Για «αναπροσαρμογή» των επικουρικών έκανε λόγο ο Κατρούγκαλος

Η πρόταση της κυβέρνησης εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία, είπε ο υπουργός Εργασίας. «Θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ».

  • Real.gr
Για «αναπροσαρμογή» των επικουρικών έκανε λόγο ο Κατρούγκαλος
Για «αναπροσαρμογή» των επικουρικών, που αφορά σε λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων, έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή, στην οποία συζητείται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. «Θεωρούμε ότι η πρόταση μας εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία», είπε περιγράφοντας το νομοσχέδιο.

«Η συζήτηση θα ήθελα να μην έχει χαρακτήρα επιμερισμού πολιτικών ευθυνών για το αδιέξοδο που κληρονομήσαμε. Για εμάς θα ήταν προνομιακή η συζήτηση. Διαδεχθήκαμε μια χαοτική κατάσταση όχι μόνο σε ό,τι αφορά το έλλειμμα των ασφαλιστικών οργανισμών αλλά κυρίως γιατί κληρονομήσαμε ένα σύστημα πλήρως ανορθολογικό», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό «όχι αποκλειστικά με όρους οικονομικής βιωσιμότητα για το επόμενο βραχύ χρονικό διάστημα αλλά με δομικό και διαρθρωτικό τρόπο που θα εξασφαλίζει ταυτόχρονα την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποτελεσματικότητα. Ενόψει αυτής της ανάγκης διατυπώνουμε την πρόταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο πλαίσιο ενός ενιαίου συστήματος κοινωνικής ασφάλειας».



«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση επιχειρεί να ενσωματώσει εκείνες τις πλευρές τους τρίτου μνημονίου που έχουν ψηφιστεί από όλες τις πτέρυγες της βουλής, εκτός από αυτούς που είναι αντίθετοι στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε., δηλαδή την αναγκαία προσαρμογή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% και δυσμενείς πλευρές όπως η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Επιχειρεί να τις ενσωματώσει αντικαθιστώντας την κατάργηση του ΕΚΑΣ, με ισοδύναμα όπως η εθνική σύνταξη, που έχουν μεγαλύτερη κοινωνική αποτελεσματικότητα, προχωρώντας στην αναγκαία προσαρμογή της δημοσιονομικής δαπάνης, προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή κάλυψη για τους πιο αδύναμους και τη μεσαία τάξη», τόνισε ο υπουργός.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης είναι:

- η εφαρμογή κανόνων ισονομίας σε εισφορές και συνταξιοδοτικές απολαβές σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού με μια προσαρμογή μόνο εκεί που χρειάζεται να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι.

- η κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή να εφαρμοστεί η ισονομία και ισότητα, με ιδιαίτερη πρόνοια για όσους έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας.

«Γίνονται προσπάθειες για να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ»

Εξάλλου, την πρόθεση της κυβέρνησης να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, επισήμανε ο υπουργός Εργασίας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανακοινώνοντας τριμερή συνάντηση την Τρίτη «για να δούμε πως θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Επειδή θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να διασωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ, έχω καλέσει αύριο σε μία τριμερή συνάντηση τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του γραπτού Τύπου όσο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, για να δούμε πως θα γίνει δυνατόν να διασωθεί ένα μέρος του αγγελιόσημου, το οποίο οι δανειστές απαίτησαν να καταργηθεί, θεωρώντας το ως κοινωνικό πόρο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v