Η ώρα του μηχανογραφικού

Τα «μυστικά» και οι ημερομηνίες για την υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου. Αύριο αναρτώνται οι βαθμολογίες των ΓΕΛ στα σχολεία.

  • Real.gr
Η ώρα του μηχανογραφικού
Με το βλέμμα στην αυριανή ημέρα είναι στραμμένοι χιλιάδες υποψήφιοι των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς στα σχολεία της χώρας θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων για τους υποψηφίους του γενικού λυκείου.

Η ανάρτηση των βαθμολογιών ανοίγει τον δρόμο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, που είναι ο βασικότερος «παράγοντας» στην εξίσωση της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς οι προτιμήσεις των υποψηφίων, μαζί με τις προσφερόμενες θέσεις καθορίζουν την πορεία των βάσεων εισαγωγής.

Το Μηχανογραφικό για τα ΓΕΛ

Το Μηχανογραφικό για τα ΕΠΑΛ

Χρήσιμες συμβουλές για το μηχανογραφικό

Η διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για τον υποψήφιο των πανελλαδικών, καθώς καθορίζει σημαντικά τις πιθανότητες να εισαχθεί σε μια σχολή της επιλογής του.

Συμβουλές από μεγαλύτερους σε ηλικία φίλους που έχουν περάσει τον «σκόπελο» του μηχανογραφικού, γονιών και καθηγητών είναι τις περισσότερες φορές χρήσιμες.

Βασικότερο όμως είναι ο κάθε υποψήφιος να αποφασίσει τι ο ίδιος πραγματικά θέλει. Έπειτα να αναζητήσει και να μελετήσει τις προοπτικές μιας σχολής.

Καλό θα είναι οι υποψήφιοι να μην κάνουν υπολογισμούς με βάση τα μόρια της περσινής χρονιάς. Δεν πρέπει να σκεφτεί, για παράδειγμα, ότι η «Α» σχολή έχει πολύ υψηλή βάση ως παράγοντα αποτρεπτικό για τη συμπλήρωση της στο μηχανογραφικό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί το μηχανογραφικό αποκλειστικά με επιθυμίες, αλλά και με ρεαλιστικές πιθανότητες που βασίζονται στο ύψος της βαθμολογίας των υποψηφίων.

Μια σχολή κοντά στον τόπο διαμονής είναι πράγματι κάτι πολύ σημαντικό (οικονομικοί λόγοι, εύκολη καθημερινότητα) όμως το αντικείμενο των σπουδών δεν πρέπει να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.Το πτυχίο κρίνει το μέλλον ενώ η πόλη φοίτησης είναι κάτι προσωρινό. Σ'αυτή την περίπτωση όμως πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας για αυτό πρέπει να το συζητήσουμε μαζί της.

Είναι λάθος να επιλέξει ο υποψήφιος μια σχολή μόνο και μόνο γιατί βρίσκεται σε μια μεγάλη πόλη. Υπάρχουν σχολές στην επαρχία με πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα σπουδών.

Μέχρι τις 8 Ιουλίου η διορία για το μηχανογραφικό

Η αποκλειστική προθεσμία για την υποβολή του μηχανογραφικού λήγει στις 8 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μ.Δ., θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από σήμερα (15/6) και μετά, για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό:

- θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr, να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

- Μετά την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των βαθμών των ΕΠΑΛ και σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί , όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 8-7-2016. Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τον υποψήφιο δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Ο υποψήφιος καλό είναι να εκτυπώσει ή/και να αποθηκεύσει στον υπολογιστή του το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορεί να δει τις τελικές προτιμήσεις του.

- Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v