Θετική η Κομισιόν στον «κόφτη» δαπανών

Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος με στόχο τη σύγκλιση του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης.

  • Real.gr
Θετική η Κομισιόν στον «κόφτη» δαπανών
Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος με στόχο τη σύγκλιση του Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, όπου θα τεθεί υπόψιν των 19 υπουργών και του ΔΝΤ η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, δήλωσε από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Άννικα Μπράιντχαρτ.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι ελεγκτές έχουν επιστρέψει από την Κυριακή στην Αθήνα με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (staff level agreement) το συντομότερο δυνατόν. Η εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ σε σχέση με την πιθανότητα διεξαγωγής ενός Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη, επισημαίνοντας ότι «δεν το συγκαλεί η Κομισιόν, αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς αυτό», αναφέροντας ως παράδειγμα τα εφεδρικά μέτρα.

Την ίδια ώρα κύκλοι της Κομισιόν θεωρούν καλή την ιδέα που διαρρέει το Μέγαρο Μαξίμου στην Ελλάδα για θέσπιση ενός αυτόματου «φρένου» δαπανών, με αναλογική συνεισφορά όλων των κωδικών των δαπανών του ελληνικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των εφεδρικών μέτρων 2% που ζήτησε το Eurogroup από την Ελλάδα. H Kομισιόν εκτιμά ότι τα μέτρα τελικώς δε θα χρειαστούν, ωστόσο η απόφαση του Εurogroup είναι να νομοθετηθούν από τώρα.

Σε μια άλλη τροπή, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί δεν ανέκτησε 137 εκατομμύρια ευρώ ασύμβατων κρατικών ενισχύσεων που έπρεπε να ανακτήσει από την ΛΑΡΚΟ (κρατική εταιρία εξορύξεων) και την «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία». Η διάλυση και το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ αποτελούσε όρο του παλαιού, δεύτερου ελληνικού προγράμματος και είχε αποφευχθεί επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα το 2013 και το 2014, παρότι αποτελούσε νομοθετικό προαπαιτούμενο μιας αξιολόγησης που ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

Η Κομισιόν δεν απάντησε για το εάν και κατά πόσο προτίθεται να επαναφέρει το θέμα του κλεισίματος της ζημιογόνας εταιρίας του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος. Η Άννικα Μπράιντχαρτ αρκέστηκε να παραπέμψει στις εμπιστευτικές συζητήσεις τρόικας - ελληνικών αρχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v