Αναβρασμός σε Ειδομένη και Πειραιά

Στόχος της κυβέρνησης η αποχώρηση των προσφύγων από τους πρόχειρους καταυλισμούς σε 20 ημέρες. Επιταχύνεται ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων φιλοξενίας. Επεισόδια και συλλήψεις στην Ειδομένη.

  • Real.gr
Αναβρασμός σε Ειδομένη και Πειραιά
Την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθεια αποσυμφόρησης της Ειδομένης και του λιμανιού του Πειραιά, με τη μεταφορά των προσφύγων σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, αναβρασμός επικρατεί και στους δύο καταυλισμούς.

Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση και στο πρώην ανατολικό αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου φιλοξενούνται περισσότερα από 6.000 άτομα.

Πειραιάς: Στον Σκαραμαγκά θέλουν να μεταφερθούν οι περισσότεροι πρόσφυγες

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες των Αρχών προκειμένου να αδειάσει το λιμάνι του Πειραιά μέχρι το Πάσχα.

Στον πρόχειρο καταυλισμό βρίσκονται περισσότεροι από 3.800 με τις Αρχές να επικεντρώνουν τις προσπάθειες τους στην αποσυμφόρηση του επιβατικού σταθμού της Ε2. Την ίδια ώρα, οι προσφυγικές ροές στο λιμάνι είναι ελάχιστες το τελευταίο 24ωρο. Ωστόσο δεν λείπουν οι εντάσεις μεταξύ των προσφύγων. Σύροι και Αφγανοί τσακώνονται και δεν είναι λίγες οι φορές που πιάνονται στα χέρια, χωρίς ευτυχώς τα επεισόδια να λαμβάνουν περαιτέρω έκταση.

Στην πλειοψηφία τους, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, επιθυμούν να αναχωρήσουν από το λιμάνι με προορισμό τη δομή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. Αρνούνται να επιβιβαστούν σε λεωφορεία και να μεταφερθούν στα κέντρα φιλοξενίας σε Οινόφυτα και Μαλακάσα καθώς οι περισσότεροι θέλουν να βρίσκονται κοντά σε κέντρο πόλης όπου υπάρχουν ξένες τράπεζες για να μπορούν να λαμβάνουν χρήματα από συγγενείς τους που βρίσκονται ήδη σε χώρες του εξωτερικού.

Μεταξύ των προσφύγων είναι και οικογένειες με μικρά παιδιά που ζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Επεισόδια στην Ειδομένη - Προσπάθησαν να ρίξουν τον φράκτη

Με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης «απάντησαν» οι αρχές της ΠΓΔΜ το μεσημέρι της Τετάρτης στην προσπάθεια ομάδας προσφύγων να ανοίξουν ένα σημείο του φράχτη στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Δύο διμοιρίες της ΕΛ.ΑΣ. παρατάχθηκαν δίπλα στον φράχτη, που έχει υψωθεί στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί ενδεχόμενη προσέγγιση προσφύγων. Οι πρόσφυγες φώναζαν συνθήματα για να ανοίξουν τα σύνορα, ωστόσο όταν έπεσε το σούρουπο, όλοι μαζεύτηκαν στις σκηνές τους στον καταυλισμό.

Συνολικά, τα τέσσερα τελευταία 24ωρα έχουν αναχωρήσει από την Ειδομένη περισσότερα από 20 λεωφορεία. Πολλοί πρόσφυγες δήλωσαν κουρασμένοι από την κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης ευελπιστώντας πως οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας θα είναι καλύτερες. Παραμένουν στον καταυλισμό πάνω από 10.000 άτομα. 
Στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου οι πρόσφυγες ανέρχονται σταθερά στους 1.237. Συνολικά στη βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 29.250 άτομα.

Επτά συλλήψεις αλληλέγγυων στην Ειδομένη

Σε δύο ακόμη συλλήψεις προχώρησε αργά χθες το απόγευμα η αστυνομία στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιεί στην περιοχή της Ειδομένης. Πρόκειται για έναν 24χρονο Τσέχο και μία συνομήλικη συμπατριώτισσά του, στην κατοχή των οποίων βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης κι ένα μαχαίρι.

Νωρίτερα η ελληνική αστυνομία είχε προχωρήσει σε πέντε ακόμη συλλήψεις. Συγκεκριμένα, το πρωί συνελήφθη μια Γερμανίδα για κατοχή ενός σπρέι πιπεριού και λίγο αργότερα τρεις Νορβηγοί (δύο γυναίκες κι ένας άνδρας) καθώς και μία Αγγλίδα για κατοχή ασυρμάτου. Και οι τέσσερις επέβαιναν στο ίδιο αυτοκίνητο, ενώ στον Γερμανό ο οποίος συνελήφθη προχθές για κατοχή μαχαιριού, δόθηκε ρητή δικάσιμος για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και αφέθηκε ελεύθερος.

53.661 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα την Τετάρτη

Σε 53.661 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα , σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρση χθες από  το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Στα νησιά βρίσκονται 7.150 άτομα, εκ των οποίων οι 101 εισήλθαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.963 πρόσφυγες, από τους οποίους 3.805 παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ
1.050 βρίσκονται στη νέα δομή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά. Στα κέντρα φιλοξενίας στη Ριτσώνα και τη Λάρισα και στο ξενοδοχείο στις Θερμοπύλες βρίσκονται 1.958 πρόσφυγες και στο δήμο Ανδραβίδας 340.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v