Παρουσία Παπανδρέου - Σημίτη η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τον Ανδρέα

Παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών αλλά και πλήθος στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ στην μνήμη του ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

  • Real.gr
Παρουσία Παπανδρέου - Σημίτη η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για τον Ανδρέα
Παρουσία δύο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Σημίτη και του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και πλήθος στελεχών και μελών του ΠΑΣΟΚ, όλων των γενεών και όλων των τάσεων στο εσωτερικό του, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ στην μνήμη του ιδρυτή του κόμματος Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τον θάνατό του.

Στα πρώτα καθίσματα βρέθηκαν μεταξύ πολλών άλλων ακόμα, ο Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούις Αγιάλα, ο αδερφός του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Αντρίκος, ιστορικά και νεότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από τον Απόστολο Κακλαμάνη και τον Δημήτρη Κρεμαστινό, ως τον σημερινό γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη και τον εκπρόσωπο Τύπου Παύλο Χρηστίδη, πρώην και νυν υπουργοί και βουλευτές, όπως οι Γιάννης Μανιάτης, Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιάννης Κουτσούκος, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Κώστας Λαλιώτης, Θάνος Μωραΐτης, Νίκος Σαλαγιάννης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Κώστας Γείτονας, Θανάσης Τσούρας, Ντίνος Ρόβλιας, Συμεών Κεδίκογλου, Άγγελος Τόλκας, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιάννης Σουλαδάκης κ.α., καθώς και πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται πλέον στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και συνόδευσαν τον Γιώργο Παπανδρέου, όπως ο Δημήτρης Ρέππας και ο Φίλιππος Σαχινίδης. Δικαιολογημένα απών, ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, που απέστειλε πάντως θερμό χαιρετισμό, από το Στρασβούργο και το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου βρίσκεται.










Στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά έστειλε μήνυμα ενότητας, σημειώνοντας πως «με οδηγό την κληρονομιά των ιδεών του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και την εμπειρία που έχουμε σωρεύσει στο διάβα του χρόνου, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να τιμήσουμε την μνήμη του, είναι η πολιτική πράξη».

Σε αυτό το πλαίσιο, κατέθεσε πρόταση πέντε σημείων στη βάση των οποίων η Δημοκρατική Παράταξη θα πρέπει να δώσει μάχη για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή:

- Να μπει τέλος στα μνημόνια και να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, εν είδει αδιαπραγμάτευτου εθνικού στόχου. «Είναι η Εθνική Γραμμή», είπε.

- Να διαφυλαχθεί η πολιτική και θεσμική σταθερότητα

- Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

- «Σε αυτό το καράβι είμαστε όλοι μαζί», είπε, ζητώντας στήριξη των ευπαθών ομάδων και εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

- Ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον κόσμο.




Σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, που διακοπτόταν από χειροκροτήματα και συνθήματα κυρίως από την πλευρά των νεολαίων της ΠΑΣΠ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε νωρίτερα περιγράψει γλαφυρά την εθνική συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά και τον στόχο των αντιπάλων του ακόμα και σήμερα να τον απαξιώσουν πολιτικά και ηθικά, επειδή «τον φοβούνται», όπως είπε, «γιατί ξέρουν πως παραμένει ζωντανός στη συνείδηση και την μνήμη του ελληνικού λαού, στο μυαλό, αλλά και στην καρδιά του».

Συγκινητικός υπήρξε στην παρέμβασή του και ο Κώστας Σκανδαλίδης, που υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως ακόμα και 20 χρόνια μετά τον θάνατό του, η φωνή, η σκέψη, το διαπεραστικό βλέμμα και η πίστη του Ανδρέα Παπανδρέου, τους συντροφεύουν.

«Θα πρέπει να μας οδηγούν, παρ’ ότι συχνά ξοδεύουμε τον Ανδρέα με την ίδια ευκολία που ξοδεύουμε ως κίνημα τις δυνάμεις μας. Σήμερα, όμως, είναι πιο ζωντανός από ποτέ. Ας δούμε προς τα πού μας δείχνει το δρόμο, το μονοπάτι που οδηγεί τη χώρα στην ελπίδα για μια νέα άνοιξη. Κι ας τον ακολουθήσουμε», κατέληξε.

Για την πρώτη του φορά ως βουλευτής το 1964, αλλά και για την απόφαση-σταθμό για αναγνώριση της Εθνικής ΕΑΜικής Αντίστασης το 1982 επέλεξε να μιλήσει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, ενώ για το πολιτικό μέγεθος του ‘φίλου’ του Ανδρέα Παπανδρέου μίλησε ο Βασίλης Βασιλικός.

Καθηλωτικό και συνάμα «ξεσηκωτικό» για τις εκατοντάδες του κόσμου που γέμισαν ασφυκτικά την Αθηναΐδα, υπήρξε το βίντεο με στιγμές από την πορεία του Ανδρέα Παπανδρέου που προβλήθηκε στην έναρξη της εκδήλωσης, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κορυφαία στελέχη του κόμματος δεν μπόρεσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v