Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκρυθμη η κατάσταση στη Γαλλία

Πεδίο μάχης το Παρίσι με συγκρούσεις αστυνομίας-διαδηλωτών για την εργασιακή μεταρρύθμιση υπό την τρομοκρατική απειλή στο Euro. Συλλήψεις-σκούπα χούλιγκαν.

  • Real.gr
Έκρυθμη η κατάσταση στη Γαλλία
Πολλαπλά είναι τα μέτωπα για τις αρχές ασφαλείας στη Γαλλία.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων ενάντια στις στα εργασιακά το κέντρο του Παρισιού μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με συγκρούσεις αστυνομίας και διαδηλωτών.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται πληροφορίες για τον Λαρόσι Αμπάλα, ο οποίος σκότωσε στο όνομα των τζιχαντιστών έναν Γάλλο αστυνομικό και τη σύζυγο του, ενώ η αστυνομία προχώρησε και σε μαζικές συλλήψεις οπαδών για συμμετοχή στα αιματηρά επεισόδια στη Μασσαλία.





Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές, στα χθεσινά επεισόδια στην διαδήλωση για την εργασιακή μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Ολάντ συνελήφθησαν 15 άτομα και τραυματίστηκαν 26 άνθρωποι, εκ των οποίων 6 διαδηλωτές και 20 μέλη των δυνάμεων της τάξης.



Παράλληλα η γαλλική αστυνομία διεξήγαγε επιχείρηση για την σύλληψη των χούλιγκαν που ενεπλάκησαν στις σοβαρές συμπλοκές των οπαδών της Ρωσίας και της Αγγλίας στη Μασσαλία.

Συνολικά 43 Ρώσοι οπαδοί τέθηκαν σε προσωρινή κράτηση και θα τεθούν στην διάθεση του εισαγγελέα που ερευνά τα επεισόδια.

Περίπου 30 από αυτούς αρχικά είχαν αρνηθεί να υποβληθούν σε έλεγχο και να κατέβουν από το λεωφορείο τους, το οποίο είχε οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα του Μαντελιέ-λα Ναπούλ, μιας πόλης που απέχει μιάμιση ώρα από τη Μασσαλία.

Τελικά συμμορφώθηκαν και όλους τους οδηγήθηκαν σε κλούβες της αστυνομίας.

Στον λογαριασμό του στο Twitter ο Αλεξάντρ Σπρίγκιν, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ρώσων φιλάθλων και συνεργάτης ενός υπερεθνικιστή βουλευτή, υποστήριζε ότι ήταν μεταξύ των προσώπων που ελέγχθηκαν από τις γαλλικές αρχές.

Έστειλε μάλιστα πολλά τέτοια μηνύματα, συνοδεύοντάς τα από φωτογραφίες. Η παρουσία του μεταξύ των Ρώσων οπαδών, ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις γαλλικές αρχές.

Οι έλεγχοι, που έγιναν από την αστυνομία σε συντονισμό με την Εθνική Διεύθυνση Καπολέμησης του Χουλιγκανισμού (DNLH), είχαν ως στόχο να διακριβωθεί αν οι Ρώσοι αυτοί περιλαμβάνονται στον κατάλογο των θεωρούμενων ως «επικίνδυνων» χούλιγκαν.

«Έχουμε αρκετά συγκεκριμένες ενδείξεις για τη συμμετοχή τουλάχιστον ορισμένων από αυτούς στα απαράδεκτα επεισόδια» της Μασσαλίας, δήλωσε ο Κολράτ.

Οι Ρώσοι οπαδοί ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν με πούλμαν για τη Λίλ, στη βόρεια Γαλλία, όπου σήμερα η εθνική ομάδα της Ρωσίας θα παίξει με την αντίστοιχη της Σλοβακίας.

Πάντως τα μπαρ της Λιλ θα παραμείνουν κλειστά μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και της Πέμπτης, λόγω των ποδοσφαιρικών αγώνων μεταξύ των εθνικών ομάδων της Σλοβακίας και της Ρωσίας στη Λιλ και της Αγγλίας με την Ουαλία στη Λανς.

«Η στρατηγική μας είναι να αναπτύξουμε επαρκή αριθμό αστυνομικών σε όλη την πόλη της Λίλ» προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια μεταξύ των φιλάθλων, τόνισε ο νομάρχης Μισέλ Λαλάντ.

Υπό τον φόβο της τρομοκρατικής απειλής

Ταυτόχρονα έρχονται στο φως της δημοσιότητας λεπτομέρειες για τις σχέσεις του Λαροσί Αμπάλα, ο οποίος σκότωσε στη Γαλλία έναν αστυνομικό και τη σύντροφό του, με το Ισλαμικό Κράτος και τους τζιχαντιστές.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολέν αποκάλυψε ότι πριν από τρεις εβδομάδες ο Αμπάλα είχε ορκιστεί πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους και είχε στην κατοχή του έναν κατάλογο με στόχους.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Λαροσί Αμπάλα, γνώριζε ότι το θύμα του ήταν αστυνομικός και εξήγησε πως ανταποκρίθηκε σε μια έκκληση του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους «ο οποίος ζητούσε να σκοτωθούν άπιστοι, στα σπίτια τους με την οικογένειά τους».

Ο ίδιος διευκρίνισε πως στον κατάλογο των στόχων του δράστη, που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος, περιλαμβάνονταν τα ονόματα ράπερ, δημοσιογράφων, αστυνομικών και άλλων δημόσιων προσώπων.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αμπάλα μετά την δολοφονία του αστυνομικού και της συντρόφου του απειλεί ότι: «Θα κάνουμε το Euro ένα νεκροταφείο».

Και μία 19χρονη τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση από έναν άνδρα με ιστορικό βαριάς ψυχασθένειας, ο οποίος δήλωσε ότι είναι μουσουλμάνος και ότι υπακούει σε φωνές που τον διέταξαν να κάνει μια θυσία για το Ραμαζάνι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v