Η ψυχρή απάντηση Μητσοτάκη στη θριαμβολογία Τσίπρα

Με... σιωπή απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «θριαμβευτικό» τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Πρωθυπουργό. «Δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά τον κύριο Τσίπρα» λένε στο επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ.

  • Real.gr
Η ψυχρή απάντηση Μητσοτάκη στη θριαμβολογία Τσίπρα
Με... σιωπή απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «θριαμβευτικό» τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον Πρωθυπουργό. «Δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά τον κύριο Τσίπρα» λένε στο επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ.

Το τηλεφώνημα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα - με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού - για τα αποτελέσματα του Eurogroup κράτησε ελάχιστα λεπτά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του real.gr ο Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε με… σιωπή στα όσα «θριαμβευτικά» του παρουσίασε ο κ. Τσίπρας σχετικά με το χρέος και τον αυτόματο κόφτη των δαπανών - που κατά τον Πρωθυπουργό έκλεισε χωρίς να υπάρχει υποχρέωση από το Μαξίμου να λάβει τα επιπρόσθετα μέτρα «κάβα».

«Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία αυτή» ήταν η μοναδική φράση που φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον κ. Τσίπρα καθώς ο Πρόεδρος της ΝΔ έχοντας ήδη μπροστά του την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup έκανε μια εντελώς διαφορετική ανάγνωση για τα όσα συμφωνήθηκαν από τους εταίρους και δανειστές.

Τι μένει, κατά το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, από αυτή τη διαπραγμάτευση και τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης:

H κυβέρνηση συμφώνησε σε προκαταβολικά μέτρα που περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και συντάξεων για την απόκλιση στόχων - μέτρων που θα αποτυπώνονται στους προϋπολογισμούς ως προβλέψεις για την περικοπή δαπανών.

Πίσω από τους πανηγυρικούς τόνους του κ. Τσίπρα υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα: Η κυβέρνηση θα ψηφίσει την αύξηση των έμμεσων φόρων και την πώληση εξυπηρετούμενων και μη δανείων - με προσωρινή εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια της πρώτης κατοικίας.

Η κυβέρνηση ψήφισε ασφαλιστικό και φορολογικό - που διαλύει όλη τη μεσαία τάξη, ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πήρε ευχολόγια και υποσχέσεις για το χρέος - ανάλογες ακόμη και υποδεέστερες από αυτές που είχε εξασφαλίσει η κυβέρνηση Σαμαρά ήδη από το 2012.
 
Η όποια συζήτηση μεταφέρεται για το τέλος του 2018 - μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017 - όπως εξ’ αρχής είχε σχεδιάσει το Βερολίνο.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη γνωρίζουν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στήσει ένα επικοινωνιακό «πάρτι» πάνω στις αναφορές για το χρέος - κάτι που ωστόσο, όπως πιστεύουν στη ΝΔ, δεν θα «αντέξει» απέναντι στις επιπτώσεις που θα έχουν για όλους τους Έλληνες τα μέτρα που έλαβε και θα λάβει η κυβέρνησή του για την οποία, όπως πιστεύουν στη ΝΔ, έχει αρχίσει ήδη να μετρά αντίστροφα ο πολιτικός της χρόνος.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά τον κύριο Τσίπρα, το ναυάγιο δεν μπορεί να μετατραπεί σε θρίαμβο» έλεγε στο real.gr υψηλόβαθμο στέλεχος από το επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ επιβεβαιώνοντας πως η χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία ήταν «δύσκολη» από τη στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης δεν μπαίνει πλέον σε οποιαδήποτε συζήτηση για τις δεσμεύσεις ή για τα όσα μεταφέρει στο εσωτερικό της χώρας ο Πρωθυπουργός.

Η ΝΔ μέσω του συντονιστή Οικονομικών Υποθέσεων, Χρήστου Σταϊκούρα - επανέλαβε τις προτάσεις της επί της συζήτησης για το χρέος επισημαίνοντας την ανάγκη οι δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει με:

Επιμήκυνση της περιόδου χάριτος

Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής

Χαμηλότερα επιτόκια

Μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά για όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα από επίσημες πηγές μετά το πρώτο Μνημόνιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v