρα η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ρεύμα προς Ευζώνους και λίγο πριν τη στροφή για Ευζώνους.

Τον δρόμο απέκλεισαν πρόσφυγες που ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα.

Ανθρωπιστική βοήθειας από τα Χανιά στην Αττική

Περισσότεροι από 12 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας αποστέλλονται σήμερα από τα Χανιά για τις ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας. Πρόκειται για τρόφιμα , είδη πρώτης ανάγκης για μεγάλους και παιδιά καθώς και ρούχα που συγκεντρώθηκαν ύστερα από πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης .

Η συγκεκριμένη ποσότητα είναι η δεύτερη που συγκεντρώθηκε από τη δυτική Κρήτη καθώς είχε προηγηθεί ανάλογη ποσότητα και από την περιοχή του Αμαρίου Ρεθύμνου. Τον συντονισμό για την αποστολή από την δυτική Κρήτη είχε αναλάβει εκ μέρους της ΠΕΔ ο δήμος Χανίων.

Όλα τα είδη συγκεντρώθηκαν σε αποθήκη της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο Βιοτεχνικό πάρκο Χανίων. Εκεί έγινε η κατανομή τους ανά είδος και στη συνέχεια η τοποθέτηση τους σε κούτες.

Τα είδη της ανθρωπιστικής βοήθειας φορτώθηκαν το μεσημέρι σε μεγάλο φορτηγό που το βράδυ θα επιβιβαστεί σε πλοίο της ΑΝΕΚ με προορισμό αποθήκες στην περιοχή της Αττικής.

Η μεταφορά γίνεται δωρεάν από την ΑΝΕΚ, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Η συμμετοχή φορέων και πολιτών στην προσπάθεια της ΠΕΔ ήταν μεγάλη. Με τον τρόπο αυτό η κοινωνία δείχνει την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Τάσος Βάμβουκας. Όπως μάλιστα ανέφερε τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί και άλλη ποσότητα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Bild: Άδεια τα κέντρα υποδοχής στη Γερμανία

Περισσότερες από τις μισές θέσεις είναι άδειες στα κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων στη Γερμανία λόγω του κλεισίματος της διαδρομής των Βαλκανίων, που επιβράδυνε σημαντικά την άφιξη μεταναστών, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Bild.

Στις 348.361 θέσεις που είναι κατανεμειμένες σε όλη την επικράτεια, μόνον 157.215 είναι σήμερα κατηλειμμένες, σύμφωνα με καταμέτρηση που πραγματοποίησε η εφημερίδα στα 16 κρατίδια.

Οι αριθμοί αυτοί αφορούν μόνον τα κέντρα πρώτης υποδοχής. Οι πρόσφυγες οδηγούνται στη συνέχεια σε εστίες αιτούντων άσυλο ή επείγουσας υποδοχής, όπου αργότερα τους δίνεται η δυνατότητα να αναζητήσουν μια κατοικία.

Μεταξύ των κρατιδίων στα οποία υπάρχουν οι περισσότερες κενές θέσεις βρίσκεται η Βαυαρία, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης είχε υποδεχθεί τους περισσότερους μετανάστες κατά την άφιξή τους στη Γερμανία μετά το ταξίδι τους μέσω των Βαλκανίων.

Η Βαυαρία δεν έπαψε να ζητάει μια αλλαγή τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας έως το σημείο να απειλήσει με το κλείσιμο της μεθορίου της με την Αυστρία και υπογραμμίζοντας επανειλημμένως ότι έχει υπερβεί τις δυνατότητές της όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.

Αντιθέτως στο Βερολίνο όπου η άφιξη των μεταναστών είχε ήδη εξαντλήσει τις δυνάμεις των τοπικών αρχών προκαλώντας μια χαοτική κατάσταση, εξακολουθούν να είναι σχεδόν εξαντλημένες οι δυνατότητες υποδοχής.

Αφού άνοιξε την πόρτα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το 2015, η Γερμανία είδε τις αφίξεις Σύρων και Ιρακινών, αλλά και Αφγανών να επιβραδύνονται σημαντικά, κυρίως μετά το κλείσιμο στις αρχές Μαρτίου των συνόρων της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα.

Τον Φεβρουάριο η Γερμανία είχε καταμετρήσει συνολικά 61.428 αφίξεις ανθρώπων που ζητούν άσυλο, δηλαδή περίπου ένα τρίτο λιγότερες από αυτές τον προηγούμενο μήνα (91.671 ανθρώπους), σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v