Σε πανικό για το Brexit

Στο παρασκήνιο υπό άκρα μυστικότητα οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας. Πτώση για την λίρα και ανησυχία στις αγορές μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Σε πανικό για το Brexit
Πανικό και έντονο προβληματισμό προκαλεί σε Βρυξέλλες και αγορές το ενδεχόμενο η Βρετανία να ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Στις αγορές πυροδοτήθηκαν κραδασμοί μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το «στρατόπεδο» του Brexit πέρασε για πρώτη φορά μπροστά.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων ICM για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας Guardian, οι Βρετανοί στρέφονται προς την επιλογή της εξόδου από την Ε.Ε. Στις δύο δημοσκοπήσεις διαδικτυακά και τηλεφωνικά, το 52% των ψηφοφόρων απάντησε ότι θα ταχθεί υπέρ του «Brexit» και μόλις το 48% κατά της εξόδου.

Στην τηλεφωνική δημοσκόπηση το 45% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 42% θα ψηφίσει υπέρ της παραμονής και το 13% δηλώνει αναποφάσιστο.

Οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι τώρα σχεδόν όλες τους άνετο προβάδισμα στο στρατόπεδο της παραμονής στην Ε.Ε. Μια προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, στις 16 Μαΐου, έδειξε ότι η το Brexit βρισκόταν πίσω από την παραμονή στην Ε.Ε. με διαφορά οκτώ μονάδων.

Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται υπό άκρα μυστικότητα για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, οι υπουργοί Εξωτερικών έξι χωρών από τα ιδρυτικά μέλη της Ε.Ε., συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κεκλεισμένων των θυρών στο Château de Val-Duchesse έξω από τις Βρυξέλλες.

«Οι συναντήσεις θεωρούνται εξαιρετικά ευαίσθητες, καθώς κανείς στις Βρυξέλλες δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η ανησυχία ανεβαίνει στην έδρα της Ε.Ε., με δεδομένο πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο πλευρές στις δημοσκοπήσεις για την μέτρηση της κοινής γνώμης», ανέφερε το γερμανικό περιοδικό.

Το Spiegel ανέφερε ότι στη συζήτηση στο Château de Val-Duchesse οι υπουργοί Εξωτερικών, συμπεριλαμβανομένων του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ της Γερμανίας και του Γάλλου ομολόγου του, Ζαν Μαρκ Ερό, πιστεύουν ότι σε περίπτωση που η Βρετανία ψηφίσει να φύγει τότε θα ακολουθήσουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τα επόμενα δύο χρόνια. «Πολλά χρήματα θα τεθούν σε κίνδυνο», είπε στο γερμανικό περιοδικό ένας από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση. Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι εάν υπάρξει Brexit τότε η Ευρώπη θα χρειαστεί απεγνωσμένα μία ενίσχυση.

Παράλληλα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «αδιαφορεί πλήρως» για τις επικρίσεις που δέχεται λόγω των προειδοποιήσεων που απευθύνει στους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου.

«Κάθε φορά που κάνω δηλώσεις αναφορικά με τις αντιπαραθέσεις που ξεσπούν στο εσωτερικό μιας χώρας, μου λένε ότι δεν πρέπει να το κάνω αυτό και κάθε φορά που δεν κάνω δηλώσεις σχετικά με τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα όταν εκείνα αποκτούν εθνικό χαρακτήρα, μου ασκούν κριτική διότι δεν λέω τίποτα» επισήμανε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

«Για να πω την αλήθεια, αδιαφορώ πλήρως» είπε ο Γιούνκερ ενώπιον της γαλλικής Ένωσης Προεδρικού Τύπου (APP) στο Παρίσι, την ένωση των δημοσιογράφων που είναι διαπιστευμένοι στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στη γαλλική εφημερίδα Le Monde την 20ή Μαΐου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε προειδοποιήσει τους υποστηρικτές του Brexit ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει τη ζωή δύσκολη στη Βρετανία εάν εκείνη «την εγκαταλείψει».  «Αυτό αντικατοπτρίζει όχι μόνο την θέση της Επιτροπής αλλά και άλλων κυβερνήσεων» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v