Σφίγγει τον κλοιό για τους Κούρδους ο Ερντογάν

Σε ολομέτωπη σύγκρουση με το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) ο Τούρκος πρόεδρος. Εκνευρισμένη η Άγκυρα με τις νίκες των Κούρδων της Συρίας στα μέτωπα κατά των τζιχαντιστών. Υπερεξουσίες στον στρατό.

  • Real.gr
Σφίγγει τον κλοιό για τους Κούρδους ο Ερντογάν
Της Εύης Απολλωνάτου

Σκληραίνει τη στάση του ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος φαίνεται ότι έχει δώσει σήμα για μία ολομέτωπη σύγκρουση με τους Κούρδους. Ο Ερντογάν με τις πρόσφατες νομοθεσίες επιχειρεί να αποδυναμώσει περαιτέρω τους Κούρδους τόσο σε πολιτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, με τον νέο νόμο για την άρση της ασυλίας των βουλευτών φαίνεται ότι μπαίνουν στο στόχαστρο, κυρίως οι βουλευτές του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) και o επικεφαλής του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Σύμφωνα με αναλυτές, η νέα νομοθεσία αναμένεται να οδηγήσει στην έξοδο του κοινοβουλίου πολλούς από τους Κούρδους βουλευτές. Μέχρι στιγμής υπάρχουν ανοιχτές περίπου 796 υποθέσεις εναντίον 149 βουλευτών, εκ των οποίων οι 300 υποθέσεις αφορούν κατηγορίες τρομοκρατίας μόνο εναντίον βουλευτών του HDP.

«Θεωρούμε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι ένα δυσοίωνο και εκδικητικό μήνυμα απέναντι στο HDP εξαιτίας της εκλογικής νίκης του στις 7 Ιουνίου πριν από ένα χρόνο, η οποία εμπόδισε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από τον σχηματισμό μίας κυβερνητικής πλειοψηφία και παρεμπόδισε τις φιλοδοξίες του Ερντογάν για το προεδρικό σύστημα», ανέφερε σε ανακοίνωση το HDP.

Μάλιστα το HDP εξήγησε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επικύρωσε το νομοσχέδιο, μετά την αλλαγή και τον διορισμό στις 5 Ιουνίου 3.228 δικαστές και εισαγγελέων. «Υποψιαζόμαστε ότι ο Ερντογάν επικύρωσε το νομοσχέδιο μόνο μετά την πραγματοποίηση των απαραίτητων ρυθμίσεων στο δικαστικό σύστημα προκειμένου να ελέγχει τη νομική διαδικασία σχετικά με την ποινική δίωξη των βουλευτών με τη βοήθεια των δικαστών και των εισαγγελέων, οι οποίοι συμπαθούν τον ίδιο και το ΑΚΡ», κατέληξε το HDP.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ότι αποτελεί την πολιτική πτέρυγα των ανταρτών του ΡΚΚ. Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στις νοτιοανατολικές επαρχίες με τις κουρδικές μειονότητες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί και ο Ερντογάν υπόσχεται ότι οι επιχειρήσεις «θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα».

Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήμα προκειμένου να δοθεί δικαστική «ασπίδα» και επιπλέον εξουσίες στον τουρκικό στρατό για τις επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ στα νοτιανατολικά της Τουρκίας. Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, ο στρατός είναι υπεύθυνος για την φύλαξη των συνόρων από ξένες απειλές, ενώ η στρατιωτική αστυνομία, η οποία ανήκει στην δικαιοδοσία του υπουργείου Εσωτερικών, αναλαμβάνει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις σε τουρκικό έδαφος.

Μετά τις διαμαρτυρίες των υψηλόβαθμων στελεχών του στρατού ότι η παρουσία τους στις κουρδικές συνοικίες δεν ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει νομικές αλλαγές. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, εξετάζεται, μεταξύ άλλων, να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει κάποια ποινική δίωξη σε βάρος στρατιωτικών για παράβαση καθήκοντος ή διάπραξη εγκλήματος. Επίσης οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις με την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες αναμένεται να τεθούν υπό τον έλεγχο του στρατού.

Παράλληλα το ΡΚΚ φαίνεται ότι συνεχίζει τις βομβιστικές επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ οι βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στις 7 και 8 Ιουνίου είναι έργο του ΡΚΚ. Στις 7 Ιουνίου 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στην Κωνσταντινούπολη. Μία ημέρα μετά 5 άτομα σκοτώθηκαν και περισσότερα από 30 τραυματίστηκαν σε νέα επίθεση εναντίον του κτιρίου της αστυνομίας στην επαρχία Μαρντίν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v