Μήνυμα πανορθόδοξης ενότητας

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας ξεκίνησε της εργασίες και ενέκρινε το πρώτο της κείμενο. Οι απουσίες και οι εξελίξεις.

  • Real.gr
Μήνυμα πανορθόδοξης ενότητας
Του Αντώνη Τριανταφύλλου

Ισχυρό μήνυμα ενότητας, ομοψυχίας και διάθεσης για ουσιαστικό διάλογο με σκοπό η ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τον δικό της βηματισμό στον σύγχρονο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο και να καταθέσει τη δική της αυθεντική μαρτυρία στη σύγχρονη εποχή έστειλαν οι 10 προκαθήμενοι από την Κρήτη.

Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά από άοκνες προσπάθειες δεκαετιών κατέστη γεγονός με την πρώτη και πανηγυρική συνεδρίαση της χθες το πρωί στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης.

Με τις εναρκτήριες εισηγήσεις τους οι δέκα συμμετέχοντες προκαθήμενοι όχι μόνο επικύρωσαν τον οικουμενικό χαρακτήρα της Συνόδου, αλλά διαβεβαίωσαν την ανάγκη να διεξάγονται Σύνοδοι με τη συμμετοχή όλων των ορθόδοξων Εκκλησιών σε τακτική βάση.

Μήνυμα ενότητας από τους προκαθήμενους

Ως μνημείο θεολογίας και εκκλησιαστικής ιστορίας, που στην περίπου μια ώρα που διήρκεσε συνόψισε όλο το θεολογικό και ιστορικό περίγραμμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, χαρακτηρίζουν Επίσκοποι, θεολόγοι και εκκλησιαστικοί παρατηρητές την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.



Ο πρόεδρος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου αλλά και όλοι οι Ιεράρχες που πήραν το λόγο στη συνέχεια κατέστησαν σαφή την ανάγκη διατήρησης της ενότητας των ορθόδοξων Εκκλησιών, ενώ ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στις απουσίες των τεσσάρων Εκκλησιών, με την επισήμανση ότι το γεγονός αυτό δεν μειώνει την τεράστια σημασία της ορθόδοξης σύναξης.



Απούσες Αντιόχεια, Ρωσία, Βουλγαρία και Γεωργία

Οι Εκκλησίες της Αντιόχειας, της Ρωσίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, παρά τις εκκλήσεις -ακόμα και την ύστατη στιγμή- από όλους τους ιεράρχες, λάμπρυναν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δια της... απουσίας τους.



Την στάση των τεσσάρων Εκκλησιών στηλίτευσαν όλοι οι συμμετέχοντες προκαθήμενοι, υπενθυμίζοντας ότι η Εκκλησία εκφράζεται με μια ενιαία συνοδική φωνή, προχωρά μπροστά και δεν πισωγυρίζει, καθώς όποιες και αν είναι οι απουσίες, δεν μπορούν να αλλάξουν ούτε την ουσία, ούτε και τον χαρακτήρα του συνοδικού χαρακτήρα διοίκησης της Εκκλησίας, αλλά και την ισχύ των αποφάσεων.



Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την απογοήτευση του για την απόφαση των τεσσάρων Εκκλησιών, οι οποίες μετά από δεκαετίες προετοιμασίας, αθέτησαν την τελευταία στιγμή την έγγραφη συμφωνία τους και δεν συμμετέχουν στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ενότητας, καθότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι μια και δεν αποτελεί μια ομοσπονδία Εκκλησιών.



Πολλοί εκκλησιαστικοί παρατηρητές έκαναν χθες λόγο για την ιστορική ευκαιρία που απώλεσε η Εκκλησία της Αντιόχειας ώστε, μέσα από την συμμετοχή της στη Σύνοδο, να εκπέμψει σε όλο τον κόσμο κραυγή αγωνίας για την τύχη των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, εκατοντάδες από τους οποίους έγιναν σύγχρονοι μάρτυρες της πίστης βρίσκοντας τον θάνατο από φανατικούς ισλαμιστές.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Αντιόχειας δεν συμμετέχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο λόγω μια διμερούς διένεξής της με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την δικαιοδοσία στο Κατάρ.

Η περιχαράκωση της Μόσχας

Εξίσου αρνητική στάση τήρησαν οι προκαθήμενοι και απέναντι στη Ρωσία.

Το Πατριαρχείο Μόσχας επέλεξε να «περιχαρακωθεί» και να αυτο-απομονωθεί απουσιάζοντας από την πανορθόδοξη Σύνοδο με την επίκληση διαδικαστικών δικαιολογιών, παρασύροντας και τις «δορυφορικές» της Εκκλησίες της Βουλγαρίας και της Γεωργίας.



Εγκρίθηκε το πρώτο κείμενο από την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο

Κατά την χθεσινή της δεύτερη απογευματινή συνεδρίαση η Σύνοδος απέδωσε τον πρώτο της ελπιδοφόρο «καρπό» με την έγκριση από τους Προκαθημένους και τους Ιεράρχες των Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών που συγκροτούν την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας του κειμένου για την Αποστολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.



Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr το κείμενο έτυχε ομόφωνης αποδοχής με ορισμένες μικρές τροποποιήσεις (δείτε το αρχικό κείμενο εδώ).

Κατά τις ίδιες πηγές πολλοί συνοδικοί Αρχιερείς εκτίμησαν ιδιαιτέρως το πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων.

Πολλοί δε σε κατ' ιδίαν συνομιλίες τους μιλούσαν με θερμά λόγια για την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Γέροντος Περγάμου Ιωάννη αλλά και τη γόνιμη συμβολή του Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιεροθέου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v