Προτεραιότητα η εκκένωση Ειδομένης και Πειραιά

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για αποσυμφόρηση των δύο πρόχειρων καταυλισμών. Πάνω από 3.000 μετανάστες παραμένουν στον Πειραιά. Ένταση και επεισόδια στην Ειδομένη μετά από τραυματισμό πρόσφυγα.

  • Real.gr
Προτεραιότητα η εκκένωση Ειδομένης και Πειραιά
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και σήμερα οι προσπάθειες της κυβέρνησης και του συντονιστικού για το προσφυγικό για αποσυμφόρηση των πρόχειρων καταυλισμών σε Ειδομένη και Πειραιά. Στόχος είναι να μπει τάξη και να δοθεί ένα τέλος στο χάος που επικρατεί σε Ειδομένη και λιμάνι του Πειραιά.

Αυτό διαβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. «Κάτι αλλάζει στην Ειδομένη και είμαστε σίγουροι πως θα πετύχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας όμως πως «χρειάζεται χρόνος για να δώσουμε μορφή στο χάος» και διαβεβαιώνοντας πως υπάρχει σχέδιο του υπουργείου, ενώ σύντομα θα φανούν τα αποτελέσματα.

Πειραιάς: Αποχώρησαν 450 - Στόχος η εκκένωση του λιμανιού μέχρι το Πάσχα
  
Χθες, αποχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 450 άτομα για το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά και πλέον, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση, στο λιμάνι βρίσκονται περίπου 3.280 μετανάστες και πρόσφυγες.

Η μετακίνηση και άλλων ατόμων από το λιμάνι του Πειραιά προς άλλες δομές φιλοξενίας θα συνεχιστεί και σήμερα, με στόχο τη μεταλύτερη αποσυμφόρηση του λιμανιού ενόψει και των εορτών του Πάσχα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θ. Δρίτσας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι το κέντρο φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είναι χωρητικότητας περίπου 2.500 ατόμων και ότι αυτή τη στιγμή στον σχεδιασμό είναι για τις επόμενες ημέρες και άμεση αποσυμφόρηση του Ελληνικού, ενώ ανέφερε ότι όσα άτομα δεν θα μπορέσουν να φιλοξενηθούν στον Σκαραμαγκά, θα μεταφερθούν σε νέες δομές φιλοξενίας που ετοιμάζονται και δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Ειδομένη: Ένταση και επεισόδια στην Ειδομένη μετά από τραυματισμό πρόσφυγα 

Στην Ειδομένη, όπου παραμένουν 10.323 πρόσφυγες και μετανάστες, τεταμένη ήταν για μία ακόμα ημέρα η κατάσταση. Αιτία της έντασης μεταξύ προσφύγων και δυνάμεων της αστυνομίας στάθηκε ο τραυματισμός πρόσφυγα στον καταυλισμό, ο οποίος σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες παρασύρθηκε από όχημα της ελληνικής αστυνομίας.

Όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, ο Κούρδος παρασύρθηκε από μεταγωγικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. που περνούσε δίπλα από τη σκηνή του. Οι πρόσφυγες έστησαν οδοφράγματα σε ολόκληρο τον καταυλισμό αλλά και οδοφράγματα με κάδους απορριμάτων στον κεντρικό δρόμο, εμποδίζοντας έτσι κάθε αστυνομικό όχημα που περνούσε ενώ ορισμένοι άρχισαν να πετούν πέτρες προς το μεταγωγικό όχημα της αστυνομίας.

 

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε νοσοκομείο. Η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή, ενώ αδιευκρίνιστες παραμένουν ακόμη, σύμφωνα με την αστυνομία, οι ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος.

Frontex: Μειώθηκαν 50% τον Μάρτιο οι προσφυγικές ροές στην Ελλάδα

Ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά μειώθηκε κατά 50% και περισσότερο τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα, μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η Frontex.

"Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν να διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ στην ανατολική Μεσόγειο κατά τον μήνα Μάρτιο ανήλθε στις 26.460", ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περίπου 3.500 άνθρωποι έφτασαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 11 ημέρες του Μαρτίου ενώ από την 1η μέχρι την 20ή Μαρτίου είχαν εντοπιστεί 22.900 άνθρωποι να επιχειρούν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τη Frontex, ο αριθμός των μεταναστών που διέπλευσαν τη Μεσόγειο για να φτάσουν στην Ιταλία διπλασιάστηκε τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Στον Ελαιώνα ο επίτροπος της ΕΕ Χρ. Στυλιανίδης

Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα θα επισκεφθεί στις 11:00 ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, που επισκέπτεται την Αθήνα. Τον κ. Στυλιανίδη θα συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννης Μουζάλας και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Διεθνής Αμνηστία: 66.400 πρόσφυγες ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, 615 μεταφέρθηκαν σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, από τις 66.400 πρόσφυγες που έχουν ζητήσει άσυλο, μόνο 615 έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα, μετά το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ στις 7 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v