Χαλέπι: Θρήνος για τον βομβαρδισμό – Ζυμώσεις στην πολιτική σκακιέρα

Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και έξι γιατροί, από τον αεροπορικό βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου στο Χαλέπι της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

  • Real.gr
Χαλέπι: Θρήνος για τον βομβαρδισμό – Ζυμώσεις στην πολιτική σκακιέρα
Τουλάχιστον 50 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και έξι γιατροί, από τον αεροπορικό βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου στο Χαλέπι της Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Το νοσοκομείο Αλ Κοντς, σε μια συνοικία της πόλης που ελέγχεται από τους αντάρτες, βομβαρδίστηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη.
Οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και σήμερα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 20 άμαχοι.

Η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος έπληξε άλλη μια κλινική, τραυματίζοντας πολλά άτομα.

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι το νοσοκομείο αυτό καταστράφηκε εν μέρει και ότι ο ίδιος είδε ιατροφαρμακευτικό υλικό να έχει σκορπιστεί στα συντρίμμια.

"Εξώ εξυπηρετούμε πολίτες, δεν υπάρχει στρατός", είπε ο διευθυντής της κλινικής, ο Χάσαν αλ Άχμαντ.

"Η γη τρέμει κάτω από τα πόδια μας. Οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν τη νύχτα. Δεν κλείσαμε μάτι", είπε ένας κάτοικος της συνοικίας Μπουστάν αλ Κασρ η οποία μπήκε ξανά στο στόχαστρο.

Μακρινή ανάμνηση η εκεχειρία

Για τους κατοίκους του Χαλεπιού, η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του καθεστώτος και των ανταρτών στα τέλη Φεβρουαρίου δεν αποτελεί παρά μακρινή ανάμνηση.

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μόνο σήμερα σκοτώθηκαν 13 στις συνοικίες που ελέγχονται από το καθεστώς και άλλοι 11 στις γειτονιές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε πολλές δεκάδες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Λόγω των βομβαρδισμών ματαιώθηκε η προσευχή της Παρασκευής, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες.
Πολλά βλήματα όλμων έπεσαν χθες και στο ρωσικό προξενείο της πόλης, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Το προξενείο έχει διακόψει τη λειτουργία του από τον Ιανουάριο του 2013 και μόνο οι Σύροι υπάλληλοί του εργάζονται ακόμη εκεί.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η επίθεση στο γενικό προξενείο ήταν προμελετημένη", υποστηρίζει η Μόσχα που επιρρίπτει την ευθύνη στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα και τις οργανώσεις που το στηρίζουν.

Θρήνος για τον παιδίατρο

Στο Χαλέπι, μια πόλη ρημαγμένη από τον πόλεμο, ο γιατρός Μοχάμαντ Ουάσιμ Μάαζ είχε αναλάβει την αποστολή να σώσει τα παιδιά, μέχρι που ο θάνατος χτύπησε τη δική του πόρτα.

Με το περιποιημένο μαύρο μούσι του, το διαπεραστικό βλέμμα, χωρίς να χάνει ποτέ την αίσθηση του χιούμορ, ο γιατρός Μάαζ "ήταν ο καλύτερος παιδίατρος και, ούτως ή άλλως, ένας από τους τελευταίους που είχαν απομείνει σ' αυτήν την κόλαση", είπαν οι συνάδελφοί του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μονάχα οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια του άφηναν να διαφανεί η κούραση του γιατρού που καθημερινά, αδιάκοπα, προσπαθούσε να σώσει τα άρρωστα ή τραυματισμένα παιδιά στις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Την Τετάρτη άφησε την τελευταία του πνοή μαζί με έναν οδοντίατρο, τρεις νοσοκόμες και δεκάδες αμάχους στον αεροπορικό βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Κοντς.
 
Ο γιατρός Μάαζ προστέθηκε, μαζί με συναδέλφους και ασθενείς, στους 270.000 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί στη Συρία από τον Μάρτιο του 2011. Οι 13.500 από αυτούς ήταν παιδιά.

Κάποια άλλα όμως σώθηκαν, χάρη στη δική του παρέμβαση, σημειώνεται στο ίδιο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για τον συνάδελφό του, τον Δρ. Χάτεμ, διευθυντή ενός παιδιατρικού νοσοκομείου του Χαλεπιού, ο Μάαζ ήταν "ο ιανότερος παιδίατρος της πόλης και ο καλύτερος του νοσοκομείου".

"Ήταν φιλικός και συχνά αστειευόταν με την ομάδα του. Είχε ανθρωπιά και θάρρος", έγραψε σε μια επιστολή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Syria Campaign.

Ο γιατρός Μάαζ καταγόταν από το Χαλέπι. Την ημέρα εργαζόταν στο παιδιατρικό νοσοκομείο και τη νύχτα στα επείγοντα του νοσοκομείου Αλ Κοντς. Η οικογένειά του βρισκόταν στην Τουρκία και σκόπευε να τους επισκεφθεί σύντομα.

Όταν οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι εντάθηκαν, πριν από μερικές ημέρες, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του κατέβασαν τις θερμοκοιτίδες στο υπόγειο για να προστατεύσουν τα μωρά.

Όπως είπε η Μιρέλα Χοντέιμπ, η εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Βηρυτό, ο Δρ. Μάαζ "ήταν ένας αφοσιωμένος παιδίατρος και επέλεξε να διακινδυνεύσει τη ζωή του για να βοηθήσει τους κατοίκους του Χαλεπιού". Το Αλ Κοντς "ήταν το κυριότερο παιδιατρικό νοσοκομείο και ο ίδιος ήταν ένας σημαντικός παιδίατρος. Εργαζόταν εκεί εδώ και χρόνια. Ο θάνατός του είναι μια τρομερή απώλεια", πρόσθεσε.

"Τραγωδία" χαρακτήρισε τον θάνατο του Μάαζ και η Μισκίλντα Ζανκάντα, η επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Συρία. "Απομένουν μονάχα 70-80 γιατροί για 250.000 κατοίκους στον μη κυβερνητικό τομέα (του Χαλεπιού) γιατί το 95% από αυτούς είτε έφυγαν είτε σκοτώθηκαν", υπογράμμισε.

Σε μια επιστολή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από την οργάνωση Crisis Action οι γιατροί του Χαλεπιού κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. "Πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν επαγγελματίες υγείας στο Χαλέπι. Σε ποιον θα στραφούν οι πολίτες που θα χρειαστούν περίθαλψη;" αναρωτιούνται. Σύμφωνα με τους γιατρούς, τουλάχιστον 730 συνάδελφοί τους έχουν σκοτωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια στη Συρία.

"Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι πληρώνουν το τίμημα της αποτυχίας των δεσμεύσεων των ΗΠΑ και της Ρωσίας", συνεχίζουν οι γιατροί.

«Το καθεστώς ηρεμίας δεν περιλαμβάνει το Χαλέπι»

Η πόλη του Χαλεπιού δεν περιλαμβάνει στην συμφωνία προσωρινής εκεχειρίας που καλύπτει περιοχές γύρω από τη Λαττάκεια και τη Δαμασκό και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μετά τα μεσάνυχτα απόψε, ανέφερε μια πηγή των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

"Το «καθεστώς ηρεμίας» δεν περιλαμβάνει το Χαλέπι", είπε η πηγή αυτή μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς. "Επειδή στο Χαλέπι υπάρχουν τρομοκράτες που δεν έχουν σταματήσει να χτυπούν την πόλη και τους κατοίκους της", εξήγησε.

"Υπάρχει τεράστιος αριθμός μαρτύρων στο Χαλέπι για αυτό η κατάσταση διαφέρει εκεί", συνέχισε η ίδια πηγή, αναφερόμενη στους δεκάδες αμάχους που έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς στις συνοικίες που ελέγχονται από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τα αεροπορικά πλήγματα στις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντάρτες την τελευταία εβδομάδα έχουν σκοτωθεί 123 πολίτες, μεταξύ των οποίων και 18 παιδιά.

Οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησαν τηλεφωνικά σήμερα τρόπους για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία και την ενδυνάμωση της εκεχειρίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο Λαβρόφ για άλλη μια φορά επισήμανε την ανάγκη της πλήρους συμμετοχής των Κούρδων της Συρίας στις συνομιλίες μεταξύ των αρχών της χώρας (σ.σ. της Συρίας) και της αντιπολίτευσης, καθώς και τον τάχιστο διαχωρισμό της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τις τρομοκρατικές οργανώσεις" τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Μόσχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v