ΟΑΣΕ: Ζητά έρευνα για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Ουκρανία

Ο ΟΑΣΕ καλεί το Κίεβο και τους αυτονομιστές να ερευνούν και να τιμωρούν τις παραβιάσεις της εκεχειρίας.

  • Real.gr
ΟΑΣΕ: Ζητά έρευνα για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας στην Ουκρανία
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος επιτηρεί την εφαρμογή της εύθραυστης εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία, κάλεσε σήμερα το Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες να κάνουν περισσότερα για να διεξάγονται έρευνες όσον αφορά τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο Αλεξάντερ Χουγκ, ο υποδιευθυντής του ΟΑΣΕ, επισήμανε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι και οι δύο πλευρές συχνά δεν ερευνούν και δεν αναλαμβάνουν δράση για τις παραβιάσεις της εκεχειρίας, όπως η ανακάλυψη απαγορευμένων όπλων, η κατάρριψη τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή οι επιθέσεις εναντίον μελών της αποστολής του οργανισμού.

«Αμφότερα τα μέρη είναι εξίσου ένοχα και εντείνουν το αίσθημα ότι (...) δεν υπάρχει κανένα πολιτικό κόστος για τη μη συμμόρφωση» προς τους όρους των συμφωνιών του Μινσκ, υπογράμμισε ο Χουγκ.

Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή του ΟΑΣΕ, η εκεχειρία επέτρεψε να απομακρυνθούν πολλά βαριά όπλα από τα μέτωπα και καταγράφονται πολύ λιγότεροι θάνατοι σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε πριν από έναν χρόνο, όμως η διαδικασία συνεχίζει να είναι απρόβλεπτη και προβληματική.

Ο αριθμός των παραβιάσεων της κατάπαυσης του πυρός μειώθηκε μεν τις τελευταίες ημέρες, συνέχισε ο Χουγκ, προειδοποιώντας όμως ότι η κατάσταση είναι «πολύ ασταθής».

«Είναι τώρα καιρός -αντί να γίνονται προσπάθειες να βρεθούν νέοι τρόποι να διευθετηθεί η σύρραξη- να εφαρμοστούν πλήρως οι λύσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί», συμπλήρωσε. Μόνο τότε, επέμεινε, θα γίνει σαφές ποια πλευρά «παίρνει πραγματικά, αληθινά μέτρα για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες».

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τρίτη να παρατείνουν ως τα τέλη του Ιανουαρίου του 2017 μια σειρά κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στους τομείς της ενέργειας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της άμυνας της Ρωσίας εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ωστόσο αρκετοί Ευρωπαίοι, όπως ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τάσσονται υπέρ μιας πιο ήπιας αντιμετώπισης της Μόσχας, ενός σημαντικού εμπορικού εταίρου και πάροχου ενέργειας για πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ επιμένει πάντως ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία θα αρθούν όταν η Μόσχα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v