Την Κυριακή ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο

Μετά από κυοφορία πολλών ωρών και διαδοχικές συσκέψεις του Πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες, κατατέθηκε χθες λίγο πριν από τα μεσάνυκτα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

  • Real.gr
Την Κυριακή ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο
Μετά από κυοφορία πολλών ωρών και διαδοχικές συσκέψεις του Πρωθυπουργού με τους στενούς του συνεργάτες, κατατέθηκε χθες λίγο πριν από τα μεσάνυκτα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση σχεδόν εξάντλησε την προθεσμία, ωστόσο κατάφερε τελικά να φέρει το νομοσχέδιο εγκαίρως, ενώ αργά μετά τα μεσάνυχτα κατατέθηκε τροπολογία, η οποία περιγράφει τον μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, τον περίφημο «κόφτη».

Ο χρόνος είναι αρκετός, ώστε το πολυνομοσχέδιο να συζητηθεί με την μορφή του επείγοντος και να ψηφιστεί ως το απόγευμα της Κυριακής, όπως ήταν ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός. Η συζήτηση θα ξεκινήσει το μεσημέρι της Πέμπτης σε τρεις επιτροπές της Βουλής, την Οικονομικών Υποθέσεων, την Παραγωγής και Εμπορίου και την Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Η ολοκλήρωση της επεξεργασίας στις Επιτροπές έχει προγραμματιστεί να γίνει το βράδυ της Παρασκευής και η εισαγωγή του στην Ολομέλεια το πρωί του Σαββάτου.

Της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου στη βουλή προηγήθηκε μια μέρα κατά την οποία οι κορυφαίοι οικονομικοί υπουργοί έκαναν «μασάζ» στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αρνητικές εντυπώσεις και να προλάβουν τυχόν αντιδράσεις και ενστάσεις, πριν αυτές εκδηλωθούν κατά τη συζήτηση στη βουλή.

Η συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, και Γιώργος Χουλιαράκης ενημέρωσαν για το πολυνομοσχέδιο ενώ περισσότεροι από είκοσι βουλευτές πήραν το λόγο, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στον τρόπο που θα λειτουργεί ο «κόφτης», τους φόρους, αλλά και στα προβλεπόμενα από το νομοσχέδιο για το νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί προσπάθησαν να πείσουν τους βουλευτές ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που καλούνται να ψηφίσουν μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, και έδωσαν έμφαση στο καλό σενάριο που διακινεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες η κυβέρνηση περί μαζικής αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, ανάπτυξης στο Β εξάμηνο του έτους και εξόδου στις αγορές ακόμα και μέσα στο 2017, ενώ έδωσαν διαβεβαιώσεις, πως και σε ότι αφορά στο χρέος οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές εξελίσσονται θετικά.

Σε ότι αφορά τους φόρους, οι υπουργοί είπαν ότι είναι κατανεμημένοι σε βάρος διετίας και ότι με αυτόν τον τρόπο αποφεύχθηκαν πολύ χειρότερες επιλογές, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% στα τιμολόγια του ρεύματος.

Σε ότι αφορά στον κόφτη, οι υπουργοί επανέλαβαν στους βουλευτές το επιχείρημα, πως αν στο μέλλον διαπιστωθεί δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η κυβέρνηση θα έχει διάστημα ενός μηνός μέχρι να ενεργοποιηθεί αυτόματα ο μηχανισμός διόρθωσης, διάστημα στο οποίο ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα, επιλέγοντας εκείνος και όχι οι δανειστές το μείγμα των περικοπών.

Κυβερνητικές πηγές δήλωναν μετά τη συνεδρίαση αισιόδοξες, πως δεν θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις από την Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία της Κυριακής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v