Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ οι δήθεν «αλληλέγγυοι»

Η αστυνομία εκτιμά ότι ομάδες Ευρωπαίων που δρουν υπό τον μανδύα «αλληλέγγυων» μπορεί να φέρουν σοβαρό μερίδιο ευθύνης για τα πρωτοφανή επεισόδια στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Νέα προσπάθεια ενημέρωσης μεταναστών και προσφύγων στην πύλη Ε-2 του Πειραιά.

  • Real.gr
Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ οι δήθεν «αλληλέγγυοι»

Τους ηθικούς αυτουργούς και υποκινητές της χθεσινής διαδήλωσης των προσφύγων, που οδήγησε στα πρωτοφανή επεισόδια με κατάληξη δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες άλλους πρόσφυγες να υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, αναζητά η Ελληνική Αστυνομία.

Οι αρχές επιθυμούν όχι μόνο να εντοπίσουν τα πρόσωπα αυτά, αλλά και  να αποκαλύψουν τα κίνητρα -πιθανότατα και ύποπτους σκοπούς- πίσω από την υποκίνηση της χθεσινής διαδήλωσης.

Η κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη από τα όσα συνέβησαν στον πρόχειρο καταυλισμό στην Ειδομένη, καθώς η περιοχή μετατράπηκε κυριολεκτικά σε πεδίο μάχης, με συμπλοκές προσφύγων με συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ.



Αιτία για τα πρωτοφανή σε χρονική διάρκεια αλλά και βία επεισόδια φαίνεται ότι ήταν η υποκίνηση των προσφύγων από ορισμένους -με άγνωστα μέχρι στιγμής κίνητρα- κύκλους να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.



Τουλάχιστον 300 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, τα 200 με αναπνευστικά προβλήματα -ανάμεσά τους και γυναίκες με παιδιά και τα 100 με τραύματα, 30 μάλιστα εκ των οποία ανοιχτά από χειροβομβίδες ή πλαστικές σφαίρες που δέχθηκαν.





Η Ελληνική Αστυνομία εστιάζει την έρευνά της σε διάφορες ομάδες ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής που περιφέρονται καθημερινά στους χώρους του πρόχειρου προσφυγικού καταυλισμού. ισχυριζόμενοι ότι ανήκουν σε ομάδες «αλληλεγγύης» προς τους πρόσφυγες.



Γεγονός είναι ότι στην Ειδομένη δραστηριοποιούνται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, μια οργάνωση εγνωσμένου και παγκόσμιου κύρους. που παρέχει κρίσιμες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στους περίπου 12.000 διαμένοντες πρόσφυγες.



Ωστόσο, δίπλα στις πιστοποιημένες και εγνωσμένες ΜΚΟ, δρουν και διάφορες άλλες ομάδες, τα κίνητρα των οποίων δεν φαίνεται να είναι και τόσο ξεκάθαρα.



Στην Αστυνομία εκτιμούν ότι είναι πιθανόν ορισμένοι από αυτούς τους «δήθεν» αλληλέγγυους να φέρουν κάποιο μερίδιο ευθύνης για την παρακίνηση της χθεσινής διαδήλωσης, που κατέληξε στη βίαιη συμπλοκή με συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ.



Οι αρχές γνωρίζουν ότι πρόκειται για άτομα που έχουν έρθει από χώρες του εξωτερικού, κυρίως από Γερμανία και Ισπανία, διαθέτουν ευρωπαϊκά διαβατήρια και κάποιοι από αυτούς μένουν τη νύχτα στη Γευγελή και το πρωί επιστρέφουν στην Ειδομένη.



Τα άτομα αυτά έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αρχών και μετά τα χθεσινά επεισόδια προσπάθησαν να εξαφανιστούν.

To χρονικό των επεισοδίων

Από τις 10 το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να συγκεντρώνονται στη σιδηροδρομική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, καθώς χθες τους είχε μοιραστεί φυλλάδιο γραμμένο στα αραβικά, μέσω του οποίου τους καλούσαν να επιχειρήσουν μαζικά να περάσουν τα σύνορα.



Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 11:30 το πρωί, όταν πενταμελής αντιπροσωπεία τους κινήθηκε προς τον φράκτη, στην πλευρά της ΠΓΔΜ, και επιχείρησε να διαπραγματευτεί με τις αστυνομικές αρχές της γειτονικής χώρας, προκειμένου να τους επιτραπεί να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.



Καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα, περίπου 500 πρόσφυγες κινήθηκαν προς τον φράκτη και επιχείρησαν να τον ρίξουν και να περάσουν στο έδαφος των Σκοπίων. Σε κάποιο σημείο, μάλιστα, κατάφεραν να παραβιάσουν τη διπλή περίφραξη.



Τότε, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας της ΠΓΔΜ που βρίσκονταν πίσω από τη διπλή περίφραξη πέρασαν μπροστά από τον φράχτη και σε σχηματισμό προσπάθησαν να απωθήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες πετώντας τους χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης αλλά και πλαστικές σφαίρες.



Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, όταν η βροχή λειτούργησε πυροσβεστικά. Μέχρι εκείνη την ώρα, οι σκοπιανές δυνάμεις προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη με τη χρήση δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου λάμψης αλλά και σφαίρες καουτσούκ. Στη μάχη απώθησης των μεταναστών από τον φράχτη ρίχτηκε κάποια στιγμή και ένα μηχάνημα με «κανόνι» νερού.



Η ΕΛΑΣ θα ζητήσει εξηγήσεις από τα Σκόπια για τις πλαστικές σφαίρες

Στο επιτελείο του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ επικρατεί έντονη ενόχληση για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης από την αστυνομία της ΠΓΔΜ και είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί άμεσα συνάντηση με τους Σκοπιανούς, για να συζητήσουν το θέμα και τις ενστάσεις τους.



Σύμφωνα με πηγές του αρχηγείου της ΕΛΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν διαπιστώθηκε παραβίαση των συνόρων από τους συνοριοφύλακες της ΠΓΔΜ.



Όπως υποστηρίζουν κύκλοι της ΕΛΑΣ, οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετήσει τον διπλό φράκτη σε βάθος τουλάχιστον δύο μέτρων μέσα στο έδαφος της χώρας τους και όχι ακριβώς πάνω στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, κάτι που ούτως ή άλλως δεν θα γινόταν αποδεκτό από τον ελληνικό στρατό.



Επομένως η αστυνομία τηρεί χαμηλούς τόνους, διαβεβαιώνοντας ότι ναι μεν οι άνδρες της αστυνομίας της γειτονικής χώρας έδρασαν εντός του εδάφους της ΠΓΔΜ, χωρίς όμως αυτό να δικαιολογεί την πρωτοφανή σε όγκο χρήση χημικών και πλαστικών σφαιρών που έπεσαν σε ελληνικό έδαφος, στοχεύονταν πρόσφυγες που δεν είχαν παραβιάσει τα σύνορα.

Νέα προσπάθεια να αδειάσει ο Πειραιάς

Εν τω μεταξύ, νέα προσπάθεια να πειστούν οι μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας θα καταβληθεί εκ νέου σήμερα από στελέχη του λιμενικού σώματος στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε-2, ενώ από προχθές Σάββατο ξεκίνησε η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, αλλά και στην Πέτρινη Αποθήκη.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το φυλλάδιο εξηγεί στους μετανάστες και πρόσφυγες ότι, φτάνοντας στις δομές φιλοξενίας σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ενημερωθούν από τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους όσον αφορά στην αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και τη δυνατότητα για όσους πληρούν τους όρους ένταξής τους σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα, ανέρχονται σε 4.500 άτομα, ενώ το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Αριάδνη" μεταφέροντας 10 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλώντας χθες στο δημοτικό ραδιόφωνο στο κανάλι 1 του Πειραιά, για το θέμα των προσφύγων που διαμένουν προσωρινά στο λιμάνι, είπε ότι έχει ξεπεραστεί κάθε όριο.

«Μας κατήγγειλαν» υπογράμμισε «ότι δεν κάνουμε αυτό που πρέπει στο θέμα αυτό. Όμως ειδικά στο λιμάνι, ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία και καμία αρμοδιότητα. Παρ' όλα αυτά, από ανθρωπιστικής πλευράς, κάναμε τα πάντα για να βοηθήσουμε και να συνεισφέρουμε όπως μπορούμε», σημείωσε ο κ. Μώραλης. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το λιμάνι θα φιλοξενούσε 1.000 άτομα για 24 ώρες, φθάσαμε να έχουμε περισσότερο από 4.500 άτομα παραπάνω από 1 μήνα.

Η εκτίμησή μου, κατέληξε ο δήμαρχος, είναι ότι δεν πρόκειται να αδειάσει το λιμάνι, όπως λέγεται, σίγουρα όμως θα έχει μειωθεί αισθητά ο κόσμος που θα βρίσκεται εκεί.

Αύριο Τρίτη 12 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v