Αγία Σύνοδος με απουσίες και παρασκήνιο

Την ενότητα και τον κοινό βηματισμό των ορθόδοξων Εκκλησιών στον σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο αναζητούν οι προκαθήμενοι των 14 Εκκλησιών.

Αγία Σύνοδος με απουσίες και παρασκήνιο
του Αντώνη Τριανταφύλλου

Στην τελική ευθεία για την επίσημη έναρξη των εργασιών της βρίσκεται η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της ορθόδοξης Εκκλησίας και το εκκλησιαστικό παρασκήνιο είναι έντονο.

Οι 10 από τους 14 προκαθημένους των Εκκλησιών της ορθοδοξίας έχουν ήδη φθάσει στην Κρήτη και οι πιέσεις προς τους «αρνητές» είναι μεγάλες, προκειμένου να έλθουν, έστω και την ύστατη ώρα, στη μεγαλόνησο και να εκφράσουν όλοι μαζί το τόσο απαραίτητο μήνυμα της ενότητας.

Χθες το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκάλεσε μικρή σύναξη των παρόντων 10 προκαθημένων στη μονή Γωνίας στο Κολυμπάρι Χανίων, προκειμένου να επεξεργαστεί το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, στο οποίο θα γίνεται ρητή αναφορά στην ενότητα και την πορεία που θα χαράξει η ορθόδοξη Εκκλησία.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος έκανε πρόταση να κληθούν ακόμα και τώρα οι Πατριάρχες Αντιοχείας, Μόσχας, Βουλγαρίας και Γεωργίας για το συλλείτουργο της Πεντηκοστής.

Και αν τυχόν δεν προλάβουν να έρθουν η Σύνοδος αυτή να είναι η απαρχή προκειμένου να συγκληθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της μία καινούρια. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος πρότεινε εάν δεν προλαβαίνουν να έρθουν να βρίσκονται στην Κρήτη των Αγίων Πάντων.

Την ίδια ώρα από την Μόσχα φαίνεται ότι επιχειρείται να «πέσουν γέφυρες» συνεννόησης, έστω με την προσέλευση στην Κρήτη ενός παρατηρητή ως εκπροσώπου του Πατριάρχη Κύριλλου.

Οι ακυρώσεις και οι συσχετισμοί

Οι Πατριάρχες Αντιόχειας Ιωάννης, Μόσχας Αλέξιος, Βουλγαρίας Νεόφυτος και Γεωργίας Ηλίας δεν υποχώρησαν και τελικά δεν ταξίδεψαν στα Χανιά.

Οι Εκκλησίες της Αντιόχειας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και δευτερευόντως της Γεωργίας πρόβαλλαν μια σειρά -διαφορετικών η καθεμία- ζητημάτων και πυροδότησαν ζωηρές παρασκηνιακές συζητήσεις για τα βαθύτερα αίτια και όχι τις προφανείς αφορμές της απουσίας τους.

Η Αντιόχεια ζήτησε την αναβολή της Συνόδου για μεταγενέστερη ημερομηνία επικαλούμενη την ανάγκη να υπάρξει περισσότερη ομοφωνία επί των κειμένων, αλλά και να λυθεί το ζήτημα της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στο Κατάρ, που αποτελεί σημείο προστριβής με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και για αυτό το λόγο η Αντιόχεια μονομερώς έχει διακόψει την επικοινωνία της με την Ιερουσαλήμ.

Παράλληλα, οι σλαβικές Εκκλησίες της Ρωσίας και της Βουλγαρίας φαίνεται να έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο αντίδρασης.

Ο Μόσχας Κύριλλος πριν λίγες ημέρες με επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, εξέφρασε ενόχληση για την ταξιθεσία των προκαθημένων στην αίθουσα συνεδριάσεων, αλλά και για την τοποθέτηση των παρατηρητών των ετερόδοξων Εκκλησιών σε σημείο που δεν θα τους διαχωρίζει από τους ορθόδοξους.

Το Φανάρι καθησύχασε τη Μόσχα ότι αυτά τα -τεχνικής φύσης- ζητήματα επιλύθηκαν, ωστόσο οι αξιώσεις της Εκκλησίας της Ρωσίας προκάλεσαν έντονες συζητήσεις.

Η Βουλγαρία στη συνέχεια κλιμάκωσε την ένταση διαρρέοντας ότι ακύρωσε την πτήση της αποστολής του στην Κρήτη και τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία, ενώ με επίσημη ανακοίνωση ζήτησε την αναβολή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, προκειμένου να εξεταστούν έξι αιτήματά της, ενώ αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε την Πέμπτη και το Πατριαρχείο Σερβίας, ζητώντας και αυτό την αναβολή της Συνόδου.

Σε αναζήτηση της ενότητας

Ψύχραιμοι εκκλησιαστικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι τα προβαλλόμενα από την Αντιόχεια, τη Ρωσία και τη Βουλγαρία ζητήματα όχι μόνο δεν συνιστούν λόγους αναβολής της Συνόδου, αλλά απεναντίας κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την σύγκλησή της, προκειμένου μέσα από το διάλογο και τη σύνθεση απόψεων να βρεθούν σημεία σύγκλισης απόψεων μεταξύ των Εκκλησιών.

Εξάλλου, έμπειροι εκκλησιαστικοί παράγοντες σημειώνουν ότι βάσει του ίδιου της του κανονισμού η Σύνοδος δεν μπορεί να αναβληθεί ή να ακυρωθεί ακόμα και με την απουσία μιας ή και περισσότερων Εκκλησιών.

«Η Σύγκληση της Αγίας Συνόδου αποφασίστηκε ομόφωνα και από τις 14 Εκκλησίες, επομένως με ομοφωνία μόνο θα μπορούσε αυτή να ακυρωθεί» δήλωσε στο Real.gr υψηλόβαθμος εκκλησιαστικός αξιωματούχος που συμμετέχει στην οργανωτική Επιτροπή.

Στο Ηράκλειο σήμερα οι προκαθήμενοι

Από τα Χανιά το ενδιαφέρον θα εστιαστεί αυτό το διήμερο στην πόλη του Ηρακλείου, όπου θα μεταβούν οι προκαθήμενοι για την εορτή της Πεντηκοστής.

Σήμερα το απόγευμα στις 18:30, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, θα υποδεχθεί τους 10 προκαθημένους στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, όπου θα τελεστεί Δοξολογία και ο Εσπερινός της Πεντηκοστής.

Θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμήν τους, στο ξενοδοχείο Ατλαντίς.

Αύριο το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος της Πεντηκοστής στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά και ακολούθως η Θεία Λειτουργία της Πεντηκοστής και Συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και των Προκαθημένων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης και της Βουλής καθώς και των τοπικών αρχών.

Με το πέρας των Ιερών Ακολουθιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου θα δοθεί δεξίωση, παρατιθέμενη από το Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο και ο δήμος θα παραθέσει πρόγευμα.

Στις 14:00 θα δοθεί το επίσημο γεύμα προς τιμήν τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο στον «Κήπο των Aισθήσεων» στις Μαλάδες.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά, ενώ θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Ηράκλειο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v