Σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Η προσφυγική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

  • Real.gr
Σύσκεψη στο Μαξίμου για το προσφυγικό
Η προσφυγική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή, οι επιστροφές στην Τουρκία εξακολουθούν να γίνονται με το σταγονόμετρο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής για τους Πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε χθες ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες το λιμάνι του Πειραιά θα αποσυμφορηθεί κατά 75%. Σήμερα στον άτυπο καταυλισμό του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 2.700 άνθρωποι, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Η μετακίνησή τους θα συνεχιστεί ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών στον Σκαραμαγκά, αλλά και στα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας που δημιουργούνται.

Στην Ειδομένη, αστυνομικοί μοιράζουν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες φυλλάδια σε πέντε γλώσσες για να τους ενημερώσουν για τα κλειστά σύνορα, τα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και τη διαδικασία ασύλου και μετεγκατάστασης.

Νέα κέντρα φιλοξενίας στην Πελοπόννησο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας εξήγγειλε χθες τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιφέρεια Πελοποννήσου, αμέσως μετά τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε στην Τρίπολη με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Όπως τόνισε, οι χώροι θα καθοριστούν σε συνεργασία με την περιφέρεια, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει τη δημιουργία αυτών των κέντρων φιλοξενίας -με βάση τις υποδείξεις και τα σχέδια της ίδιας της περιφέρειας- ως προς την σίτιση, τις συνθήκες υγιεινής και την υγειονομική φροντίδα σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.

Ο Δημήτρης Βίτσας επανέλαβε ότι «πρέπει να υπάρχει ένας γενικός καταμερισμός, με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής αλλά και την ιστορία της και την οικονομική της δυνατότητα, ώστε να μην δημιουργηθεί υπέρμετρο βάρος σε μια περιοχή, όπως στην Ειδομένη. Θα φιλοξενήσουμε παντού πρόσφυγες».

«Βρισκόμαστε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες του ασύλου και από την επόμενη εβδομάδα να βλέπουμε να προχωράνε γρήγορα τις αιτήσεις. Το βασικό είναι να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v