Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πεδίο μάχης η Γαλλία – Επί ποδός τα συνδικάτα για τα εργασιακά

Στους δρόμους 300.000 διαδηλωτές για τον νέο εργασιακό νόμο. Αρνείται να κάνει πίσω η κυβέρνηση Ολάντ. Παραλύουν ηλεκτρικοί και πυρηνικοί σταθμοί, διυλιστήρια και οι μεταφορές. (ΦΩΤΟ-VIDEO)

  • Real.gr
Πεδίο μάχης η Γαλλία – Επί ποδός τα συνδικάτα για τα εργασιακά
Πόλεμο στον νέο σκληρό εργασιακό νόμο κήρυξαν τα εργατικά συνδικάτα, τα οποία συνεχίζουν με απεργίες προκειμένου να παραλύσουν τον ενεργειακό τομέα της Γαλλίας και τις μεταφορές. Η κυβέρνηση Ολάντ που προωθεί αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι οποίες, μεταξύ άλλων θα διευκολύνουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις εργαζομένων, επιμένει ότι δεν θα υποκύψει στις αντιδράσεις και η μεταρρύθμιση θα προχωρήσει κανονικά.




Χθες το Παρίσι μετατράπηκε σε πεδίο μάχης όταν ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των απεργών και της αστυνομίας, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσει το πλήθος. Το εργατικό συνδικάτο CGT, το οποίο οργάνωσε την απεργία, υπολογίζει τους συμμετέχοντες σε περισσότερους από 300.000 εργαζομένους. Αντίθετα οι γαλλικές αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον 153.000 άνθρωποι πήραν μέρος, ενώ στις διαδηλώσεις έγιναν συνολικά 77 συλλήψεις.




Επεισόδια έγιναν και στην ανατολική πόλη της Λυών σε πορεία περίπου 3.000 διαδηλωτών, στην Νάντη και το Μπορντώ. Η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές και στην πόλη Τουρς, ενώ στην Χάβρη εκατοντάδες εργαζόμενοι βγήκαν στους δρόμους και απέκλεισαν μία κεντρική γέφυρα. Πορείες πραγματοποιήθηκαν και στην Μασσαλία και το Μονπελιέ.



Οι κινητοποιήσεις έπληξαν σοβαρά και τον ενεργειακό τομέα της Γαλλίας. Οι εργαζόμενοι στα πυρηνικά εργοστάσια και οι εργαζόμενοι στην EDF, τον μεγαλύτερο παραγωγό και διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας κατέβηκαν σε απεργία. Τουλάχιστον 11 από τους 58 αντιδραστήρες της Γαλλίας τέθηκαν εκτός δικτύου, σύμφωνα με την RTE, τη διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου διανομής και οι γαλλικές αρχές υποχρεώθηκαν να πάρουν ενέργεια από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, τα οποία μπορούν να διαρκέσουν περίπου 4 μήνες. Τα πυρηνικά εργοστάσια παρέχουν περίπου το 75% της ηλεκτροδότησης της Γαλλίας και η χθεσινή απεργία στοίχισε περίπου 6% της συνολικής ηλεκτροπαραγωγής.



Ήδη η Ένωση Πρατηριούχων της Γαλλίας υπολογίζει ότι περίπου 12.000 πρατήρια καυσίμων έχουν… «στεγνώσει» από την απεργία. Ο υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Αλέν Βινταλιέ παραδέχθηκε ότι περίπου το 40% των πρατηρίων παλεύουν προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα και βενζίνη.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Ολάντ δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να κάνει πίσω στις αλλαγές στα εργασιακά, οι οποίες θεωρούνται από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της θητείας του Γάλλου προέδρου. Δια στόματος του πρωθυπουργού, Μανουέλ Βαλς η κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις ή βελτιώσεις αλλά απέκλεισε κατηγορητικά το ενδεχόμενο να αποσύρει τις αλλαγές στα εργασιακά.



Ο Βαλς απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο αναθεώρησης του άρθρου 2, το οποίο είναι και το πιο αμφιλεγόμενο και είναι «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα. Το συγκεκριμένο άρθρο επιτρέπει στις εταιρείες να μην τηρούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας εάν υιοθετούν επιχειρησιακές συμφωνίες για το ύψος του μισθού και τις συνθήκες απασχόλησης με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v