Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαββατοκύριακο η ψήφιση ασφαλιστικού και φορολογικού - Ένταση στη Βουλή

Την πρόταση της κυβέρνησης επικύρωσε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Διαφώνησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

  • Real.gr
Σαββατοκύριακο η ψήφιση ασφαλιστικού και φορολογικού - Ένταση στη Βουλή
Της Άννας Καραβοκύρη

Η κυβέρνηση επισπεύδει την διαδικασία ψήφισης του ασφαλιστικού - φορολογικού ν/σ ενόψει την συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, καθώς η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε κατά πλειοψηφία η συζήτηση και ψήφιση να γίνει το Σαββατοκύριακο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες έσπευσε να διευκρινίσει πως η επίσπευση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών δεν σημαίνει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο των δανειστών εν όψει του Eurogroup αλλά πως αποτελεί πολιτική επιλογή κι εργαλείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Συμφώνα με τον προγραμματισμό του Κοινοβουλίου, η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και στην συνέχεια το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, στις 10:00 το πρωί του Σαββάτου, θα συνεχιστεί την Κυριακή και αναμένεται να ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής.

Η επίσπευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ δια μέσου του εισηγητή του Χρήστου Κατσώτη να σημειώνει πως πρόκειται για ένα εχθρικό προς τους εργαζόμενους νομοσχέδιο, το οποίο φέρνει η κυβέρνηση προς ψήφιση ανήμερα του εορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Ωστόσο σήμερα στην κατ’ άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, επικράτησαν υψηλοί τόνοι καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, στοχοποίησαν τον υπουργό Εργασίας, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση απατεώνων» και «νεκροθάφτες του ασφαλιστικού συστήματος».

Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος ανακοίνωσε σειρά νομοτεχνικών βελτιώσεων, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δια μέσου του εισηγητή της Βασίλη Οικονόμου επιχείρησε να αποδομήσει ένα προς ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας «πολιτικό παραμυθατζή» τον υπουργό και υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση ότι επιβάλλει κόφτη 40% σε κύριες κι επικουρικές συντάξεις.

Υπεραμυνόμενος του νομοσχεδίου, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι δεν πλήττονται οι κύριες κι επικουρικές συντάξεις - σε μεγάλο ποσοστό - και κατέθεσε αναλογιστική μελέτη για τα κύρια Ταμεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Όσον αφορά στα ποσοστά αναπλήρωσης, επισήμανε για τις κύριες συντάξεις ότι ξεπερνούν το 102% για τις μικρές και για όλες τις άλλες το 75%.

«Δεν υπάρχει στην Ευρώπη δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα που να εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος. Επίσης, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που στηρίζεται στις αρχές τις ισονομίας, της κοινωνικής Δικαιοσύνης και που προστατεύει τους συνταξιούχους.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλου οτι η κυβέρνηση «έβγαλε στην φόρα τον διάλογο» του Τόμσεν - Βελκουλέσκου. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΝΔ, με τον Γιάννη Βρούτση να ισχυρίζεται ότι ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνηση η υποκλοπή των διαλόγων, ζητώντας από τον υπουργό Εργασίας να διαψεύσει τις δηλώσεις του κ. Παπαχριστόπουλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v