Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σεισμός» από τα Panama Papers - Σφοδρή αντίδραση Πούτιν

Παγκόσμιες αντιδράσεις αλλά και πολιτικές εξελίξεις προκαλούν τα «έγγραφα του Παναμά». «Θέλουν να αποδομήσουν τη Ρωσία» αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος.

«Σεισμός» από τα Panama Papers - Σφοδρή αντίδραση Πούτιν
Παγκόσμιες αντιδράσεις αλλά και πολιτικές εξελίξεις προκαλούν τα «έγγραφα του Παναμά», ενώ φαίνεται πως μέχρι σήμερα έχει δει το φως της δημοσιότητας μόνο ένα μικρό ποσοστό των σκανδάλων. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σημαντικές αποκαλύψεις, με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι θα προκύψουν κι άλλα στοιχεία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πέρασε χθες στην αντεπίθεση, στην πρώτη αντίδρασή του μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την συμμετοχή στενών συνεργατών και κοντινών του προσώπων στα Panama Papers. Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι οι αντίπαλοι της χώρας του από τη Δύση «ανησυχούν για την ενότητα και την αλληλεγγύη του ρωσικού έθνους και για τον λόγο αυτό προσπαθούν να μας αποδομήσουν εκ των έσω».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι κατασκευάστηκαν στοιχεία, καθώς οι εχθροί του δεν βρήκαν το όνομά του στις λίστες. «Βρήκαν μερικούς συνεργάτες και φίλους. Πήραν λοιπόν αυτά τα στοιχεία και τα ένωσαν», είπε ο Πούτιν.

Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν πάντοτε υποψίες πως εύποροι, διεφθαρμένοι και εγκληματίες ήταν σε θέση να κρύβουν τον πλούτο τους, μέχρι πριν μερικές ημέρες δεν υπήρχαν απτές αποδείξεις. Μετά την δημοσιοποίηση των εγγράφων της νομικής εταιρείας από τον Παναμά, «Mossack Fonseca», φαίνεται πλέον πιο καθαρά τι ακριβώς συμβαίνει με τις σκιώδεις offshore εταιρείες.

Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως, ούτε ένα δολάριο από τον πακτωλό χρημάτων που «ταξίδευε» από την Ρωσία στους φορολογικούς παραδείσους δεν ανήκει στον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος φαίνεται ότι ανήκουν σε πρόσωπα από το στενό περιβάλλον του. Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι πίσω από αυτές τις αποκαλύψεις υπάρχει δόλος και στόχος είναι η αποδόμηση του Ρώσου προέδρου.

Στην Ισλανδία, ο σάλος από το σκάνδαλο του αιώνα προκάλεσε πολιτικούς τριγμούς και την παραίτηση του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος κατηγορείται ότι έκρυψε εκατομμύρια δολάρια σε μία εταιρεία στις Παρθένες Νήσους. Ο Γκουνλάουγκσον ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος και η γυναίκα του - το όνομα της οποίας αναφέρεται στα Panama Papers - ακολούθησαν το γράμμα του νόμου, καθώς και πως πλήρωναν κανονικά τους φόρους που τους αναλογούσαν. Πάντως, ο ξεσηκωμός των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του κόσμου, δεν άφησαν περιθώρια στον Ισλανδό πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή, ενώ μέχρι τώρα τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης έχουν εστιάσει - εύλογα - στους πολιτικούς ηγέτες που βρίσκονται στις «αμαρτωλές» λίστες, φαίνεται πως στον Παναμά ήταν ευπρόσδεκτα και τα χρήματα εγκληματιών. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, στον κατάλογο των πελατών της «Mossack Fonseca» περιλαμβάνονται και ονόματα εμπόρων ναρκωτικών από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα και την Ανατολική Ευρώπη, προσώπων που είχαν μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο ευρωπαϊκών ή αμερικανικών κυρώσεων.

Μία από τις δεκάδες υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι και αυτή του πλουσιότερου ανθρώπου στη Συρία, Ραμί Μαχλούφ, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τους αντικαθεστωτικούς. Ο ξάδερφος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, κατάφερνε μέσω της νομικής εταιρείας του Παναμά να συνεχίζει να προχωρά σε εμπορικές συναλλαγές στο εξωτερικό, παρότι ήταν στην «μαύρη λίστα» των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, που του είχαν επιβάλει κυρώσεις.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν για τα «έγγραφα του Παναμά» είναι αμέτρητες, ωστόσο όχι για όλους. Στην Κίνα, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρει κανείς στοιχεία σχετικά με τους στενούς συγγενείς του προέδρου Ξι Τζινπίνγκ αλλά και άλλων σημαινόντων πολιτικών, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στις «μαύρες» λίστες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v