Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ISIS πίσω από τη διπλή δολοφονία στο Παρίσι

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία των δύο ατόμων στη Μανιανβίλ της Γαλλίας. Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε ο Ολάντ. Τρομοκρατική ενέργεια, λέει εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης. Οι πρώτες πληροφορίες για τον δράστη.

To ISIS πίσω από τη διπλή δολοφονία στο Παρίσι

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ευθύνεται για τη δολοφονία ενός αξιωματικού της αστυνομίας μπροστά στο σπίτι του σε προάστιο του Παρισιού, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ, το οποίο πρόσκειται στην τζιχαντιστική οργάνωση.

«Πηγή είπε στο πρακτορείο Άμακ: μαχητής του Ισλαμικού Κράτους σκότωσε τον υποδιοικητή του αστυνομικού τμήματος του Λε Μιρό και τη σύζυγό του», ανέφερε στον ιστότοπό του.

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε και το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των τζιχαντιστικών ιστοτόπων SITE, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Άμακ.

Η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της αντιτρομοκρατικής, λόγω των σχολίων που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια των πολύωρων διαπραγματεύσεων μεταξύ του δράστη και των διαπραγματευτών, χωρίς ωστόσο να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα. 

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για σήμερα το πρωί, ενώ εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Stephan Le Foll, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL, χαρακτήρισε τις δολοφονίες "τρομοκρατική επίθεση". 

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί πως πίσω από την επίθεση βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, θα πρόκειται για την πρώτη στρατιωτική επίθεση σε γαλλικό έδαφος από τότε που η γαλλική κυβέρνηση επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον περασμένο Νοέμβριο.

Ένοπλος μαχαίρωσε μέχρι θανάτου Γάλλο υποδιοικητή της αστυνομίας και τη σύζυγό του μπροστά στο σπίτι τους σε προάστιο του Παρισιού. Ο δράστης, που υποστήριξε πως ανήκει στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, οχυρώθηκε μέσα στο σπίτι του θύματος, όπου κατόπιν η σύντροφος του αστυνομικού ανακαλύφθηκε νεκρή.

Ο δράστης έπεσε νεκρός αργότερα από πυρά μελών της μονάδας RAID των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας, που ανακάλυψαν τον γιο του ζευγαριού, τριών ετών, σώο.

Η επίθεση εναντίον του αξιωματικού της αστυνομίας, που υπηρετούσε στο αστυνομικό τμήμα του Λε Μιρό, έγινε περί τις 21:00 (22:00 ώρα Ελλάδας) στη συνοικία Μανιανβίλ, στο Ιβλίν, δυτικά του κέντρου του Παρισιού.

Λίγη ώρα αργότερα, όλοι οι περίοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ η αστυνομία απέκλεισε όλη την περιοχή, πριν φθάσει επιτόπου μια μονάδα της RAID. «Άρχισαν διαπραγματεύσεις και καταρτίστηκε ένα σχέδιο επίθεσης», αφηγήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας Πιερ-Ανρί Μπραντέ. «Οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποτέλεσμα και αποφασίστηκε (οι άνδρες της RAID να προχωρήσουν σε) επίθεση», πρόσθεσε.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στα μεσάνυχτα στη συνοικία.

Μετά την επέμβαση των αστυνομικών, βρέθηκε πέρα από το πτώμα του δράστη «η σορός μιας γυναίκας», ανέφερε εισαγγελέας.

Η γυναίκα, σύντροφος του αξιωματικού που δολοφονήθηκε, ήταν διοικητικός υπάλληλος στο αστυνομικό τμήμα του Μαντ λα Ζολί, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε την «τεράστια θλίψη του» και εξήρε τον «επαγγελματισμό» των μελών της RAID. Θα μεταβεί σήμερα το πρωί στα αστυνομικά τμήματα του Μιρό και του Μαντ λα Ζολί για να «εκφράσει την αλληλεγγύη της κυβέρνησης».

Τζιχαντιστής με... παρελθόν ο δράστης

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το AFP, ο δολοφόνος του αστυνομικού στο Ιβλίν ήταν ο Λαροσί Αμπάλα, 25 ετών, και είχε καταδικασθεί το 2013 για συμμετοχή σε τζιχαντιστικό πυρήνα που δρούσε ανάμεσα στη Γαλλία και το Πακιστάν.

Προερχόταν από το Μαντ-λα-Ζολί, 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού, σύμφωνα με πηγές της έρευνας.

Είχε δικαστεί μαζί με άλλους επτά κατηγορούμενους και είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, εκ των οποίων οι έξι μήνες με αναστολή, για σύσταση συμμορίας με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικών πράξεων.

Καζνέβ: Διαπράχθηκε μια απεχθής τρομοκρατική ενέργεια

Η δολοφονία υψηλόβαθμου αξιωματικού της γαλλικής αστυνομίας και της συντρόφου του αργά χθες έξω από το σπίτι τους κοντά στο Παρίσι ήταν μια "απεχθής τρομοκρατική ενέργεια", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ.

Μιλώντας μετά το έκτακτο συμβούλιο υπό τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο Καζνέβ δήλωσε σήμερα: "Χθες διαπράχθηκε μια απεχθής τρομοκρατική ενέργεια".

Ο Καζνέβ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει κινητοποιηθεί πλήρως κατά της απειλής της τρομοκρατίας, ενώ έχουν γίνει περισσότερες από 100 συλλήψεις από την αρχή της χρονιάς.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL ότι οι δύο δολοφονίες ήταν "τρομοκρατική ενέργεια".

Ο δράστης επιτέθηκε με μαχαίρι στον διοικητή της αστυνομίας και τον μαχαίρωσε μπροστά από το σπίτι του αργά χθες, ενώ το πτώμα της συντρόφου του βρέθηκε μέσα στο σπίτι -δύο δολοφονίες, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v