Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερό: Το συριακό καθεστώς έχει διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Την «αγανάκτησή» του για τους βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στη Νταράγια εξέφρασε ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

  • Real.gr
Ερό: Το συριακό καθεστώς έχει διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό εξέφρασε χθες Παρασκευή την «αγανάκτησή» του, καταγγέλλοντας το «διπρόσωπο» καθεστώς της Δαμασκού, μετά τον βομβαρδισμό της συριακής πόλης Νταράγια εν μέσω της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα γεγονότα στη Νταράγια αποκαλύπτουν την «διπροσωπία του καθεστώτος» της Συρίας, έκρινε ο Ερό κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη.

Οι εντατικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων εμπόδισαν χθες τη διανομή τροφίμων που μεταφέρθηκαν στην πόλη από την πρώτη αυτοκινητοπομπή η οποία κατάφερε να εισέλθει στην πολιορκημένη Νταράγια μετά το 2012.

Σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο, ο Ερό υπογράμμισε πως «η αντίδρασή του» στους βομβαρδισμούς αυτούς είναι «μια αντίδραση αγανάκτησης», ότι πλέον «δεν βρίσκει λόγια για να περιγράψει» τι συμβαίνει.

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού προέδρευσε χθες σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια ειρηνευτικών επιχειρήσεων.

Η Δαμασκός διεξήγαγε «πολλούς βομβαρδισμούς (...) στη Νταράγια το πρωί» της Παρασκευής, κατήγγειλε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της διπλωματίας των ΗΠΑ, Μαρκ Τόνερ.

«Αυτού του είδους οι επιθέσεις είναι προφανώς απαράδεκτες υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιβράδυναν επίσης τη διανομή βοήθειας που είναι τρομερά αναγκαία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλώντας να ξαναρχίσει η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «το συντομότερο δυνατόν».

«Αφού επέμεινε σθεναρά επί εβδομάδες στο αίτημα να παραδοθεί σε αυτή την πόλη, μια μαρτυρική πόλη, ανθρωπιστική βοήθεια (...) το καθεστώς εντέλει είπε ναι», υπενθύμισε ο Ερό, αλλά με το που ο ΟΗΕ απέκτησε πρόσβαση, «βόμβες άρχισαν να πέφτουν ξανά», γεγονός που δείχνει «τη διπροσωπία του καθεστώτος», επέμεινε.

Για τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, «αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος να επιστρέψουμε στον πολιτικό δρόμο με μεγάλη αποφασιστικότητα», στο πλαίσιο της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας (ΔΟΣΣ), στην οποία συμμετέχουν οι μεγάλες δυνάμεις, ώστε να «φέρουμε πραγματικά ένα αποτέλεσμα».

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό πρόσθεσε ότι θα αναζητήσει την ευκαιρία για να συζητήσει εκ νέου με τους ομολόγους του της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ρωσίας «το συντομότερο δυνατόν, καθώς είμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

«Η κατάσταση είναι δραματική στη Συρία», είπε, καθώς «το καθεστώς, παρά τις διακηρύξεις του, επιλέγει καθημερινά να συνεχίζει να επιτίθεται εναντίον του ίδιου του λαού», και πλέον «δεν υπάρχει εκεχειρία», αλλά «πυρά και καθημερινοί βομβαρδισμοί με βαρέλια που περιέχουν δυναμίτη και πέφτουν απευθείας πάνω στους αμάχους».

Το συριακό καθεστώς έχει διαπράξει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο πλαίσιο μιας συστηματικής κρατικής πολιτικής», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι η Γαλλία «θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προκειμένου οι δράστες να λογοδοτήσουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v