Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίαια επεισόδια στη Γαλλία

Κορύφωση των διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία σήμερα κατά του νομοσχέδιου της εργατικής μεταρρύθμισης. (VIDEO)

  • Real.gr
Βίαια επεισόδια στη Γαλλία
Με σύγκρουση ομάδας νεαρών κουκουλοφόρων με τις αστυνομικές δυνάμεις έκλεισε στο Παρίσι, στις έξι το απόγευμα, στην πλατεία Νασιόν (Έθνους), η μεγάλη σημερινή διαδήλωση, κατά της εργατικής μεταρρύθμισης.

Η πορεία ξεκίνησε στις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), με ηρεμία και χωρίς επεισόδια, από την πλατεία Ρεπουμπλίκ (Δημοκρατίας) κατευθυνόμενη ανατολικά προς την Νατιόν. Εκεί από νωρίς είχαν τοποθετηθεί οι ειδικές δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας για την αποτροπή πιθανών επεισοδίων. Πράγματι με το που έφθασαν στην πλατεία οι επικεφαλής της πορείας, ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων επιτέθηκε στις ειδικές δυνάμεις εκσφενδονίζοντας διάφορα αντικείμενα, προκαλώντας σύγχυση και ιδιαίτερη ένταση.

Η σημερινή ήταν ημέρα κορύφωσης της διαμαρτυρίας κατά της μεταρρύθμισης του εργατικού κώδικα που προτείνει η κυβέρνηση. Παράλληλα με το Παρίσι, οργανώθηκαν άλλες 200 διαδηλώσεις από το πρωί σε πολλές γαλλικές πόλεις.



Είναι η πρώτη φορά σήμερα, που η διαμαρτυρία κατά της εργατικής μεταρρύθμισης οργανώνεται Σάββατο, μη εργάσιμη μέρα και μάλιστα σε περίοδο σχολικών διακοπών για τη Γαλλία. Παρ' όλα αυτά θεωρείται ακόμα ένα τεστ για τη δυναμική των κινητοποιήσεων. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για πολλές χιλιάδες κόσμου, με τη συμμετοχή των εργατικών συνδικάτων δίπλα στις αυθόρμητες οργανώσεις των νεολαίων.

Όποια και εάν είναι πάντως, τα τελικά νούμερα των συμμετεχόντων, έχει ήδη ορισθεί η 28η Απριλίου ως το επόμενο ραντεβού διαδηλώσεων κατά του νομοσχέδιου.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται στο Παρίσι στην πλατεία Ρεπουμπλίκ οι ολονύκτιες συγκεντρώσεις των νέων με το κίνημα «Όρθιοι τη νύχτα». Το κίνημα γεννήθηκε μετά την πρώτη μεγάλη διαδήλωση κατά του νομοσχέδιου στις 31 Μαρτίου. Οι νέοι αποφάσισαν να συνεχίσουν την αντίστασή τους οργανώνοντας μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ολονύχτιες συγκεντρώσεις στην πλατεία, με συζητήσεις, αναλύσεις, ομιλίες.

Το ακροατήριο συμμετέχει σιωπηρά με ειδική νοηματική γλώσσα (κινήσεις των χεριών) επιδοκιμάζοντας ή απορρίπτοντας κάποια θέση, όπως παλιότερα στις συγκεντρώσεις των αγανακτισμένων. Από την 1η Απριλίου έως σήμερα η πλατεία σφύζει από κόσμο κάθε βράδυ. Το κίνημα πήρε διαστάσεις και εξαπλώθηκε ήδη σε 60 πόλεις που οργανώνουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις στις πλατείες τους.

Η κυβέρνηση άργησε, αλλά πλέον κατάλαβε, ότι ένα «άρωμα επανάστασης» εμπνέει όλο και μεγαλύτερη μερίδα της γαλλικής νεολαίας.

Έτσι από την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βάλς άρχισε να συναντά τους εκπροσώπους των νεολαίων για να καταλάβει τι ακριβώς ζητούν. Ήδη προτάθηκαν οι πρώτες υποσχέσεις για τη στέγαση ή την επιμόρφωση, που όμως δεν πείθουν. Την επόμενη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει εκ νέου να πείσει, σε συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των νέων.

Για ακόμα μια φορά όμως σήμερα, οι νέοι επανειλημμένα δήλωσαν ότι ζητούν ξεκάθαρα την απόσυρση του νομοσχέδιου. Όσες τροποποιήσεις και διορθώσεις και εάν γίνουν, το θεωρούν «απορριπτέο» και πηγή μεγάλης ανασφάλειας για το μέλλον τους.

Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι το έχει "ράψει στα μέτρα" των επιχειρήσεων προσφέροντας π.χ. διευκολύνσεις για τις απολύσεις την περίφημη flexibility με στόχο την ανταγωνιστικότητα που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση.







ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v