Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Στον ενικό»: Το στοίχημα της ανάπτυξης

H ανάπτυξη, η ανάκαμψη της οικονομίας, οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό», με τον Νίκο Χατζηνικολάου. (VIDEO)

  • Real.gr
«Στον ενικό»: Το στοίχημα της ανάπτυξης
Το στοίχημα της ανάπτυξης, η ανάκαμψη της οικονομίας, οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση, καθώς και τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «στον ενικό», με τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε ότι είναι σαφώς επιλογή της κυβέρνησης οι δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό, «με αφετηρία ότι δεν θα κόψουμε περαιτέρω τις συντάξεις και θα έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα εδράζεται σε συνεχείς περικοπές συντάξεων, όπως γινόταν τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς και ένα φορολογικό σύστημα που εδράζεται στην ιδέα ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω περικοπές μισθών. Συνεπώς τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά έσοδα πρέπει να κατανεμηθούν με δικαιότερο τρόπο, επιβαρύνοντας τα πιο ευκατάστατα στρώματα της κοινωνίας».

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε τέσσερα πράγματα, τα οποία και εφαρμόζει. Τόνισε ότι «είχαμε τον Ιούλιο μία συμφωνία η οποία ήταν δεδομένη. Αυτή την συμφωνία την πήραμε και πήγαμε σε εκλογές, λέγοντας στους πολίτες τέσσερα πράγματα. Πρώτον, ότι αυτή είναι μια καλύτερη συμφωνία από την προηγούμενη. Δεύτερον, ότι εμείς θα επιδιώξουμε αυτή η συμφωνία να μην περικόψει μισθούς και συντάξεις. Τρίτον, ότι ακολουθούμε έναν οδικό χάρτη ώστε να τηρούμε βήμα προς βήμα τα συμφωνηθέντα. Και τέταρτον, ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας υπάρχει διέξοδος για την ελληνική κοινωνία».


Real.gr στον ενικό κόντρα Σταθάκη-Χατζηδάκη για... από realmedialive

Σε ερώτηση για το εάν τελικά βγαίνουν οι αριθμοί, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σημείωσε ότι σύμφωνα με τον απολογισμό του 2015, μηδενίστηκε η ύφεση παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τρεις εκλογικές διαδικασίες και capital controls. «Ταυτόχρονα, μέσα σε αυτή την δύσκολη χρονιά, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο. Αυτό δημιουργεί ένα μαξιλάρι ώστε να μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος ότι το 2016 και το 2017 τα δημόσια οικονομικά θα έχουν αυτή τη βάση πάνω στην οποία εξαρτάται εάν από εκεί και πέρα βγαίνουν ή δεν βγαίνουν οι αριθμοί». Ακόμη, ο κ. Σταθάκης είπε ότι συμμερίζονται όλοι ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα έχουμε μία επιστροφή σε θετικό πρόσημο στον ρυθμό ανάπτυξης.


Real.gr στον ενικό Γ.Σταθάκης μέσα στο 2016 θα... από realmedialive

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε έναν πίνακα με την πορεία του ΑΕΠ από το 2013 έως το 2015. «Το 2013 ξεκινάμε με ύφεση 5% και ανεβαίνουμε προς τα πάνω. Το 2014 η χρονιά κλείνει θετικά, 0,8%, άρα έχουμε την απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Έχουμε συνέχιση αυτής της πορείας για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2015, όταν η οικονομία άντεξε στα πειράματα του κ. Βαρουφάκη. Στη συνέχεια, φυσικά δεν μπόρεσε να αντέξει και ξεκίνησε η πορεία προς τα κάτω, που συνεχίζεται και στο πρώτο τρίμηνο του 2016».

«Με τον ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε για μαλλί και βγήκαμε κουρεμένοι», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και δήλωσε πως επί της ΝΔ υπήρχε μεν ένα σκληρό πρόγραμμα, ωστόσο είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς. «Ο κόσμος ήταν κουρασμένος και αποφάσισε να κάνει μία άλλη πολιτική επιλογή. Η πολιτική επιλογή αυτή ωστόσο χαρακτηριζόταν από αυταπάτες κατά την ίδια την ομολογία του πρωθυπουργού. Εγώ πιστεύω ότι ήταν ψέματα, αλλά και αυταπάτες να έχεις, είναι αρετή το να είσαι ανίδεος;» αναρωτήθηκε.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν μπορεί να το δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. «Είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις. Το λένε όλες οι μελέτες. Όλοι λένε ότι το ΕΣΠΑ είναι το ένα πέμπτο των αναγκαίων επενδύσεων». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το ΕΣΠΑ υπήρχε και παλαιότερα, ωστόσο δεν «έσωσε» τη χώρα. «Τα επόμενα πέντε - έξι χρόνια πρέπει να γίνουν επενδύσεις πάνω από 120 δισ. ευρώ. Το ΕΣΠΑ είναι 20 δισ. ευρώ. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο», τόνισε.


Real.gr στον ενικό Κ.Χατζηδάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ... από realmedialive











ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v