Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιατρική Βοήθεια από το ΑΠΘ σε χώρες της Αφρικής

Την εμπειρία του από τις αποστολές αγάπης στην Τανζανία, όπου πρόσφερε με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες του σε παιδιά και μεγάλους, μετέφερε ο καθηγητής Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Βασίλης Καραμπατάκης.

Ιατρική Βοήθεια από το ΑΠΘ σε χώρες της Αφρικής
Η Σταυρούλα, ο Μάρκος, ο Σεραφείμ, ο Νίκος, παιδάκια από την Τανζανία, ευγνωμονούν τον καθηγητή Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλειο Καραμπατάκη, τον αναφέρουν στις προσευχές τους και τον περιμένουν να επιστρέψει.

Την εμπειρία του από τις αποστολές αγάπης στην Τανζανία, όπου πρόσφερε με αυταπάρνηση τις υπηρεσίες του σε παιδιά και μεγάλους, μετέφερε ο κ. Καραμπατάκης, με την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Ανθρωπιστικές Δράσεις: Ιατρική βοήθεια από το ΑΠΘ σε χώρες της Αφρικής», που διοργάνωσαν το Τμήμα Ιατρικής και το Σώμα Ομοτίμων Καθηγητών ΑΕΙ Β. Ελλάδας, στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

Στην Τανζανία, όπου 3.000 παιδιά πεθαίνουν την ημέρα και οι άνθρωποι υποφέρουν από ασθένειες που αντιμετωπίζονται εύκολα στον δυτικό κόσμο η συμβολή του κ. Καραμπατάκη ήταν πολύτιμη.

Οι εικόνες που έδειξε και οι ιστορίες που διηγήθηκε συγκλονιστικές: παιδιά παραμορφωμένα από όγκους, υποσιτισμένα σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσαν να καταπιούν, δεν έχουν στοιχειώδη πράγματα όπως παπούτσια, ή δεν έχουν φάει ποτέ σοκολάτα.

Την πρώτη φορά που επισκέφθηκε την πόλη Κινταμάλι, στην Κεντρική Κένυα, εξέτασε τους ασθενείς σε μια αποθήκη.
 
Ένα χρόνο αργότερα, το 2006, είχε γίνει πραγματικότητα η κλινική Άγιος Θεόδωρος, της μητρόπολης Ειρηνουπόλεως, την οποία, μάλιστα, σχεδίασε ο κ. Καραμπατάκης, κάνοντας, σε ένα βαθμό, πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο, να γίνει μηχανικός.

Το έργο του κ. Καραμπατάκη συνέδραμαν πολλοί συνάδελφοι του από το ΑΠΘ, που είτε τον συνόδευαν στις αποστολές του είτε τον βοήθησαν με την χρήση της τεχνολογίας να αντιμετωπίσει περιστατικά που δεν άπτονται της ειδικότητας του.

Σε συνεργασία με συναδέλφους του έχει γράψει βιβλίο για ασθένειες που είναι συνηθισμένες στην Τανζανία (AIDS, σάρκωμα Καπόζι, καρκίνος μήτρας, μαστού, δέρματος), το οποίο δόθηκε ντόπιους γιατρούς και φοιτητές ιατρικής για την επιμόρφωση τους.
 
Ακόμη συνέβαλε στη συγγραφή και διάθεση φυλλαδίων οδηγιών για το ρετινοβλάστωμα, το AIDS και την καθημερινή υγιεινή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v